Ciasta i ciasteczka

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Pyszny przekładaniec na cieście miodowym z krówką i orzeszkami. Ciasto snikers jest po prostu idealne na wszelkie okazje typu imieniny czy święta. Składa się z blatów ciasta miodowego przełożonych kremem budyniowym i kajmakiem. Górna warstwa to karmelizowane orzeszki ziemne (u mnie solone).

Nazwa ciasta pochodzi od słynnego, powszechnie lubianego batonika snikers.  Ciasto snikers z orzechami przypomina typowy miodownik albo orzechowiec. Snikers jest bardzo eleganckim ciastem. Efektownie prezentuje się na talerzu. Ciasto to wymaga trochę pracy, jednakże efekt końcowy jest rewelacyjny.

Moim zdaniem ciasto snikers lepiej smakuje z solonymi orzeszkami ziemnymi, jak z orzechami włoskimi ale wybór należy do was. Słoność orzeszków genialnie współgra ze słodką krówką. Bardzo podobnym ciastem i jednocześnie mniej pracochłonnym od snikersa jest ciasto biszkoptowe z karmelem. Zamiast blatów ciasta miodowego zawiera biszkopt, krem śmietanowy, kajmak, orzeszki ziemne solone i polewę z gorzkiej czekolady.

Wierzch ciasta możecie uwieńczyć kleksami roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, jednakże nie jest to zabieg konieczny.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto miodowe (3 blaty):

– 3,5 szklanki mąki pszennej (około 600 g)

– 3 łyżki miodu

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 jajka

– 2 żółtka

– ⅔ szklanki cukru

– 150g masła

– 2 płaskie łyżeczki sody

– 1 łyżka cukru waniliowego

Warstwa orzechowa:

– 300g orzechów ziemnych solonych (mogą być też ewentualnie orzechy włoskie)

– 100g margaryny

– 4 łyżki cukru

– 2 łyżki miodu

Krem budyniowy*:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 4 łyżki cukru

– 150g miękkiego masła

* zamiennie można użyć kremu Karpatkaten

Dodatkowo:

– puszka masy kajmakowej np. Bakalland albo Gostyń

– ⅓ tabliczki czekolady do polania ciasta (użyłam gorzkiej) – opcjonalnie

Jak zrobić ciasto snikers?

Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód. Po chwili dodać  orzeszki ziemne (daję całe ale możne je pokroić).  Smażyć około 3 minuty, po czym pozostawić do ostudzenia.

Ciasto miodowe: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, wbić jajka, dodać żółtka,  śmietanę, cukry oraz miód. Zagnieść ciasto miodowe. Podsypać mąką by się nie kleiło, następnie podzielić na 3 równe części. Każdą wylepić dokładnie wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuć widelcem, aby ciasto równomiernie wyrosło.

Dwa blaty piec przez około 12 minut w temperaturze 170˚C. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec 5-10 minut dłużej od pozostałych blatów.

Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń (powinien wyraźnie zgęstnieć). Odstawić do ostygnięcia.  Do zimnego budyniu dodawać partiami miękkie masło. Utrzeć na puszysty krem.

Pierwszy blat ciasta miodowego posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową (włożyć ją wcześniej do wrzątku i gotować około 15 minut często mieszając, aż się nieco rozpuści). Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową.

Ciasto można polać roztopioną czekoladą, robiąc kleksy widelcem. Ciasto snikers wstawić do lodówki na co najmniej 1 dobę, by zmiękło. Najlepiej zrobić je na 2 dni przed planowaną wizytą gości.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ciasto snikers
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

36 komentarzy

  1. Wspaniałe ciacho. Też czasem robię. Na dolną warstwę daję dżem porzeczkowy. Przełamuje nieco smak słodkości. Pozdrawiam!

          1. Wypiek się prawie udał :) warstwa z orzechami wyszła mi za gruba i jest jeszcze twarda, robiłam wczoraj wieczorem, mam nadzieję, że do jutra jeszcze zmięknie :)

          1. Ciasto wyszło smaczne, ale suche. Twarde nie jest.Od czwartku do niedzieli nie nabrało wilgotności. Robiłam tego rodzaju ciasto (na sodzie) po raz pierwszy. Za tydzień robię ciasto wg przepisu mojej Mamy też na sodzie i miodzie, z kremem na kaszy mannej. Ciekawa jestem czy nabierze wilgotności po trzech dniach. Pozdrawiam

  2. Z tego co pamiętam, to ciasto faktycznie było lekko suche. Nie wiem czemu, bo miodownik który robię z kremem z kaszy manny (link przepisu na początku postu)jest wilgotny. Może to sprawa rodzaju kremu?

    1. Najprawdopodobniej tak. Skądś tą wilgoć musi brać. Snikersa zrobiłam na przyjęcie. Ponieważ było sporo ciast i goście wszystkiego nie zmogli to część zamroziłam. Ciekawa jestem czy po rozmrożeniu będzie takie jak chcę.

      1. Być może po rozmrożeniu będzie paradoksalnie smaczniejsze:) Miodownik jest bardziej wilgotny, sądzę że z uwagi na gorący krem grysikowy, którym przekłada się placki. Przynajmniej ja tak robię. Krem do snikersa daje się zimny. Może mieć to znaczenie.

  3. Czy margaryna do zagniecenia ciasta musi byc zimna czy mzoe byc troche ciepla w tem pokojowej? Puszke masy kajmakowej wkladalas do wrzatku czy do zimnej wody ? i jaki rozmiar blaszki?

    1. Użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 21×33 cm, margarynę daję zimną z lodówki, choć w temperaturze pokojowej chyba też mogłaby być. Masa kajmakowa, jeśli jest zbita (zależy to od firmy) wkładam do garnka z wodą i ogrzewam na małym gazie przez 20 minut.Taką ciepłą wykładam na ciasto.

      1. Dziękuje, mam jeszcze jedno pytanie, a do tego kremu budyniowego to dajesz kupne budynie juz z cukrem plus te 4 łyżki, czy budynie sa bez cukru i dodajesz tylko te 4 łyzki?

  4. Pysznie wygląda- teściowa robiła swego czasu snickersa, wyglądał bardzo podobnie i był pyszny. Spróbuję zrobić na Wigilię z Twojego przepisu:)

    1. Cieszę się:) Najlepiej zrobić ciasto już dziś albo upiec przynajmniej same placki aby ciasto miodowe zmiękło i trzymać w lodówce.

  5. Super przepis na początku mi nie wyszedł, ale zaimponowałem tym żonie, przepis na dobre ciasto to kajmak, większość ludzi go uwielbia i ogółem palce lizać, polecam ten przepis

    1. Gdyby mi mąż zrobił takie ciasto, to byłabym pod wrażeniem :) Następnym razem Ci wyjdzie, ćwiczenie czyni mistrza :)

  6. Helenko ciasto wyszlo smaczne znajomi sie zajadali a orzeszki dalem ziemne z wloskimi pol na pół lekko je mieszalem z tym karmelem w garnku poczym 10min jeszcze podpieklem w piekarniku i byly smaczne prażone pozdrawiam serdecznie …

    1. Cieszę się Mironie, że ciasto smakowało :) Fajny pomysł z tym połączeniem orzechów ziemnych z włoskimi :) Pozdrawiam*)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close