Ciasto snikers


DSCN2430

Święta Wielkanocne coraz bliżej, stąd moja dzisiejsza propozycja na ciasto, które idealnie nadaje się na taką okazję. Snikers  – ciasto zainspirowane słynnym, powszechnie lubianym batonikiem. To nic innego, jak płaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, okraszone  karmelizowanymi orzechami. Mnie osobiście przypomina miodownik albo orzechowiec. Ciasto  jest eleganckie,  będzie dobrze się prezentować na świątecznym stole ale i na wszelkich przyjęciach. Wymaga nieco pracy, więc robię je tylko na specjalnie okazje. Moim zdaniem snikers lepiej smakuje z solonymi orzeszkami ziemnymi, jak z orzechami włoskimi ale wybór należy do Was.

DSCN2453

Z okazji nadchodzących świąt polecam zajrzeć do poniższych przepisów, które mogą okazać się dla Was przydatne :-)

Mięsa

Ciasta

Sałatki

Zupy

 

 

(duża prostokątna blacha)

Składniki:

Ciasto (3 blaty):

– 3,5 szklanki mąki (ok.600 g)

– 3 łyżki miodu

– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

– 2 jajka

– 2/3 szklanki cukru

– 1/2 kostki margaryny

– 2 płaskie łyżeczki sody

 

Warstwa orzechowa:

– 250g orzechów ziemnych solonych (mogą być też włoskie)

– 100g margaryny

– 4 łyżki cukru

– 2 łyżki miodu

 

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 4 łyżki cukru

– 1 kostka margaryny

Dodatkowo:

–  puszka masy kajmakowej (krówkowej)

– 1/3 tabliczki czekolady do polania ciasta (użyłam gorzkiej)

 

1.Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód. Po chwili dodać posiekane nożem orzechy. Chwilę gotować, po czym pozostawić do ostudzenia.

2. Ciasto: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, wbić jajka, dodać  śmietanę, cukier i miód – zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach dużej blaszki do ciasta, podsypać mąką, aby się nie kleiło i przełożyć na papier do pieczenia.

3. Dwa blaty upiec przez ok.15 minut w temperaturze 180 ˚C. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec kilka minut dłużej od pozostałych blatów.

4. Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.  Zimny budyń utrzeć z margaryną.

5. Pierwszy blat posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową (gotowaną w garnku z wodą przez 20 minut aż się nieco rozpuści). Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową.

6. Polać ciasto roztopioną czekoladą, robiąc kleksy widelcem.

7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 dobę, by zmiękło. Najlepiej zrobić je na dwa dni przed wizytą gości.

Smacznego!

Helen G.

DSCN2366DSCN2436

Poprzedni Chleb Baltazar
Nastepny Zupa ogórkowa

36 komentarzy

  1. justka2712
    16 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Pycha! Na Święta idealne!

  2. marinia
    17 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Wspaniałe ciacho. Też czasem robię. Na dolną warstwę daję dżem porzeczkowy. Przełamuje nieco smak słodkości. Pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Też fajny pomysł z tym dżemem:)

  3. kalinas
    10 maja 2014
    Odpowiedz

    super ciasto wszystkim polecam co lubią słodkości

  4. tommmyyyy hunnyy
    21 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Grubasy przeklęte tylko ciasta byście wpierdalali

    • Helen G.
      Helen G.
      21 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Jakie grubasy! Kto grubas ten grubas, jego sprawa.

  5. agnieszka
    30 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Wkopałam sie z tym przepisem Nie mam dużej blachy a te składniki njak jej nie zapełniły 3 nad ranem…

    • Helen G.
      Helen G.
      30 grudnia 2014
      Odpowiedz

      No to trudno, nie zużyjesz najwyższej całej porcji.

  6. kamila
    21 marca 2015
    Odpowiedz

    Ciasto snikers jest znakomite;)

  7. Karolina
    1 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Jaka śmietana i czekolada?

    • Helen G.
      Helen G.
      1 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Śmietana kwaśna 18%, zaś czekolada dowolna, użyłam gorzkiej.

      • Karolina
        3 kwietnia 2015
        Odpowiedz

        bardzo dziękuję, jutro robię! :)

        • Helen G.
          Helen G.
          3 kwietnia 2015
          Odpowiedz

          Życzę w takim razie udanego wypieku i smacznego!

          • Karolina
            5 kwietnia 2015

            Wypiek się prawie udał :) warstwa z orzechami wyszła mi za gruba i jest jeszcze twarda, robiłam wczoraj wieczorem, mam nadzieję, że do jutra jeszcze zmięknie :)

  8. Helen G.
    Helen G.
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Do jutra powinna zmięknąć, to ciasto najlepiej robić na dwa dni przed świętami, tak jak pisałam :)

  9. Aldona
    13 maja 2015
    Odpowiedz

    A ja mam pytanie. Co to znaczy duża blacha? Jeśli można to w centymetrach poproszę

    • Helen G.
      Helen G.
      13 maja 2015
      Odpowiedz

      Moja ma wymiary 21×33 cm, jeśli będzie trochę większa ciasto będzie nieco niższe.

      • Aldona
        13 maja 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję. Bardzo pomocna wiadomość. Idę robić ciasto. Pozdrawiam

        • Helen G.
          Helen G.
          13 maja 2015
          Odpowiedz

          Życzę udanego wypieku :-) Daj znać czy smakowało.

          • Aldona
            17 maja 2015

            Ciasto wyszło smaczne, ale suche. Twarde nie jest.Od czwartku do niedzieli nie nabrało wilgotności. Robiłam tego rodzaju ciasto (na sodzie) po raz pierwszy. Za tydzień robię ciasto wg przepisu mojej Mamy też na sodzie i miodzie, z kremem na kaszy mannej. Ciekawa jestem czy nabierze wilgotności po trzech dniach. Pozdrawiam

  10. Helen G.
    Helen G.
    17 maja 2015
    Odpowiedz

    Z tego co pamiętam, to ciasto faktycznie było lekko suche. Nie wiem czemu, bo miodownik który robię z kremem z kaszy manny (link przepisu na początku postu)jest wilgotny. Może to sprawa rodzaju kremu?

    • Aldona
      17 maja 2015
      Odpowiedz

      Najprawdopodobniej tak. Skądś tą wilgoć musi brać. Snikersa zrobiłam na przyjęcie. Ponieważ było sporo ciast i goście wszystkiego nie zmogli to część zamroziłam. Ciekawa jestem czy po rozmrożeniu będzie takie jak chcę.

      • Helen G.
        Helen G.
        17 maja 2015
        Odpowiedz

        Być może po rozmrożeniu będzie paradoksalnie smaczniejsze:) Miodownik jest bardziej wilgotny, sądzę że z uwagi na gorący krem grysikowy, którym przekłada się placki. Przynajmniej ja tak robię. Krem do snikersa daje się zimny. Może mieć to znaczenie.

  11. lena
    24 maja 2015
    Odpowiedz

    Czy margaryna do zagniecenia ciasta musi byc zimna czy mzoe byc troche ciepla w tem pokojowej? Puszke masy kajmakowej wkladalas do wrzatku czy do zimnej wody ? i jaki rozmiar blaszki?

    • Helen G.
      Helen G.
      25 maja 2015
      Odpowiedz

      Użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 21×33 cm, margarynę daję zimną z lodówki, choć w temperaturze pokojowej chyba też mogłaby być. Masa kajmakowa, jeśli jest zbita (zależy to od firmy) wkładam do garnka z wodą i ogrzewam na małym gazie przez 20 minut.Taką ciepłą wykładam na ciasto.

      • lena
        25 maja 2015
        Odpowiedz

        Dziękuje, mam jeszcze jedno pytanie, a do tego kremu budyniowego to dajesz kupne budynie juz z cukrem plus te 4 łyżki, czy budynie sa bez cukru i dodajesz tylko te 4 łyzki?

        • Helen G.
          Helen G.
          26 maja 2015
          Odpowiedz

          Daję budynie bez cukru, bo ciasto i tak jest dosyć słodkie ale można dać wedle uznania te z cukrem :)

  12. lena
    28 maja 2015
    Odpowiedz

    Dziękuje za wszelkie info :* zrobie ten przepis :)

  13. Agnieszka
    22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda- teściowa robiła swego czasu snickersa, wyglądał bardzo podobnie i był pyszny. Spróbuję zrobić na Wigilię z Twojego przepisu:)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się:) Najlepiej zrobić ciasto już dziś albo upiec przynajmniej same placki aby ciasto miodowe zmiękło i trzymać w lodówce.

  14. Sylwia
    28 marca 2016
    Odpowiedz

    Pierwszy raz robilam takie ciasto i wyszło wyśmienite:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 marca 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że smakuje :-)

  15. Weg
    18 lipca 2016
    Odpowiedz

    Super przepis na początku mi nie wyszedł, ale zaimponowałem tym żonie, przepis na dobre ciasto to kajmak, większość ludzi go uwielbia i ogółem palce lizać, polecam ten przepis

    • Helen G.
      Helen G.
      18 lipca 2016
      Odpowiedz

      Gdyby mi mąż zrobił takie ciasto, to byłabym pod wrażeniem :) Następnym razem Ci wyjdzie, ćwiczenie czyni mistrza :)

  16. Miron
    4 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Helenko ciasto wyszlo smaczne znajomi sie zajadali a orzeszki dalem ziemne z wloskimi pol na pół lekko je mieszalem z tym karmelem w garnku poczym 10min jeszcze podpieklem w piekarniku i byly smaczne prażone pozdrawiam serdecznie …

    • Helen G.
      Helen G.
      4 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się Mironie, że ciasto smakowało :) Fajny pomysł z tym połączeniem orzechów ziemnych z włoskimi :) Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *