Ciasto snikers


Ciasto snikers

Pyszny przekładaniec na cieście miodowym z krówką i orzeszkami. Ciasto snikers jest po prostu idealne na wszelkie okazje typu imieniny czy święta. Składa się z blatów ciasta miodowego przełożonych kremem budyniowym i kajmakiem. Górna warstwa to karmelizowane orzeszki ziemne (u mnie solone).

Nazwa ciasta pochodzi od słynnego, powszechnie lubianego batonika snikers.  Ciasto snikers z orzechami przypomina typowy miodownik albo orzechowiec. Snikers jest bardzo eleganckim ciastem. Efektownie prezentuje się na talerzu. Ciasto to wymaga trochę pracy, jednakże efekt końcowy jest rewelacyjny.

Moim zdaniem ciasto snikers lepiej smakuje z solonymi orzeszkami ziemnymi, jak z orzechami włoskimi ale wybór należy do was. Słoność orzeszków genialnie współgra ze słodką krówką. Bardzo podobnym ciastem i jednocześnie mniej pracochłonnym od snikersa jest ciasto biszkoptowe z karmelem. Zamiast blatów ciasta miodowego zawiera biszkopt, krem śmietanowy, kajmak, orzeszki ziemne solone i polewę z gorzkiej czekolady.

Wierzch ciasta możecie uwieńczyć kleksami roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, jednakże nie jest to zabieg konieczny.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto miodowe (3 blaty):

– 3,5 szklanki mąki pszennej (około 600 g)

– 3 łyżki miodu

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 jajka

– 2 żółtka

– ⅔ szklanki cukru

– 150g masła

– 2 płaskie łyżeczki sody

– 1 łyżka cukru waniliowego

Warstwa orzechowa:

– 300g orzechów ziemnych solonych (mogą być też ewentualnie orzechy włoskie)

– 100g margaryny

– 4 łyżki cukru

– 2 łyżki miodu

Krem budyniowy*:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 4 łyżki cukru

– 150g miękkiego masła

* zamiennie można użyć kremu Karpatkaten

Dodatkowo:

– puszka masy kajmakowej np. Bakalland albo Gostyń

– ⅓ tabliczki czekolady do polania ciasta (użyłam gorzkiej) – opcjonalnie

Jak zrobić ciasto snikers?

Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód. Po chwili dodać  orzeszki ziemne (daję całe ale możne je pokroić).  Smażyć około 3 minuty, po czym pozostawić do ostudzenia.

Ciasto miodowe: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, wbić jajka, dodać żółtka,  śmietanę, cukry oraz miód. Zagnieść ciasto miodowe. Podsypać mąką by się nie kleiło, następnie podzielić na 3 równe części. Każdą wylepić dokładnie wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuć widelcem, aby ciasto równomiernie wyrosło.

Dwa blaty piec przez około 12 minut w temperaturze 170˚C. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec 5-10 minut dłużej od pozostałych blatów.

Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń (powinien wyraźnie zgęstnieć). Odstawić do ostygnięcia.  Do zimnego budyniu dodawać partiami miękkie masło. Utrzeć na puszysty krem.

Pierwszy blat ciasta miodowego posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową (włożyć ją wcześniej do wrzątku i gotować około 15 minut często mieszając, aż się nieco rozpuści). Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową.

Ciasto można polać roztopioną czekoladą, robiąc kleksy widelcem. Ciasto snikers wstawić do lodówki na co najmniej 1 dobę, by zmiękło. Najlepiej zrobić je na 2 dni przed planowaną wizytą gości.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

ciasto-snikers3
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Chleb Baltazar
Nastepny Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem

36 komentarzy

  1. Avatar
    justka2712
    16 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Pycha! Na Święta idealne!

  2. Avatar
    marinia
    17 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Wspaniałe ciacho. Też czasem robię. Na dolną warstwę daję dżem porzeczkowy. Przełamuje nieco smak słodkości. Pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Też fajny pomysł z tym dżemem:)

  3. Avatar
    kalinas
    10 maja 2014
    Odpowiedz

    super ciasto wszystkim polecam co lubią słodkości

  4. Avatar
    tommmyyyy hunnyy
    21 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Grubasy przeklęte tylko ciasta byście wpierdalali

    • Helen G.
      Helen G.
      21 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Jakie grubasy! Kto grubas ten grubas, jego sprawa.

  5. Avatar
    agnieszka
    30 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Wkopałam sie z tym przepisem Nie mam dużej blachy a te składniki njak jej nie zapełniły 3 nad ranem…

    • Helen G.
      Helen G.
      30 grudnia 2014
      Odpowiedz

      No to trudno, nie zużyjesz najwyższej całej porcji.

  6. Avatar
    kamila
    21 marca 2015
    Odpowiedz

    Ciasto snikers jest znakomite;)

  7. Avatar
    Karolina
    1 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Jaka śmietana i czekolada?

    • Helen G.
      Helen G.
      1 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Śmietana kwaśna 18%, zaś czekolada dowolna, użyłam gorzkiej.

      • Avatar
        Karolina
        3 kwietnia 2015
        Odpowiedz

        bardzo dziękuję, jutro robię! :)

        • Helen G.
          Helen G.
          3 kwietnia 2015
          Odpowiedz

          Życzę w takim razie udanego wypieku i smacznego!

          • Avatar
            Karolina
            5 kwietnia 2015

            Wypiek się prawie udał :) warstwa z orzechami wyszła mi za gruba i jest jeszcze twarda, robiłam wczoraj wieczorem, mam nadzieję, że do jutra jeszcze zmięknie :)

  8. Helen G.
    Helen G.
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Do jutra powinna zmięknąć, to ciasto najlepiej robić na dwa dni przed świętami, tak jak pisałam :)

  9. Avatar
    Aldona
    13 maja 2015
    Odpowiedz

    A ja mam pytanie. Co to znaczy duża blacha? Jeśli można to w centymetrach poproszę

    • Helen G.
      Helen G.
      13 maja 2015
      Odpowiedz

      Moja ma wymiary 21×33 cm, jeśli będzie trochę większa ciasto będzie nieco niższe.

      • Avatar
        Aldona
        13 maja 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję. Bardzo pomocna wiadomość. Idę robić ciasto. Pozdrawiam

        • Helen G.
          Helen G.
          13 maja 2015
          Odpowiedz

          Życzę udanego wypieku :-) Daj znać czy smakowało.

          • Avatar
            Aldona
            17 maja 2015

            Ciasto wyszło smaczne, ale suche. Twarde nie jest.Od czwartku do niedzieli nie nabrało wilgotności. Robiłam tego rodzaju ciasto (na sodzie) po raz pierwszy. Za tydzień robię ciasto wg przepisu mojej Mamy też na sodzie i miodzie, z kremem na kaszy mannej. Ciekawa jestem czy nabierze wilgotności po trzech dniach. Pozdrawiam

  10. Helen G.
    Helen G.
    17 maja 2015
    Odpowiedz

    Z tego co pamiętam, to ciasto faktycznie było lekko suche. Nie wiem czemu, bo miodownik który robię z kremem z kaszy manny (link przepisu na początku postu)jest wilgotny. Może to sprawa rodzaju kremu?

    • Avatar
      Aldona
      17 maja 2015
      Odpowiedz

      Najprawdopodobniej tak. Skądś tą wilgoć musi brać. Snikersa zrobiłam na przyjęcie. Ponieważ było sporo ciast i goście wszystkiego nie zmogli to część zamroziłam. Ciekawa jestem czy po rozmrożeniu będzie takie jak chcę.

      • Helen G.
        Helen G.
        17 maja 2015
        Odpowiedz

        Być może po rozmrożeniu będzie paradoksalnie smaczniejsze:) Miodownik jest bardziej wilgotny, sądzę że z uwagi na gorący krem grysikowy, którym przekłada się placki. Przynajmniej ja tak robię. Krem do snikersa daje się zimny. Może mieć to znaczenie.

  11. Avatar
    lena
    24 maja 2015
    Odpowiedz

    Czy margaryna do zagniecenia ciasta musi byc zimna czy mzoe byc troche ciepla w tem pokojowej? Puszke masy kajmakowej wkladalas do wrzatku czy do zimnej wody ? i jaki rozmiar blaszki?

    • Helen G.
      Helen G.
      25 maja 2015
      Odpowiedz

      Użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 21×33 cm, margarynę daję zimną z lodówki, choć w temperaturze pokojowej chyba też mogłaby być. Masa kajmakowa, jeśli jest zbita (zależy to od firmy) wkładam do garnka z wodą i ogrzewam na małym gazie przez 20 minut.Taką ciepłą wykładam na ciasto.

      • Avatar
        lena
        25 maja 2015
        Odpowiedz

        Dziękuje, mam jeszcze jedno pytanie, a do tego kremu budyniowego to dajesz kupne budynie juz z cukrem plus te 4 łyżki, czy budynie sa bez cukru i dodajesz tylko te 4 łyzki?

        • Helen G.
          Helen G.
          26 maja 2015
          Odpowiedz

          Daję budynie bez cukru, bo ciasto i tak jest dosyć słodkie ale można dać wedle uznania te z cukrem :)

  12. Avatar
    lena
    28 maja 2015
    Odpowiedz

    Dziękuje za wszelkie info :* zrobie ten przepis :)

  13. Avatar
    Agnieszka
    22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda- teściowa robiła swego czasu snickersa, wyglądał bardzo podobnie i był pyszny. Spróbuję zrobić na Wigilię z Twojego przepisu:)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się:) Najlepiej zrobić ciasto już dziś albo upiec przynajmniej same placki aby ciasto miodowe zmiękło i trzymać w lodówce.

  14. Avatar
    Sylwia
    28 marca 2016
    Odpowiedz

    Pierwszy raz robilam takie ciasto i wyszło wyśmienite:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 marca 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że smakuje :-)

  15. Avatar
    Weg
    18 lipca 2016
    Odpowiedz

    Super przepis na początku mi nie wyszedł, ale zaimponowałem tym żonie, przepis na dobre ciasto to kajmak, większość ludzi go uwielbia i ogółem palce lizać, polecam ten przepis

    • Helen G.
      Helen G.
      18 lipca 2016
      Odpowiedz

      Gdyby mi mąż zrobił takie ciasto, to byłabym pod wrażeniem :) Następnym razem Ci wyjdzie, ćwiczenie czyni mistrza :)

  16. Avatar
    Miron
    4 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Helenko ciasto wyszlo smaczne znajomi sie zajadali a orzeszki dalem ziemne z wloskimi pol na pół lekko je mieszalem z tym karmelem w garnku poczym 10min jeszcze podpieklem w piekarniku i byly smaczne prażone pozdrawiam serdecznie …

    • Helen G.
      Helen G.
      4 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się Mironie, że ciasto smakowało :) Fajny pomysł z tym połączeniem orzechów ziemnych z włoskimi :) Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *