Śniadanie

Chleb Baltazar

Chleb Baltazar

Smaczny, domowy. Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb. Zapach, jaki unosi się w kuchni oraz jego niepowtarzalny smak są bezcenne ;-) Tym razem zapraszam was na pyszny, klasyczny w smaku chleb Baltazar. Upiekłam go z gotowej mieszanki. Nie musimy sami odmierzać mąk, jedynie dodajemy wodę. Wygodne, prawda? Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, ani GMM. Nic tylko piec!

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Baltazar (500g)

do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe

*obecnie nie ma jej już w sprzedaży ale można kupić inne mieszanki na chleb

– woda

– foremka lub koszyk rozrostowy (u mnie mała tortownica)

Skład mieszanki: mąka żytnia t720, mąka pszenna t 750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Jak upiec chleb Baltazar?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek (dużej i małej) mieszamy w naczyniu, wlewamy 450g wody o temp. 30˚C i przez 20 minut mieszamy (można pomóc sobie drewnianą łopatką). Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie). Kształtujemy ciasto i przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi  swoją objętość (w zależności od temperatury pomieszczenia). Wstawiamy chleb do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i wypiekamy chleb przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 35 minut). Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Chleb Baltazar
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close