Chleb Baltazar


Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb. Zapach, jaki unosi się w kuchni oraz jego niepowtarzalny smak są bezcenne ;-) Tym razem zapraszam Was na pyszny, klasyczny w smaku chleb Baltazar. Firma Chleb na zdrowie zadbała o kompletne składniki. Nie musimy sami odmierzać mąk, jedynie dodajemy wodę. Wygodne, co? Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, ani GMM. Nic tylko piec!

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Baltazar (500g)

do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*obecnie nie ma jej już w sprzedaży ale można kupić inne mieszanki na chleb

– woda

– foremka lub koszyk rozrostowy (u mnie mała tortownica)

Skład mieszanki: mąka żytnia t720, mąka pszenna t 750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek (dużej i małej) mieszamy w naczyniu, wlewamy 450g wody o temp. 30˚C i przez 20 minut mieszamy (można pomóc sobie drewnianą łopatką). Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie). Kształtujemy ciasto i przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi  swoją objętość (w zależności od temperatury pomieszczenia). Wstawiamy chleb do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i wypiekamy chleb przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 35 minut). Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-baltazarchleb-baltazar2chleb-baltazar1
loading...
Poprzedni Placuszki śmietanowe
Nastepny Ciasto snikers

5 komentarzy

  1. Marzena
    12 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Wygląda apetycznie :) Nie ma jak pyszny domowy chleb :D

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      I w dodatku świetnie smakuje:)

  2. marinia
    13 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Zazdroszczę takiego pięknego chleba!

  3. wonderwoman87
    13 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Zgadzam się,że chlebek własnoręcznej roboty jest pyszniutki!

  4. Urszula
    17 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Oczywiście Heleno, zapach i smak domowego chleba – bezcenne :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *