Placki z serków waniliowych


Placki z serków waniliowych

Proste, na bazie bazie serka homogenizowanego. Placki z serków waniliowych robi się ekspresowo! To idealny pomysł na leniwe śniadanie, niebanalną kolację a nawet lekki obiad na słodko.

Placuszki z serkiem waniliowym są bardzo delikatne w smaku, zaś wyglądem przypominają racuchy. W Rosji znane są jako syrniki (placki z twarogu). W kuchni Małopolski i Podkarpacia popularne są natomiast małdrzyki, które przyrządza się z twarogu tłustego, bądź półtłustego.

Placki z homogenizowanych serków waniliowych najlepiej smakują posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem konfitury.  Zróbcie je swoim dzieciom, będą zachwycone!

Zobacz także:

placuszki serowe (z twarogu)

(20 sztuk)

Składniki:

– 600g serków homogenizowanych waniliowych np. Danio

– 2 jajka

– 1 1/3 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– cukier puder do posypania lub konfitura

Jak zrobić placki z serków waniliowych?

Serki waniliowe włożyć do miski. Wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką albo zmiksować.

Na rozgrzaną olejem patelnię kłaść porcje ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Po usmażeniu placki kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać placki z serków waniliowych cukrem pudrem. Można także podać je z dowolnymi owocami lub posmarowane konfiturą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Kapusta duszona z kiełbasą
To jest najnowszy przepis

2 komentarze

  1. Ervisha
    16 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Mają wspaniały aromat :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 stycznia 2019
      Odpowiedz

      Potwierdzam :-))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *