Zupa fasolowa – Fasolówka


Zupa fasolowa – Fasolówka

To inaczej fasolówka. Zupa fasolowa to typowo zimowa zupa. Jest bardzo pożywna, zawiesista i dosyć kaloryczna. Tradycyjna zupa fasolowa to ta koniecznie gotowana na boczku i kiełbasie, z dodatkiem fasoli „piękny Jaś”. Pamiętajcie, że fasola wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie a następnie ugotowania do miękkości.

Fasolówka lubi towarzystwo majeranku. Zioło to ułatwia trawienie oraz zapobiega wzdęciom typowym po spożywaniu roślin strączkowych. Zupa fasolowa z kiełbasą to łatwa w przygotowaniu zupa. Tym bardziej zachęcam was do jej ugotowania!

Zobacz takżezupa grochowa (grochówka).

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 250g białej fasoli „piękny Jaś”

– 250g kiełbasy np. śląskiej

– 150g wędzonego boczku

– 1 marchewka

– 2 średnie ziemniaki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5 ziarenek pieprzu

– 1 łyżka majeranku

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę fasolową?

Fasolę wieczorem przepłukać, zalać około 2 litrami zimnej wody i odstawić na całą noc. Następnie ugotować bez dodatku soli do miękkości (około 1 godzinę). Włoszczyznę i ziemniaki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się fasoli; dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

W międzyczasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Następnie dodać kiełbasę i cebulę, zaś na końcu czosnek. Dodać do gotującej się zupy.

Zupę fasolową gotować jeszcze kilka minut. Na koniec zaprawić mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupę fasolową podawać posypaną natką pietruszki z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Placki z serków waniliowych
Nastepny Łopatka duszona w sosie własnym

5 komentarzy

  1. Ervisha
    19 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Treściwa :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 stycznia 2019
      Odpowiedz

      Tak :-)

  2. Kuchcik gotuje
    21 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Pyszna zupa, dawno u mnie jej nie było :) Mąką nie zaprawiam, dodaję tylko drobno pokrojone ziemniaki, które rozgotowują się i zagęszczają fasolówkę.

  3. Magda
    23 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Dawno nie jadłam zupy fasolowej, myślę, że to świetna zupa na zimę, treściwa i smaczna :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 stycznia 2019
      Odpowiedz

      Tak, jest idealna na zimę :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *