Zupa grochowa (grochówka)


Zupa grochowa (grochówka)

To zupa żołnierska. Tradycyjnie zupę grochową, potocznie zwaną grochówką podaje się żołnierzom. Za sprawą bogatego w białko grochu, dodatku mięsa i warzyw, zupa ta idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Świetnie rozgrzewa, jest kaloryczna, dzięki czemu na długo zapewni uczucie sytości. Miałam przyjemność jeść prawdziwą zupę grochową w święto Marynarki Wojennej w Gdyni. Przyznam, że była wprost doskonała. W moim przepisie staram się odtworzyć ten niebanalny smak żołnierskiej strawy. Grochówka jest najsmaczniejsza obficie posypana roztartym w palcach majerankiem, podana z dodatkiem świeżego pieczywa.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 szklanka grochu łuskanego

– 1 małe pętko kiełbasy

– 15 dag wędzonego boczku

– 1,5 l bulionu (może być z kostki)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora)

– 2 ziemniaki

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka majeranku

– ½ łyżeczki mielonego kminku

– ⅓ łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych) albo mielonej

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę grochową (grochówkę)?

Groch wypłukać, zalać zimną wodą o odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ugotować bez dodatku soli do miękkości (ok.1 godzinę). Włoszczyznę i ziemniaki umyć i pokroić w kostkę (z wyjątkiem pora). W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 25 minut.

W międzyczasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Wpierw stopić boczek, następnie dodać cebulę wraz z kiełbasą i smażyć kilka minut, po czym dodać do warzyw. Por wyjąć.  Ugotowany groch odcedzić i również dodać do zupy. Gotować jeszcze zupę kilka minut. Na koniec zaprawić mąką i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i kolendrą. Zupę grochową (grochówkę) podawać z kromką chleba.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-grochowa-grochowkazupa-grochowa-grochowka1
loading...
Poprzedni Gulasz ze śliwkami
Nastepny Owsianka z jabłkiem i orzechami

5 komentarzy

  1. kris zawad
    14 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    pycha mniam mniam !!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Krystian252
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Zupę zrobiłem z tego przepisu lecz bez kminku i kolendry wyszła pyszna.

  3. Helen
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Cieszę się, że zupka smakowała:)

  4. Karolina
    9 stycznia 2017
    Odpowiedz

    POTWIERDZAM. Pyszna zupka :) właśnie ją zrobiłam :) tylko nie dawałam kolendry ani kminku :)

    • Helen G.
      Helen G.
      9 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się bardzo :-) Smacznego! :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *