Żurek tradycyjny


DSCN0597

Żurek jest pyszny nie tylko na Wielkanoc. Lubię go jeść przez okrągły rok. Zwany inaczej barszczem białym. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne; biała kiełbasa, dodatek wędzonego boczku i dużo majeranku – wtedy sukces gwarantowany :)

DSCN0567

(Dla 6 osób)

Składniki:

– ok.2 l wody

–  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule)

– 2 ząbki czosnku

– 2 laski białej kiełbasy

– 10 dkg boczku

– 2 ziemniaki

– butelka zakwasu do żurku (0,5 l )

– 2 łyżki śmietany

– 4 ziarna pieprzu

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

–  1 łyżka majeranku

– maggi (opcjonalnie)

– 2  czubate łyżki mąki

– sól, pieprz

 

dodatkowo:

– 3 jaja ugotowane na twardo

 

Do garnka wlać wodę włożyć  umytą i obraną włoszczyznę, dodać ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie.  Można trochę posolić wywar, lecz nie za dużo. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną.

Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować  jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki. Dodać do zupy i dobrze wymieszać. Na koniec 2 łyżki śmietany zahartować niewielką ilością wywaru, by się nie zważyła i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ewentualnie z chlebem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0598DSCN0597

Poprzedni Słodycze
Nastepny Tortilla z kurczakiem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *