Żurek tradycyjny


Żurek tradycyjny

Doskonały nie tylko na Wielkanoc. Żurek jest tradycyjną polską zupą, zwaną też żurem lub barszczem białym. Najczęściej podaje się żurek z kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Podaję przepis mojej mamy, z moim drobnymi poprawkami.

(Dla 6 osób)

Składniki:

– 2 l wody

– włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, cebula)

– 2 ząbki czosnku

– 2 laski białej kiełbasy

– 10 dag boczku

– 2 ziemniaki

– butelka zakwasu do żurku (0,5 l )

– 1-2 łyżeczki chrzanu

– 4 ziarna pieprzu

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

– 1 łyżka majeranku

– maggi (opcjonalnie)

– 2 czubate łyżki mąki

– 2 łyżki śmietany

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 3 jaja ugotowane na twardo

Jak zrobić żurek tradycyjny?

Do garnka wlać wodę włożyć  umytą i obraną włoszczyznę, dodać ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie.  Można trochę posolić wywar, lecz nie za dużo. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać np. na sałatkę jarzynową.

Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem oraz chrzanem. Gotować  jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki. Dodać do zupy i dobrze wymieszać. Na koniec 2 łyżki śmietany zahartować niewielką ilością wywaru, by się nie zważyła i dodać do zupy. Chwilkę jeszcze pogotować. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ewentualnie z chlebem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zurek-tradycyjny1zurek-tradycyjny
loading...
Poprzedni Słodycze
Nastepny Tortilla z kurczakiem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *