Zupa pomidorowa krem


Zupa pomidorowa krem

Pyszna zarówno ze świeżych pomidorów jak i tych z puszki. Zupa pomidorowa krem jest doskonała o każdej porze roku. Poza sezonem letnim przygotowuję ją na bazie pomidorów z puszki. Ja dodaję także marchewkę. Zupa krem z pomidorów jest gęsta i esencjonalna. Dobrze komponuje się z bazylią. Polecam wzbogacić zupę oregano i tymiankiem.

Zupa krem pomidorowa jest łatwa i stosunkowo szybka w ugotowaniu. Najsmaczniejsza jest gotowana na domowym bulionie z warzyw albo mięsnym. Od biedy możecie użyć kostki rosołowej, choć osobiście staram się jej unikać. Jeśli dajecie świeże pomidory, najlepiej aby były one w pełni dojrzałe i stosunkowo słodkie. Idealne będą pomidorki z działki :)

Zobacz teżzupa pomidorowa z makaronem.

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 0,5l bulionu warzywnego lub mięsnego

– 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)*

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka bazylii lub kilka listków świeżej

– po ½ łyżeczki oregano i tymianku (opcjonalnie)

– odrobina soku z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

*zamiast pomidorów z puszki można dać 6 średniej wielkości dojrzałych pomidorów

Jak zrobić zupę pomidorową krem?

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek zeszklić w garnku cebulę, następnie dodać marchewkę. Smażyć 2-3 minuty. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Jeśli używacie świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyciąć szypułki i pokroić kostkę.

W przypadku pomidorów z puszki wystarczy je wlać do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz wlać bulion. Zupę gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zupę pomidorową zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami.

Zupę pomidorową krem podawać w niedużych miseczkach. Można serwować ją solo (u mnie posypana natką pietruszki), z kleksem gęstej śmietany czy jogurtu, z grzankami czy też z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Placki ziemniaczane z serkiem i łososiem
Nastepny Kotlety mielone mojej mamy

5 komentarzy

  1. Ania
    28 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Oj dawno nie jadłam zupki pomidorowej :) chyba czas i pora ja zrobić ;) masz bardzo fajny przepis na nią :)

  2. Ania
    28 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię zupę z pomidorów w każdej wersji :) Twoja jest pyszna :)

  3. Ervisha
    29 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    NIe jadłam takiej ale pomidorowa z ryżem mi smakuje :)

  4. Magda
    31 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Taka zupa jest pyszna o każdej porze roku, ten smak i kolor od razu poprawia humor :)

  5. Agnieszka Wieczorek
    1 września 2018
    Odpowiedz

    Takiej zupy krem dawno nie jadłam. Wygląda przepysznie! Narobiłaś smaku :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *