Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem
To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Większość z nas zupę pomidorową z makaronem kojarzy z dzieciństwem, ugotowaną przez mamę, babcię lub panie kucharki w przedszkolu. Zatęskniłam ostatnio za taką zwykłą pomidorówką, najlepiej z makaronem, choć moja mama zwykle robiła zupę pomidorową ale z ryżem. Zupa pomidorowa choć prosta i na pozór zwyczajna, to za każdym razem tak samo pyszna.
Możecie użyć dowolnego makaronu, choć moim zdaniem najlepiej pasują tu kolanka, muszelki, kokardki albo świderki. Początkowo do zupy pomidorowej używałam kostki rosołowej. Z czasem jednak całkowicie z niej zrezygnowałam. Możecie pominąć kostkę lub dać, wedle waszego uznania. Zupa bez kostki i tak jest wystarczająco aromatyczna.
Zobacz też → zupa pomidorowa bez kostki rosołowej.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 2 l wody
– kostka rosołowa (opcjonalnie; można z niej zrezygnować)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– kawałek pora
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– cukier do smaku
– trochę soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– opakowanie 250 g makaronu np. muszelki, świderki, u mnie kolanka z falbanką.
– posiekana natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?
Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Jak się zagotuje dodać kostkę rosołową (jeśli używamy), liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać do wywaru. Dusić zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać 1 łyżeczkę soli.
Następnie zaprawić zupę koncentratem i wymieszać. Spróbować czy jest wystarczająco esencjonalna. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę koncentratu. Wyjąć z zupy zieloną część pora. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę pomidorową podawać z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pomidorowa.. ulubiona!
Co wy chcecie od tej zupy
Polecam podsmażyć koncentrat na maśle, będzie bardziej pomidorowa 🙂
Z ryżem i świderkami zupa pomidorowa najlepsza, pozdrawiam.
Dziękuję:) następnym razem spróbuję tak zrobić:)
Uwielbiam zupę pomidorową i mogę ją jeść codziennie! :-)))
Wygląda smacznie, ale pomidorowej z makaronem nie zagęściłabym jednak nigdy mąką. Zupa pomidorowa należy do zup czystych niezagęszczanych i wg mnie wystarczy do niej tylko odrobina śmietany, ale każdy robi wg swego upodobania 🙂
Mąka nie zagęszcza zupy tyłka ją bieli a czasem trzeba zagęścić i nie jest to nic złego 😉
Śmietana miała być 😛
Myślę, że jest dokładnie na odwrót, mąka zagęszcza zupę, zaś dodatek śmietany bieli.
ja osobiście lubię śledzie w czekoladzie, ale jeśli ktoś nie lubi czekolady to nie musi jej używać 🙂
U mnie dzis na obiad była pomidorowa i juz jest na blogu :):)
Pyszna zupka ! 🙂
do zeszklonej cebulki dodaje koncentrat- lepszy kolor i smak- potem trochę wywaru ( bo zupa na kurczaku lub żeberku , kostce wołowej – bez kostki chemii) potem dodaję do zupy przez sitko (zupka czysta bez drobnych warzyw bo te dodaję w całości i dla dzieci jak znalazł a dla mnie z całą marchewą) no i bez maki, tylko czasem troszkę śmietany ale to zależy od rodzaju koncentratu.Czasem dodaję makaron nitki by ugotował się w zupce i wtedy jest gęstsza PA (dzięki brakom śmiet. mąki i chemii – 26 kg mniej w 8 m-cy) PA
gratuluję zrzucenia tylu kilogramów:)
bardzo dobry przepis na pomidorówke , ale jak dla mnie mąka jest nie potrzebna lubię za to jak jak jest dużo koncentratu pomidorowego ja zazwyczaj dodaje koncentratu z pińczowa który doskonale oddaje smak pomidorów
Moja mama też nie daje mąki do zupy, to kwestia indywidualna. Ja akurat lubię bardziej gęstą:)
Wszystko dobrze, ale największy grzech to koski rosolowe. Bazą kazdej dobrej zupy jest rosół mięsny albo warzywny (dla wegetarian).
To prawda, tylko nie zawsze jest czas na ugotowanie wywaru mięsnego. Kostka jest po prostu wygodą ale oczywiście zdrowszy jest naturalny wywar z mięsa i warzyw:)
Przepis swietny!!!! A co do tych : kostek, smietany, maki itd… to swietnie pani udzielila odpowiedzi. To kwestia indywidualna.
Bardzo dobra mi wyszła ta zupa z tego przepisu. Polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowała:)
Jak widzę przepis na zupę, w której ktoś używa „kostke rosołową” zamiast mięsa, to widzę już jaka to kucharka. Dobra i ZDROWA zupa jest na kościach lub miesie, tak jak gotowały nasze babcie i mamy. Kostka rosołowa to tylko chemia i utwardzone tłuszcze.
Być może masz rację. Obecnie odchodzę od stosowania kostek rosołowych w zupach. A to jest stary przepis. Można ją pominąć, gotując zupę na samych warzywach lub wywarze mięsnym, wedle uznania.
Proponuję załadować z zupy pietruszkę oraz seler. Naturalna zasmazka 🙂
Skoro ma być to PRAWDZIWA zupa pomidorowa to może warto ją jednak bez chemii zrobić, tzn bez kostki rosołowej (glutaminianu sodu) a zrobić porządny wywar na mięsie????
Jasne, że można. Jeśli ktoś nie chce dodawać kostki, może ją pominąć. Podaję przepis, jaki stosowała moja mama.
Pomidorówkę w moim domu chcieli by jeść codziennie -:)
Ja kupuje korpusy chiken od chinczyka.Do gara + wloszczyzna .A potem doprawiam + Pomiodorki zogrodka – przecier +ewntualnie cos tam jeszcze z puszki. + makaron. – ryzu w pomidorowej nie cierpie. Makaron tak.