Zupa pomidorowa z makaronem


Zupa pomidorowa z makaronem

To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Większość z nas zupę pomidorową z makaronem kojarzy z dzieciństwem, ugotowaną przez mamę, babcię lub panie kucharki w przedszkolu. Zatęskniłam ostatnio za taką zwykłą pomidorówką, najlepiej z makaronem, choć moja mama zwykle robiła zupę pomidorową ale z ryżem. Zupa pomidorowa choć prosta i na pozór zwyczajna, to za każdym razem tak samo pyszna.

Możecie użyć dowolnego makaronu, choć moim zdaniem najlepiej pasują tu kolanka, muszelki, kokardki albo świderki. Początkowo do zupy pomidorowej używałam kostki rosołowej. Z czasem jednak całkowicie z niej zrezygnowałam. Możecie pominąć kostkę lub dać, wedle waszego uznania. Zupa bez kostki i tak jest wystarczająco aromatyczna. Serdecznie polecam wam również zupę pomidorową bez kostki rosołowej (o konsystencji aksamitnego kremu).

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 l wody

– kostka rosołowa (opcjonalnie; można z niej zrezygnować)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego

– 3 łyżki mąki

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– cukier do smaku

– trochę soku z cytryny

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– opakowanie 250 g makaronu np. muszelki, świderki, u  mnie kolanka z falbanką.

– posiekana natka pietruszki do posypania

Jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?

Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Jak się zagotuje dodać kostkę rosołową (jeśli używamy), liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać do wywaru. Dusić zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać 1 łyżeczkę soli.

Następnie zaprawić zupę koncentratem i wymieszać. Spróbować czy jest wystarczająco esencjonalna. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę koncentratu. Wyjąć z zupy zieloną część pora. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę pomidorową podawać z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Łazanki
Nastepny Tarta z tuńczykiem i cukinią

27 komentarzy

  1. qwert123
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    pomidorowa.. ulubiona!

    • ange1234
      1 listopada 2016
      Odpowiedz

      Co wy chcecie od tej zupy

  2. Iza Michalik
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Polecam podsmażyć koncentrat na maśle, będzie bardziej pomidorowa :)

    • Wiolenka
      15 października 2015
      Odpowiedz

      Z ryżem i świderkami zupa pomidorowa najlepsza, pozdrawiam.

  3. Helen
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Dziękuję:) następnym razem spróbuję tak zrobić:)

  4. bloGosia
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam zupę pomidorową i mogę ją jeść codziennie! :-)))

  5. W kuchni Uli
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Wygląda smacznie, ale pomidorowej z makaronem nie zagęściłabym jednak nigdy mąką. Zupa pomidorowa należy do zup czystych niezagęszczanych i wg mnie wystarczy do niej tylko odrobina śmietany, ale każdy robi wg swego upodobania :)

    • Iwo
      1 października 2016
      Odpowiedz

      Mąka nie zagęszcza zupy tyłka ją bieli a czasem trzeba zagęścić i nie jest to nic złego ;)

      • Iwo
        1 października 2016
        Odpowiedz

        Śmietana miała być :P

      • Helen G.
        Helen G.
        1 października 2016
        Odpowiedz

        Myślę, że jest dokładnie na odwrót, mąka zagęszcza zupę, zaś dodatek śmietany bieli.

  6. W kuchni Uli
    10 grudnia 2012
    Odpowiedz

    ja osobiście lubię śledzie w czekoladzie, ale jeśli ktoś nie lubi czekolady to nie musi jej używać :)

  7. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    U mnie dzis na obiad była pomidorowa i juz jest na blogu :):)
    Pyszna zupka ! :)

  8. omd777
    4 stycznia 2014
    Odpowiedz

    do zeszklonej cebulki dodaje koncentrat- lepszy kolor i smak- potem trochę wywaru ( bo zupa na kurczaku lub żeberku , kostce wołowej – bez kostki chemii) potem dodaję do zupy przez sitko (zupka czysta bez drobnych warzyw bo te dodaję w całości i dla dzieci jak znalazł a dla mnie z całą marchewą) no i bez maki, tylko czasem troszkę śmietany ale to zależy od rodzaju koncentratu.Czasem dodaję makaron nitki by ugotował się w zupce i wtedy jest gęstsza PA (dzięki brakom śmiet. mąki i chemii – 26 kg mniej w 8 m-cy) PA

  9. Helen G.
    4 stycznia 2014
    Odpowiedz

    gratuluję zrzucenia tylu kilogramów:)

  10. mare-k1961
    29 czerwca 2014
    Odpowiedz

    bardzo dobry przepis na pomidorówke , ale jak dla mnie mąka jest nie potrzebna lubię za to jak jak jest dużo koncentratu pomidorowego ja zazwyczaj dodaje koncentratu z pińczowa który doskonale oddaje smak pomidorów

    • Helen G.
      Helen G.
      29 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Moja mama też nie daje mąki do zupy, to kwestia indywidualna. Ja akurat lubię bardziej gęstą:)

  11. piotr
    2 września 2014
    Odpowiedz

    Wszystko dobrze, ale największy grzech to koski rosolowe. Bazą kazdej dobrej zupy jest rosół mięsny albo warzywny (dla wegetarian).

    • Helen G.
      Helen G.
      2 września 2014
      Odpowiedz

      To prawda, tylko nie zawsze jest czas na ugotowanie wywaru mięsnego. Kostka jest po prostu wygodą ale oczywiście zdrowszy jest naturalny wywar z mięsa i warzyw:)

  12. Michalina
    27 marca 2015
    Odpowiedz

    Przepis swietny!!!! A co do tych : kostek, smietany, maki itd… to swietnie pani udzielila odpowiedzi. To kwestia indywidualna.

  13. Any
    18 lipca 2015
    Odpowiedz

    Bardzo dobra mi wyszła ta zupa z tego przepisu. Polecam.

    • Helen G.
      Helen G.
      18 lipca 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakowała:)

  14. zdzichu 8
    23 października 2015
    Odpowiedz

    Jak widzę przepis na zupę, w której ktoś używa „kostke rosołową” zamiast mięsa, to widzę już jaka to kucharka. Dobra i ZDROWA zupa jest na kościach lub miesie, tak jak gotowały nasze babcie i mamy. Kostka rosołowa to tylko chemia i utwardzone tłuszcze.

    • Helen G.
      Helen G.
      24 października 2015
      Odpowiedz

      Być może masz rację. Obecnie odchodzę od stosowania kostek rosołowych w zupach. A to jest stary przepis. Można ją pominąć, gotując zupę na samych warzywach lub wywarze mięsnym, wedle uznania.

  15. Mirek
    16 lutego 2016
    Odpowiedz

    Proponuję załadować z zupy pietruszkę oraz seler. Naturalna zasmazka :-)

  16. Iwo
    1 października 2016
    Odpowiedz

    Skoro ma być to PRAWDZIWA zupa pomidorowa to może warto ją jednak bez chemii zrobić, tzn bez kostki rosołowej (glutaminianu sodu) a zrobić porządny wywar na mięsie????

    • Helen G.
      Helen G.
      1 października 2016
      Odpowiedz

      Jasne, że można. Jeśli ktoś nie chce dodawać kostki, może ją pominąć. Podaję przepis, jaki stosowała moja mama.
      https://domowe-potrawy.pl/zupa-pomidorowa-z-makaronem-premium/

  17. Marcepanowy Kącik
    26 września 2017
    Odpowiedz

    Pomidorówkę w moim domu chcieli by jeść codziennie -:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *