Zupa pomidorowa z makaronem


Zatęskniłam ostatnio za taką zwykłą pomidorówką, najlepiej z makaronem, choć moja mama zawsze robiła z ryżem. Zupa prosta, na pozór zwyczajna ale za każdym razem tak samo smaczna . Można dać dowolny makaron, choć moim zdaniem najlepiej pasują tu kolanka, muszelki albo świderki. Zachęcam również do ugotowania mojej ulepszonej wersji pomidorowej z makaronem premium :)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 l wody

– kostka rosołowa (opcjonalnie; można z niej zrezygnować)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– zielona część pora

– cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 3 łyżki mąki

– 4 łyżki śmietany

– sól, pieprz

– cukier

– sok z cytryny

– natka pietruszki do dekoracji

Dodatkowo:

opakowanie 250 g makaronu np. muszelki, świderki, u  mnie kolanka z falbanką.

Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Jak się zagotuje wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać do wywaru. Dusić zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zaprawić zupę koncentratem i wymieszać. Wyjąć zieloną część pora. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Doprawić zupę do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę pomidorową podawać z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-pomidorowa-z-makaronemzupa-pomidorowa-z-makaronem1
loading...
loading...
Poprzedni Łazanki
Nastepny Pierogi z kapustą i grzybami

26 komentarzy

  1. qwert123
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    pomidorowa.. ulubiona!

    • ange1234
      1 listopada 2016
      Odpowiedz

      Co wy chcecie od tej zupy

  2. Iza Michalik
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Polecam podsmażyć koncentrat na maśle, będzie bardziej pomidorowa :)

    • Wiolenka
      15 października 2015
      Odpowiedz

      Z ryżem i świderkami zupa pomidorowa najlepsza, pozdrawiam.

  3. Helen
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Dziękuję:) następnym razem spróbuję tak zrobić:)

  4. bloGosia
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam zupę pomidorową i mogę ją jeść codziennie! :-)))

  5. W kuchni Uli
    9 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Wygląda smacznie, ale pomidorowej z makaronem nie zagęściłabym jednak nigdy mąką. Zupa pomidorowa należy do zup czystych niezagęszczanych i wg mnie wystarczy do niej tylko odrobina śmietany, ale każdy robi wg swego upodobania :)

    • Iwo
      1 października 2016
      Odpowiedz

      Mąka nie zagęszcza zupy tyłka ją bieli a czasem trzeba zagęścić i nie jest to nic złego ;)

      • Iwo
        1 października 2016
        Odpowiedz

        Śmietana miała być :P

      • Helen G.
        Helen G.
        1 października 2016
        Odpowiedz

        Myślę, że jest dokładnie na odwrót, mąka zagęszcza zupę, zaś dodatek śmietany bieli.

  6. W kuchni Uli
    10 grudnia 2012
    Odpowiedz

    ja osobiście lubię śledzie w czekoladzie, ale jeśli ktoś nie lubi czekolady to nie musi jej używać :)

  7. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    U mnie dzis na obiad była pomidorowa i juz jest na blogu :):)
    Pyszna zupka ! :)

  8. omd777
    4 stycznia 2014
    Odpowiedz

    do zeszklonej cebulki dodaje koncentrat- lepszy kolor i smak- potem trochę wywaru ( bo zupa na kurczaku lub żeberku , kostce wołowej – bez kostki chemii) potem dodaję do zupy przez sitko (zupka czysta bez drobnych warzyw bo te dodaję w całości i dla dzieci jak znalazł a dla mnie z całą marchewą) no i bez maki, tylko czasem troszkę śmietany ale to zależy od rodzaju koncentratu.Czasem dodaję makaron nitki by ugotował się w zupce i wtedy jest gęstsza PA (dzięki brakom śmiet. mąki i chemii – 26 kg mniej w 8 m-cy) PA

  9. Helen G.
    4 stycznia 2014
    Odpowiedz

    gratuluję zrzucenia tylu kilogramów:)

  10. mare-k1961
    29 czerwca 2014
    Odpowiedz

    bardzo dobry przepis na pomidorówke , ale jak dla mnie mąka jest nie potrzebna lubię za to jak jak jest dużo koncentratu pomidorowego ja zazwyczaj dodaje koncentratu z pińczowa który doskonale oddaje smak pomidorów

    • Helen G.
      Helen G.
      29 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Moja mama też nie daje mąki do zupy, to kwestia indywidualna. Ja akurat lubię bardziej gęstą:)

  11. piotr
    2 września 2014
    Odpowiedz

    Wszystko dobrze, ale największy grzech to koski rosolowe. Bazą kazdej dobrej zupy jest rosół mięsny albo warzywny (dla wegetarian).

    • Helen G.
      Helen G.
      2 września 2014
      Odpowiedz

      To prawda, tylko nie zawsze jest czas na ugotowanie wywaru mięsnego. Kostka jest po prostu wygodą ale oczywiście zdrowszy jest naturalny wywar z mięsa i warzyw:)

  12. Michalina
    27 marca 2015
    Odpowiedz

    Przepis swietny!!!! A co do tych : kostek, smietany, maki itd… to swietnie pani udzielila odpowiedzi. To kwestia indywidualna.

  13. Any
    18 lipca 2015
    Odpowiedz

    Bardzo dobra mi wyszła ta zupa z tego przepisu. Polecam.

    • Helen G.
      Helen G.
      18 lipca 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakowała:)

  14. zdzichu 8
    23 października 2015
    Odpowiedz

    Jak widzę przepis na zupę, w której ktoś używa „kostke rosołową” zamiast mięsa, to widzę już jaka to kucharka. Dobra i ZDROWA zupa jest na kościach lub miesie, tak jak gotowały nasze babcie i mamy. Kostka rosołowa to tylko chemia i utwardzone tłuszcze.

    • Helen G.
      Helen G.
      24 października 2015
      Odpowiedz

      Być może masz rację. Obecnie odchodzę od stosowania kostek rosołowych w zupach. A to jest stary przepis. Można ją pominąć, gotując zupę na samych warzywach lub wywarze mięsnym, wedle uznania.

  15. Mirek
    16 lutego 2016
    Odpowiedz

    Proponuję załadować z zupy pietruszkę oraz seler. Naturalna zasmazka :-)

  16. Iwo
    1 października 2016
    Odpowiedz

    Skoro ma być to PRAWDZIWA zupa pomidorowa to może warto ją jednak bez chemii zrobić, tzn bez kostki rosołowej (glutaminianu sodu) a zrobić porządny wywar na mięsie????

    • Helen G.
      Helen G.
      1 października 2016
      Odpowiedz

      Jasne, że można. Jeśli ktoś nie chce dodawać kostki, może ją pominąć. Podaję przepis, jaki stosowała moja mama.
      https://domowe-potrawy.pl/zupa-pomidorowa-z-makaronem-premium/

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *