Łazanki
To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Łazanki możecie przyrządzić z kapusty białej, kiszonej lub też pół na pół – takie są chyba najsmaczniejsze. Danie idealne szczególnie na chłodne dni. Serdecznie polecam:)
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– ½ opakowania makaronu łazanki (250g)
– 500-700g białej kapusty lub kiszonej (dałam pół na pół białej i kiszonej )
– 2 cebule
– 1 laska kiełbasy
– 15 dag wędzonego boczku
– 20 dag pieczarek
– garść suszonych grzybów
– 2 licie laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 ziarenka jałowca
– majeranek
– kminek (dałam mielony)
– mielona ostra papryka
– sól, pieprz
▌Jak zrobić łazanki?
Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę, następnie ugotować do miękkości. Wodę pozostawić. Grzyby zaś drobno pokroić. Kapustę umyć i poszatkować. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, także poszatkować. Zalać wodą, dodać wywar z gotowania grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec gotowania posolić, doprawić majerankiem i kminkiem. Odcedzić. Boczek, kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju stopić wpierw boczek, następnie zeszklić cebule. Na koniec dodać pieczarki i kiełbasę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Makaron ugotować al dente, dodać kapusty, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Łazanki podawać gorące z patelni.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
to jest to co tygryski lubią najbardziej! 🙂
pozdrawiam ciepło,
szana!
smak dzieciństwa ze stołówki…
Wiesz,że myślałam o łazankach wczoraj?:))) We wtorek będą łazanki:))).
Pozdrawiam!
pyszne łazanki
zawsze zastanawialam sie gdzie kupic taki makaron, nigdy jakos nie zwrocilam uwagi aby taki byl w sklepie