MakaronyMięsa

Łazanki

Łazanki

To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Łazanki możecie przyrządzić z kapusty białej, kiszonej lub też pół na pół – takie są chyba najsmaczniejsze. Danie idealne szczególnie na chłodne dni. Serdecznie polecam:)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ½ opakowania makaronu łazanki (250g)

– 500-700g białej kapusty lub kiszonej (dałam pół na pół białej i kiszonej )

– 2 cebule

– 1 laska kiełbasy

– 15 dag wędzonego boczku

– 20 dag pieczarek

– garść suszonych grzybów

– 2 licie laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 ziarenka jałowca

– majeranek

– kminek (dałam mielony)

– mielona ostra papryka

– sól, pieprz

Jak zrobić łazanki?

Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę, następnie ugotować do miękkości. Wodę pozostawić. Grzyby zaś drobno pokroić. Kapustę umyć i poszatkować. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, także poszatkować. Zalać wodą, dodać wywar z gotowania grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec gotowania posolić, doprawić majerankiem i kminkiem. Odcedzić. Boczek, kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju stopić wpierw boczek, następnie zeszklić cebule. Na koniec dodać pieczarki i kiełbasę. Smażyć kilka minut.  Na koniec dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Makaron ugotować al dente, dodać kapusty, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Łazanki podawać gorące z patelni.

Smacznego!

Helen G.

Łazanki
+ 1
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. pyszne łazanki
    zawsze zastanawialam sie gdzie kupic taki makaron, nigdy jakos nie zwrocilam uwagi aby taki byl w sklepie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button