Schab pieczony z jabłkami


Schab pieczony z jabłkami

Nie ma to jak pieczone mięso na obiad. Schab pieczony z jabłkami jest soczysty, mięciutki i pachnący od aromatu goździków, tymianku i rozmarynu. Doskonale sprawdzi się na elegancki obiad oraz na święta.  Polecam dodać do pieczeni białe wytrawne lub ewentualnie półwytrawne wino. Choć w tygodniu nie zawsze jest czas na upieczenie mięsa, za to w weekend warto poświęcić te 2 godziny, wykonując przy tym inne obowiązki domowe. Nie musisz przecież ciągle stać nad piekarnikiem. Wystarczy że będziesz co pewien czas doglądać pieczeni.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1,2 kg schabu bez kości

– 2-3 twarde kwaskowate jabłka

– 1 łyżka smalcu

– ½ szklanki białego wytrawnego wina

Marynata:

– 4 łyżki oleju

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka soli z małą szczyptą (dałam himalajską)

– 1 łyżeczka pieprzu

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka tymianku

– ½ łyżeczki rozmarynu

– kilka goździków

Jak zrobić schab pieczony z jabłkami?

Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć. Przy pomocy noża powbijać kilka goździków (dałam 5 sztuk). W miseczce wymieszać pozostałe składniki marynaty i dokładnie natrzeć nią z każdej strony mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień obsmażyć mięso na smalcu na rumiano. Zrobić nacięcia co ok. 2,5 cm ale nie do końca. Jabłka pokroić w pół plasterki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wkładać w nacięcia schabu.

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wlać wino oraz dodać pozostałe plasterki jabłek. Wdmuchnąć do środka powietrze i zamknąć klipsem. Zrobić 2 nacięcia nożem w rękawie, aby para swobodnie uchodziła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 2 godziny* w temperaturze 190°C. Na 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, aby góra ładnie się zarumieniła.

* zasada jest taka:

1 kg mięsa pieczemy – 1 godzinę + 30 minut (90 minut)

1,2 kg mięsa pieczemy 1.10 + 30 minut  (100 minut, ja piekłam 2 godziny )

Sos pozostały z pieczenia oraz rozpadnięte jabłka zmiksować, dodać nieco wody, można przecedzić przez sito. Zagotować w rondelku, zagęścić 1 łyżką mąki. W razie potrzeby dodać szczyptę cukru, sól i pieprz. Schab pieczony z jabłkami polać powstałym sosem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

schab-pieczony-z-jablkamischab-pieczony-z-jablkamischab-pieczony-z-jablkami4schab-pieczony-z-jablkami3schab-pieczony-z-jablkami5
loading...
Poprzedni Karkówka duszona z grzybami
Nastepny Ciasto kokosowo-budyniowe

9 komentarzy

  1. brzeski
    21 listopada 2015
    Odpowiedz

    Wspaniale wyglada ten schab. Swiewtny przepis i chetnie z niego skorzystam:)

    Dziekuje Ci za niego, Helen i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 listopada 2015
      Odpowiedz

      Polecam :)

  2. Królowa Karo
    21 listopada 2015
    Odpowiedz

    Aż mi ślinka pociekła. Na pewno wypróbuję w któryś weekend, bo dokładnie tak jak piszesz, w kuchni mogę się wyszaleć tylko w weekend. Na co dzień nie ma na to czasu.

  3. Łukasz
    22 listopada 2015
    Odpowiedz

    Wygląda super, chociaż nie przepadam za schabem.

  4. agata
    23 listopada 2015
    Odpowiedz

    Połączenie mięsa i jabłek musi być fenomenalne.

  5. Sylwia
    26 listopada 2015
    Odpowiedz

    Czy potrawa uda się z winem półsłodkim?

    • Helen G.
      Helen G.
      26 listopada 2015
      Odpowiedz

      Sądzę, że tak, tylko potrawa w smaku będzie po prostu słodsza, niż gdyby użyć tradycyjnego białego wina. Możesz spróbować.

  6. Dagmara
    19 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj i wyszedł przepyszny! Wina nie dałam, bo nie miałam. Na pewno jeszcze kiedyś na obiad przygotuję :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że mięsko smakowało :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *