Karkówka duszona z grzybami


Dziś mamy Święto Niepodległości a jak święto to i „świąteczny obiad”, polecam dziś duszoną karkówkę z grzybami. Mięso jest mięciutkie. W ogóle uważam, iż karkówka to jedno z najsmaczniejszych mięs. Świetnie nadaje się zarówno do duszenia, jak i pieczenia. Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów z jej wykorzystaniem, mianowicie:

karkówkę pieczoną w sosie majonezowo-ketchupowym

duszoną karkówkę z szybkowaru ze śliwkami i cynamonem

karkówkę pieczoną w ziołach prowansalskich

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

-1kg karkówki

– 1 op. suszonych grzybów (20-25 g)

– 3 cebule

– 1 liść laurowy

– 1 czubata łyżka mąki

Marynata do mięsa:

– 3 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1 płaska łyżeczka soli

– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane)

– po 1 łyżce majeranku i mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki cząbru

–  po 2 jagody jałowca i ziarenka ziela angielskiego (utłuczone w moździerzu)

– pieprz

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w niezbyt grube plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie posmarować nią każdy plaster karkówki. Mięso umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i marynować najlepiej przez całą noc. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, to chociaż 1 godzinę.

Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 15-20 minut. Cebule drobno posiekać i zeszklić na smalcu, bądź innym tłuszczu na patelni. Następnie obsmażyć mięso na dużym ogniu partiami. Przełożyć wraz z cebulą do dużego garnka albo rondla, dodać liść laurowy oraz grzyby wraz wodą, w której się moczyły. W miarę potrzeby podlać wodą, powinno być jej tyle, by delikatnie zakrywała mięso. Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godziny, do miękkości karkówki. Na koniec sos zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Karkówkę podawać z pieczywem, ziemniakami purée, kluskami, ryżem lub kaszą wedle uznania oraz z surówką (polecam ogórki konserwowe bądź kiszone).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

karkowka-duszona-z-grzybamikarkowka-duszona-z-grzybami4karkowka-duszona-z-grzybami3karkowka-duszona-z-grzybami2karkowka-duszona-z-grzybami1
loading...
loading...
Poprzedni Grog
Nastepny Schab pieczony z jabłkami

2 komentarze

  1. agata
    18 listopada 2015
    Odpowiedz

    Musi być aromatyczna :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 listopada 2015
      Odpowiedz

      Owszem :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *