Karkówka duszona z grzybami


Karkówka duszona z grzybami

Jest  idealnie miękka i aromatyczna. Karkówka to w moim odczuciu jedno z najsmaczniejszych mięs. Świetnie nadaje się zarówno do duszenia, jak i pieczenia. Tym razem przedstawiam wam sprawdzony przepis na karkówkę duszoną z grzybami. Powiem nieskromnie, że jest to jedno z moim ulubionych dań mięsnych.

Polecam wam również inne dania z karkówką:

karkówka w sosie własnym

duszona karkówka z szybkowaru ze śliwkami i cynamonem.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg karkówki

– 15-20g suszonych grzybów

– 3 cebule

– 1 liść laurowy

– 1 czubata łyżka mąki

Marynata do mięsa:

– 3 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1 płaska łyżeczka soli

– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane)

– po 1 łyżce majeranku i mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki cząbru

– po 2 jagody jałowca i ziarenka ziela angielskiego (utłuczone w moździerzu)

– pieprz

Jak zrobić karkówkę duszoną z grzybami?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w niezbyt grube plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie posmarować nią każdy plaster karkówki. Mięso umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i marynować najlepiej przez całą noc. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, to chociaż 1 godzinę.

Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 15-20 minut. Cebule drobno posiekać i zeszklić na smalcu, bądź innym tłuszczu na patelni. Następnie obsmażyć mięso na dużym ogniu partiami. Przełożyć wraz z cebulą do dużego garnka albo rondla, dodać liść laurowy oraz grzyby wraz wodą, w której się moczyły. W miarę potrzeby podlać wodą, powinno być jej tyle, by delikatnie zakrywała mięso.

Karkówkę dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości. Na koniec sos zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Karkówkę duszoną z grzybami podawać z pieczywem, ziemniakami purée, kluskami, ryżem lub kaszą wedle uznania oraz z surówką np. surówka z buraka i ogórka kiszonego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Grog
Nastepny Schab pieczony z jabłkami

2 komentarze

  1. agata
    18 listopada 2015
    Odpowiedz

    Musi być aromatyczna :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 listopada 2015
      Odpowiedz

      Owszem :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *