MięsaPotrawy Świąteczne

Karkówka w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym

Mięso doskonałe. Karkówka w sosie własnym to przepyszne danie obiadowe nie tylko na weekend czy specjalne okazje ale również na dzień powszedni. Duszenie mięsa zajmuje niespełna godzinę.

Duszona karkówka w sosie z mojego przepisu rozpływa się ustach. Ilekroć ją przyrządzam, goście są zachwyceni:) Nie ma to jak karkówka w pysznym sosie cebulowym, podana z tłuczonymi ziemniakami albo kluseczkami…

Mięso jest aromatyczne i mięciutkie dzięki marynacie. Zamarynowanie karkówki sprawia, iż szybciej kruszeje i przechodzi aromatem przypraw. Osobiście lubię marynować mięso całą noc, by rano móc je dusić. Jeśli nie chcecie marynować mięsa, to przynajmniej natrzyjcie je samymi przyprawami.

Zobacz także

karkówka duszona z grzybami

karkówka w sosie musztardowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg karkówki

– 2 duże cebule

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2-3 łyżki smalcu

– 2 łyżki mąki

Marynata do mięsa:

– 4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu jabłkowego

– 3-4 ząbki czosnku

– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, bazylii i oregano

– ½ łyżeczki rozmarynu

– 1 łyżeczka soli

– pieprz

Dodatkowo:

– około 0,5 l wody/bulionu warzywnego albo mięsnego

Jak zrobić karkówkę w sosie własnym?

Mięso opłukać pod zimną woda, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy rozbić tłuczkiem, posolić i posypać czarnym pieprzem.

Marynata: W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą smarować każdy plaster mięsa z obu stron, kładąc w szklanym wyższym naczyniu jeden na drugim. Zamarynowane naczynie z karkówką przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Karkówkę obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym smalcu, po czym przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Mięso zalać około 0,5 l wody albo bulionu, tylko tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać 2 liście laurowe oraz 3 kulki ziela angielskiego. Karkówkę dusić na małym ogniu do miękkości, przez  około 1 godzinę. W razie potrzeby dolewać nieco wody lub bulionu.

Na koniec zagęścić sos mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, aby nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do mięsa. Zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Karkówkę w sosie własnym podawać z ziemniakami purée, kaszą albo kluskami oraz z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka w sosie własnym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button