Karkówka w sosie własnym


Karkówka w sosie własnym

Mięso doskonałe. Karkówka w sosie własnym to przepyszne danie obiadowe nie tylko na weekend czy specjalne okazje ale również na dzień powszedni. Duszenie mięsa zajmuje niespełna godzinę. Duszona karkówka w sosie z mojego przepisu rozpływa się ustach. Ilekroć ją przyrządzam, goście są zachwyceni:) Nie ma to jak karkówka w pysznym sosie cebulowym, podana z tłuczonymi ziemniakami albo kluseczkami…

Mięso jest aromatyczne i mięciutkie dzięki marynacie. Zamarynowanie karkówki sprawia, iż szybciej kruszeje i przechodzi aromatem przypraw. Osobiście lubię marynować mięso całą noc, by rano móc je dusić. Jeśli nie chcecie marynować mięsa, to przynajmniej natrzyjcie je samymi przyprawami.

Serdecznie polecam wam również:

karkówka duszona z grzybami

szynka w sosie własnym

schab w sosie własnym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg karkówki

– 2 duże cebule

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2-3 łyżki smalcu

– 2 łyżki mąki

Marynata do mięsa:

– 4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu jabłkowego

– 3-4 ząbki czosnku

– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, bazylii i oregano

– ½ łyżeczki rozmarynu

– 1 łyżeczka soli

– pieprz

Dodatkowo:

– około 0,5 l wody/bulionu warzywnego albo mięsnego

Jak zrobić karkówkę w sosie własnym?

Mięso opłukać pod zimną woda, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy rozbić tłuczkiem, posolić i posypać czarnym pieprzem.

Marynata: W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą smarować każdy plaster mięsa z obu stron, kładąc w szklanym wyższym naczyniu jeden na drugim. Zamarynowane naczynie z karkówką przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Karkówkę obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym smalcu, po czym przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Mięso zalać około 0,5 l wody albo bulionu, tylko tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać 2 liście laurowe oraz 3 kulki ziela angielskiego. Karkówkę dusić na małym ogniu do miękkości, przez  około 1 godzinę. W razie potrzeby dolewać nieco wody lub bulionu.

Na koniec zagęścić sos mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, aby nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do mięsa. Zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Karkówkę w sosie własnym podawać z ziemniakami purée, kaszą albo kluskami oraz z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kokosowe ciasteczka owsiane
Nastepny Bułki zapiekane z pieczarkami i serem

7 komentarzy

  1. Magda
    16 lutego 2018
    Odpowiedz

    To danie w sam raz dla mojego męża, byłby szczęśliwy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 lutego 2018
      Odpowiedz

      Mój mąż też bardzo lubi taką karkówkę :) Gorąco polecam :)

  2. Dorota z kobietytomy.pl
    16 lutego 2018
    Odpowiedz

    Oj pyszne mięso na obiad…Mniam :)

  3. Ania
    17 lutego 2018
    Odpowiedz

    Karkówka w sosiku to jedno z ulubionych dań mojego męża :) a Twoja apetycznie wygląda :)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 lutego 2018
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję :-)

  4. Ervisha
    17 lutego 2018
    Odpowiedz

    Coś dla mojego brata :)

  5. Beti
    18 lutego 2018
    Odpowiedz

    Pyszności, mój mąż byłby zachwycony takim daniem :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *