Mięsa

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Genialne w swej prostocie! Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym są świetną alternatywą dla dość pracochłonnych gołąbków tradycyjnych, na których przyrządzenie nie zawsze mam czas. Zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, drobno poszatkowaną kapustę dodaje się do farszu.

Gołąbki bez zawijania najpierw smaży się na patelni, a potem dusi w sosie pomidorowym jak tradycyjne pulpety. Polecam tę nieco szybszą wersję gołąbków. Smak jest bardzo podobny, a czas spędzony w kuchni – zaoszczędzony :-) Gołąbki bez zawijania gotowane są soczyste i mięciutkie. Idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.

Serdecznie polecam wam również gołąbki z włoskiej kapusty.

(12 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki

– pół niedużej kapusty włoskiej lub ewentualnie białej

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 1 jajko

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– kilka łyżek bułki tartej

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki mielona słodkiej papryki

– ¼- ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia lub smalec

Sos pomidorowy:

– słoiczek koncentratu pomidorowego

– około 3 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 1 łyżka mąki (opcjonalnie)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym?

Ryż ugotować nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju lub smalcu. Po chwili dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Kapustę umyć i bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce zmieszać ze sobą mięso mielone, ryż, podsmażoną cebulę i kapustę. Wbić jajko, dodać kaszę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dłońmi farsz. W razie potrzeby dodać nieco bułki tartej.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki (kotlety) i obtaczać w bułce tartej, po czym usmażyć na patelni. Następnie W W dużym garnku, w którym będą dusić się gołąbki wymieszać bulion albo wodę z kostką rosołową, z koncentratem i łyżeczką cukru. Włożyć ostrożnie gołąbki. Sos powinien jedynie ledwie je zakrywać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gołąbki bez zawijania dusić na małym ogniu przez 40 minut. Ostrożnie mieszać sos, by gołąbki się nie rozwaliły. W przypadku, gdy sosu będzie za mało, dolać nieco wody.

Jeśli sos okaże się zbyt rzadki (choć raczej nie powinien taki być), zagęścić go 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Na koniec w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami purée i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

golabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

26 komentarzy

  1. Pierwszy raz spotykam takie gołąbki. Przepis intrygujący, więc na pewno spróbuję się z nim zmierzyć;) Mam nadzieję, że będzie smacznie.

  2. Wreszcie natrafiłam na blog z prostymi, domowymi potrawami. Wreszcie! Uwielbiam taką kuchnię :) Wczoraj robiłam gołąbki wg tego przepisu. Zanim wrzuciłam je do rondla, narzeczony pożarł (dosłownie!) trzy. Chyba mu smakowały :P

  3. Trzy pożarł zaraz po ściągnięciu z patelni. ;) Obiad miał być na dwa dni, ale musiałby mieć chyba kolce :D

    1. Użyłaś widocznie zbyt mało bułki tartej. Raz mięso jest bardziej zwarte innym razem bardziej wilgotne. W zależności też od gatunku mięsa, raz daję mniej, a raz więcej bułki.

      1. Wlasnie skonczylem owe golabki robic – niebo w gebie!:)
        Jesli chodzi o pytanie Oli, to mozliwe, ze przeoczyla jajko. Helen, jajka zabraklo na „liscie zakupow”, pojawia sie tylko w „instrukcji”.

  4. Witam
    Czy gołąbki można zamrozić? W jaki sposób później najlepiej rozmrozić,żeby się nie rozleciały? Chciałabym je zrobić, ale z połowy główki kapusty wyjdzie mi ich za dużo jak na jedną osobę. Pozdrawiam :)

    1. Jak najbardziej można zamrozić część gołąbków np. w pojemniku lub worku foliowym. Rozmrażam je potem delikatnie w lodówce przez noc. Nie powinny się rozlecieć. Pozdrawiam:)

    1. Na proporcję 500g mięsa trzeba dać ok.1/2 łyżeczki soli. Najlepiej delikatnie spróbować farsz czy jest odpowiednio doprawiony.

  5. Jestem amatorką kulinarną, ale gołąbki z tego przepisu wyszły perfekcyjne! Będę robić częściej,bo wcale nie są trudne, a robią wrażenie na całej rodzince :)

  6. Witam,

    Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu gołąbki wg Pani przepisu:):) wyszły super:):) wszystkim smakowało:) pychaaaaa:) Dziękuję za przepis:)

  7. Zrobiłam dokładnie wg Twojego przepisu i z pierwszych obsmażonych kotletów miałam zupę – rozlatywały się w gotowaniu. Do drugiej części dodałam więcej bułki tartej i drugie jajko, pomogło wyszły smaczne. Chyba jednak i tak wolę gołąbki zawijane…

    1. Dużo zależy od mięsa. Raz jest bardziej suche, innym razem ma w sobie więcej wody i wtedy trzeba dodać więcej bułki tartej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close