Gołąbki z włoskiej kapusty


DSC_0814

Pyszne gołąbki okraszone sosem pomidorowym i koperkiem. Podane z ziemniaczkami puree ;-)

DSC_0814
(ok.12 sztuk)
Składniki:

– główka kapusty włoskiej

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego

– 1 woreczek ryżu

– 1 cebula

– 1 jajko

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– sól, pieprz, maggi

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

–  po pół łyżeczki tymianku i słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki ostrej papryki

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– kostka rosołowa lub domowy bulion

Sos pomidorowy:

– 500 ml wywaru z gołąbków

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżka gęstej śmietany

– cukier

-sól, pieprz

– szczypta bazylii i oregano

– świeży koper do posypania

Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty odciąć głąb, następnie włożyć ją do garnka z wrzątkiem i gotować ok.10 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i podzielić na liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Do miski włożyć mięso, dodać cebulę, ugotowany ryż i drobno posiekany czosnek. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu (ok. 2 łyżki) i zwijać ciasno w „pakunki”. Dno szerokiego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać kolejno gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać liść laurowy i kostkę rosołową. Dusić na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos.

Sos pomidorowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę dobrze rozmieszać. Wlewać porcjami bulion ciągle mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać koncentrat i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Na koniec dodać śmietanę zahartowaną odrobiną sosu i wymieszać.Gołąbki podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami. Całość posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Helen G.

DSC_0810DSC_0815            ostatnie zdjęcie: wersja gołąbków z  młodej białej kapusty

Brak dalszych przepisów
Nastepny Ciasto ananasowe z kokosem

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Z włoskiej lubie najbardziej :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *