Ciasto ananasowe z kokosem


Ciasto ananasowe z kokosem

To biszkopt z kremem ananasowo-budyniowym i bezą kokosową. Ciasto ananasowo-kokosowe będzie doskonałą propozycja dla fanów rajskich smaków – kokosa i ananasa. Jak dla mnie jest przepyszne smaku, delikatne. Rozpływa się w ustach. Ciasto to świetnie sprawdzi się na wszelkich okazjach typu imieniny, urodziny czy nawet święta. Nie należy do skomplikowanych ciast. Wymaga jedynie przechowywania w lodówce z uwagi na krem. Polecam wam również ciasto kokosowo-budyniowe oraz ciasto bounty.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Biszkopt:
– 3 jaja
– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka wody
– szczypta soli

Beza kokosowa:
– 4 białka
– ½ szklanki cukru
– 200g wiórek kokosowych
– szczypta soli

Krem ananasowo-budyniowy:
– 1 puszka ananasów
– 1 budyń śmietankowy
– 2 łyżki cukru
– 4 żółtka
– 1 kostka masła (200g)

Poncz:
– ¼ szklanki wody przegotowanej
– 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić ciasto ananasowe z kokosem?

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier. Następnie dodać żółtka i chwilę ubijać mikserem. Następnie dodać mąkę i proszek przesiane przez sito delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 21x32cm wyłożyć papierem do pieczenia,  wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 170º C.

Kokosowa beza: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać powoli cukier. Sztywną pianę połączyć z wiórkami kokosowymi mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Upiec w tej samej blaszce co biszkopt ok. 20-25 minut w temp. 170-180ºC.

Krem ananasowo-budyniowy: ananasy odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Na soku ugotować budyń (powinna być 1 szklanka soku, jeśli jest zbyt mało – uzupełnić wodą). W ½ szklanki soku rozrobić budyń z cukrem, resztę zagotować w rondelku. Na gotujący się sok wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszając chwilkę pogotować. Pozostawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z kawałkami miękkiego masła, na przemian z żółtkami. Na końcu dodać ananasy i wymieszać łyżką.

Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem (woda + sok z cytryny), następnie wyłożyć krem i zimną bezę (bardzo ostrożnie, bo łatwo się łamie). Ciasto ananasowe z kokosem przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Gołąbki z włoskiej kapusty
Nastepny Gulasz wołowy na ostro

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *