Ciasto kokosowo-budyniowe


Przyznam, że dość dawno nie piekłam ciast. Kilka miesięcy temu radykalnie ograniczyłam cukier w diecie. Myślę jednak, iż raz na jakiś czas nie zaszkodzi odrobina słodkości w ustach. Jeśli już piekę, to zwykle jesienią i zimą. Długie wieczory sprzyjają spędzaniu większej ilości czasu w zaciszu domowym. Na ponurą listopadową aurę polecam bardzo smaczne ciasto kokosowo-budyniowe, z wyraźną kokosowo-waniliową nutą. Jest bardzo łatwe, nie za słodkie. Do masy budyniowej zamiast mleczka kokosowego możecie użyć wyłącznie mleka krowiego, choć moim zdaniem dodatek kokosowego zapewnia ciekawszy smak. Polecam dodać do masy kokosowej również nieco Malibu albo innego likieru kokosowego, podniesie walory smakowe wypieku ;-) Zatem do dzieła!

 (prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto (biszkopt):

– 4 jajka

– ½ szklanki cukru

– 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wraz proszkiem przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Na koniec dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

Masa budyniowa:

– 3 budynie waniliowe

– 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

– 600 ml mleka

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy (16g)

Mleko kokosowe wlać do garnka. Dodać nieco mleka i cukry. Zagotować. W pozostałej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy. Dodać go gotującego się mleka kokosowego. Energicznie mieszać. Chwilkę pogotować, aż masa zgęstnieje. Gotową gorącą masę wylać na ciasto i wygładzić łyżką.

Masa kokosowa:

– 3 jajka

– 100 g masła

– ½ szklanki cukru pudru

– 200g wiórek kokosowych

– 2 łyżki likieru kokosowego np. Canari albo Malibu

 Masło rozpuścić w rondelku. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier. Chwilę jeszcze ubijać. Wlać żółtka i roztopione ostudzone masło oraz wsypać wiórki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę kokosową wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową bądź pergaminem. Po ostudzeniu można wedle uznania posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-kokosowo-budynioweciasto-kokosowo-budyniowe2ciasto-kokosowo-budyniowe1
loading...
loading...
Poprzedni Schab pieczony z jabłkami
Nastepny Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i boczkiem

8 komentarzy

  1. Królowa Karo
    28 listopada 2015
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie. A na dodatek uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem budyniu.

    • Helen G.
      Helen G.
      28 listopada 2015
      Odpowiedz

      Ja też bardzo lubię ciasta z budyniem:)

  2. agata
    29 listopada 2015
    Odpowiedz

    Coś jak kremówka z kokosem :D

    • Helen G.
      Helen G.
      29 listopada 2015
      Odpowiedz

      Można tak powiedzieć :-) Choć kremówka jest na bazie innego typu ciasta, chyba francuskiego.

  3. Krystyna
    7 lipca 2016
    Odpowiedz

    Mam jedno pytanie. Czy ciasta biszkoptowego nie trzeba piec przed dodaniem kremu budyniowego?

    • Helen G.
      Helen G.
      7 lipca 2016
      Odpowiedz

      Nie trzeba go piec.

  4. Gosia
    27 listopada 2016
    Odpowiedz

    Czy w pozostałej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy i dodać go do zagotowanego mleka kokosowego czy zrobić budyń i dopiero wtedy połączyć go z mlekiem kokosowym?

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2016
      Odpowiedz

      Tak. Część mleka należy zagotować wraz mlekiem kokosowym i cukrami, a w pozostałej części mleka należy rozmieszać dokładnie proszek budyniowy. Dodać go do gotującego się mleka kokosowego, energicznie mieszać. Chwilkę pogotować, aż zgęstnieje i zestawić z ognia.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *