Szynka w sosie własnym


Szynka w sosie własnym

To danie „klasyk”, które zawsze wychodzi i smakuje zdecydowanej większości osób. Szynka w sosie własnym jest mięciutka, krucha  i aromatyczna dzięki marynacie. Jeśli nie wiecie, co ugotować, aby zaskarbić sobie gusta kulinarne waszych domowników albo gości, to polecam zrobić szynkę w sosie własnym. Mnie najbardziej smakuje duszona szynka oraz karkówka ale można ewentualnie użyć schabu lub łopatki.

Sekretem udanego duszonego mięsa jest jego miękkość i kruchość oraz gęsty kremowy sos, który można wzbogacić dodatkiem grzybów świeżych albo suszonych. Uwielbiam, kiedy szynka rozpływa się w ustach. Warto zamarynować wcześniej mięso (chociaż na 1 godzinę), będzie wówczas bardziej aromatyczne, kruche a tym samym smaczniejsze :-)

Zobacz także:

szynka w sosie chrzanowym

szynka duszona w sosie cebulowym

szynka pieczona z rękawa.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg szynki wieprzowej bez kości

– 2 cebule

bulion warzywny lub kostka mięsna (można też użyć samej wody, mięso i tak jest aromatyczne za sprawą marynaty)

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2-3 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka ostrej musztardy (np. kozaka, dijon, sarepska)

– 1 łyżeczka miodu

– 2-3 łyżeczki majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki ostrej papryki

– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 2 ząbki czosnku

– 1 płaska łyżeczka soli, pieprz

Jak zrobić szynkę w sosie własnym?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wszystkie jej składniki połączyć. Każdy plaster mięsa smarować marynatą i układać jeden na drugim w misce. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub dłużej, jeśli dysponujemy większą ilością czasu.

Cebule pokroić kostkę i zeszklić na patelni. Następnie przełożyć do dużego rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na dużym ogniu mięso partiami, aby wyraźnie się zarumieniło. Przełożyć do rondla. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalać taką ilością wody/bulionu, by ledwie przykrywała mięso. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie wyraźnie kruche i miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolać trochę wody.

W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa i śmietanę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić danie solą i pieprzem. Szynkę w sosie własnym podawać z ziemniakami purée, ryżem, bądź dowolną kaszą oraz surówką. Dobrze pasują tutaj np. buraczki na zimno, surówka z pora albo surówka z białej kapusty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Surówka z kiszonej kapusty z papryką
Nastepny Sałatka Caprese

29 komentarzy

  1. Beti
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Moja mama robi taką szynkę, nazywała to po prostu mięsko w sosie;) Och jak ja to uwielbiam, muszę poprosić, żeby zrobiła niedługo, bo sami się z mężem lenimy :)))

    • Helen G.
      Helen G.
      15 lipca 2015
      Odpowiedz

      Moja mama też tak zawsze mówiła :)

  2. magma
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    chętnie zjadłabym taki obiad:)

  3. Tyiu
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Myślę, że ten sos byłby niezły do pyz czy kaszy :-).

  4. Królowa Karo
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Jak ja dawno takiego mięska nie jadłam i nie robiłam.

  5. tosiaantonina
    17 lipca 2015
    Odpowiedz

    Zjadłabym z przyjemnością :)

    • kathyleonia
      18 lipca 2015
      Odpowiedz

      ja tak samo:D

  6. Michał
    18 lipca 2015
    Odpowiedz

    Jutro robię :) Wpada ktoś na niedzielny obiad?:>

  7. Kuchnia u Krysi
    22 lipca 2015
    Odpowiedz

    Najsmaczniejsze mięso na obiad, to właśnie takie kruche podane z sosem własnym… pychota :)

  8. Urszula
    5 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Klasycznie i pysznie, tak lubię najbardziej :)

  9. Marzena T (Mania)
    5 września 2015
    Odpowiedz

    To mam już pomysł na przyszło niedzielny obiadek :) Mam na takie mięsko chętkę :D

  10. abc
    8 września 2015
    Odpowiedz

    Kostka :/

    • Helen G.
      Helen G.
      8 września 2015
      Odpowiedz

      Można ją pominąć.

      • Lucyna
        5 września 2016
        Odpowiedz

        Jak? Ugotowac zamiast niej wywar warzywny czy mięsny? Czy może jakoś prościej?

        • Helen G.
          Helen G.
          5 września 2016
          Odpowiedz

          Możesz ugotować wywar np. warzywny – z cebuli, ząbka czosnku, 2 marchewek, pietruszki, kawałka pora i selera lub z dodatkiem jakiegoś mięsa np. porcji rosołowej, szyi indyczej czy innego kawałka mięsa.

  11. Cyanna
    30 września 2015
    Odpowiedz

    Robiłam tą szynkę parokrotnie i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna – mięciutka, delikatna, świetna w smaku, tak samo jak sos. Po prostu niebo w gębie! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 września 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że Ci smakowała:) Pozdrawiam!

  12. Nyu
    29 lipca 2016
    Odpowiedz

    Szynka gotuje się dopiero pół godziny, a sos po spróbowaniu już mnie oczarował :) Uwielbiam mięsa z połączeniem miodu, mniam! Ja do swojego sosu dodałam jeszcze garść suszonych grzybów z ich wywarem i myślę, że wyjdzie naprawdę pysznie!
    Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję jeszcze inne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 lipca 2016
      Odpowiedz

      Dodatek suszonych grzybów fajnie podkreśli smak sosu:)

  13. ewa
    25 września 2016
    Odpowiedz

    Wlasnie zdobilam przepysze:)

  14. qasica
    1 października 2016
    Odpowiedz

    Przepysznosci!!! Dzis robilam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 października 2016
      Odpowiedz

      Miło mi słyszeć :)

  15. Amator Kuchni
    10 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Rewelacja :)
    Po 1.5 h zredukował mi się sos, ale tak już pozostawiłem.
    Wyszedł gęsty i kremowy, mięsko kruche i miękkie.
    Smak OBŁĘDNY !
    Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      10 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że mięsko smakowało :-) Zapomniałam dodać w przepisie, że w czasie duszenia podlewać mięso wodą, bo trochę jej ubywa. Również pozdrawiam :-)

  16. JAGA
    22 stycznia 2018
    Odpowiedz

    czy można tak zrobić schab ?

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Jak najbardziej :-) Można użyć także karkówki.

  17. Wojtek
    15 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Zrobiłem – wyszło mega dobre

    • Helen G.
      Helen G.
      15 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że mięsko smakowało :-) Pozdrawiam *)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *