Szynka w sosie własnym


SONY DSC

Są takie potrawy „klasyki”, które zawsze wychodzą i smakują zdecydowanej większości. Każda gospodyni ma na nie swoje patenty. Jednym z takich klasyków jest tzw. „mięso w sosie własnym”. Powiem krótko: To obiad pewniak. Jeśli nie wiecie, co ugotować aby zaskarbić sobie gusta kulinarne waszych domowników albo gości, to polecam wieprzowinę w sosie własnym. Mnie najbardziej smakuje duszona szynka oraz karkówka ale można także użyć schabu, a nawet łopatki.

Sekretem udanego duszonego mięsa jest jego miękkość i kruchość oraz gęsty kremowy sos, który można wzbogacić dodatkiem grzybów świeżych albo suszonych. Uwielbiam, kiedy szynka rozpływa się w ustach. Warto zamarynować wcześniej mięso (chociaż na 1 godzinę), będzie wówczas bardziej aromatyczne, kruche a tym samym smaczniejsze :-)

 SONY DSC

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg szynki wieprzowej bez kości

– 2 cebule

– kostka rosołowa/mięsna albo bulion domowy

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2-3 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

 

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka ostrej musztardy (np. kozaka, dijon)

– 1 łyżeczka miodu

– 1,5 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbić z dwóch stron tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wszystkie jej składniki połączyć. Smarować każdy plaster mięsa i ułożyć w miseczce. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub dłużej, jeśli dysponujemy większą ilością czasu.

Cebule pokroić kostkę i zeszklić na patelni Następnie przełożyć do dużego rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na dużym ogniu mięso partiami, aby wyraźnie  się zarumieniło. Przełożyć do rondla. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalać taką ilością wody, by ledwie przykrywała mięso. Jak się zagotuje wrzucić kostkę rosołową bądź mięsną. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie wyraźnie kruche i miękkie, może nawet lekko się rozpadać lub nieco krócej, jeśli preferujemy mięso nieco twardsze.

W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa i śmietanę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić danie solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree, ryżem, bądź dowolną kaszą oraz surówką.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Poprzedni Surówka z kiszonej kapusty z papryką, ogórkiem i olejem z wiesiołka
Nastepny Sałatka caprese

23 komentarze

  1. Beti
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Moja mama robi taką szynkę, nazywała to po prostu mięsko w sosie;) Och jak ja to uwielbiam, muszę poprosić, żeby zrobiła niedługo, bo sami się z mężem lenimy :)))

    • Helen G.
      Helen G.
      15 lipca 2015
      Odpowiedz

      Moja mama też tak zawsze mówiła :)

  2. magma
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    chętnie zjadłabym taki obiad:)

  3. Tyiu
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Myślę, że ten sos byłby niezły do pyz czy kaszy :-).

  4. Królowa Karo
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Jak ja dawno takiego mięska nie jadłam i nie robiłam.

  5. tosiaantonina
    17 lipca 2015
    Odpowiedz

    Zjadłabym z przyjemnością :)

    • kathyleonia
      18 lipca 2015
      Odpowiedz

      ja tak samo:D

  6. Michał
    18 lipca 2015
    Odpowiedz

    Jutro robię :) Wpada ktoś na niedzielny obiad?:>

  7. Kuchnia u Krysi
    22 lipca 2015
    Odpowiedz

    Najsmaczniejsze mięso na obiad, to właśnie takie kruche podane z sosem własnym… pychota :)

  8. Urszula
    5 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Klasycznie i pysznie, tak lubię najbardziej :)

  9. Marzena T (Mania)
    5 września 2015
    Odpowiedz

    To mam już pomysł na przyszło niedzielny obiadek :) Mam na takie mięsko chętkę :D

  10. abc
    8 września 2015
    Odpowiedz

    Kostka :/

    • Helen G.
      Helen G.
      8 września 2015
      Odpowiedz

      Można ją pominąć.

      • Lucyna
        5 września 2016
        Odpowiedz

        Jak? Ugotowac zamiast niej wywar warzywny czy mięsny? Czy może jakoś prościej?

        • Helen G.
          Helen G.
          5 września 2016
          Odpowiedz

          Możesz ugotować wywar np. warzywny – z cebuli, ząbka czosnku, 2 marchewek, pietruszki, kawałka pora i selera lub z dodatkiem jakiegoś mięsa np. porcji rosołowej, szyi indyczej czy innego kawałka mięsa.

  11. Cyanna
    30 września 2015
    Odpowiedz

    Robiłam tą szynkę parokrotnie i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna – mięciutka, delikatna, świetna w smaku, tak samo jak sos. Po prostu niebo w gębie! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 września 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że Ci smakowała:) Pozdrawiam!

  12. Nyu
    29 lipca 2016
    Odpowiedz

    Szynka gotuje się dopiero pół godziny, a sos po spróbowaniu już mnie oczarował :) Uwielbiam mięsa z połączeniem miodu, mniam! Ja do swojego sosu dodałam jeszcze garść suszonych grzybów z ich wywarem i myślę, że wyjdzie naprawdę pysznie!
    Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję jeszcze inne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 lipca 2016
      Odpowiedz

      Dodatek suszonych grzybów fajnie podkreśli smak sosu:)

  13. ewa
    25 września 2016
    Odpowiedz

    Wlasnie zdobilam przepysze:)

  14. qasica
    1 października 2016
    Odpowiedz

    Przepysznosci!!! Dzis robilam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 października 2016
      Odpowiedz

      Miło mi słyszeć :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *