Sałatka caprese


Sałatka caprese to danie rodem ze słonecznej Italii. Jej kolory mają odzwierciedlać włoskie barwy. Często podaje się ją jako przystawkę do dania głównego. Świetnie sprawdza się również na przyjęciach. Sałatkę caprese można urozmaicić, dodając do niej kapary, oliwki, suszone pomidory, figi albo rukolę. Polecam, bo jest bardzo smaczna w swej prostocie :-)

(Dla 1-2 osób)

Składniki:

– 2 dojrzałe pomidory

– 1-2 kulki mozarelli

– kilka listków świeżej bazylii oraz suszona do posypania

– oliwa z oliwek

– ocet balsamiczny

– sól

– świeżo zmielony czarny pieprz

Pomidory umyć, pokroić ostrym nożem w plastry. Ser mozarella odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry. Układać na talerzu warstwami pomidor z mozarellą, tworząc wianuszek. Sałatkę udekorować świeżymi listkami bazylii, suszonym zielem bazylii zaś posypać jej wierzch. Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-capresesalatka-caprese3salatka-caprese2salatka-caprese1
loading...
loading...
Poprzedni Szynka w sosie własnym
Nastepny Makaronowa zapiekanka z indykiem, brokułami i cukinią

5 komentarzy

  1. magma
    23 lipca 2015
    Odpowiedz

    pysznie:) moja ulubiona sałatka:d

  2. Jolanta Ł.
    24 lipca 2015
    Odpowiedz

    Prezentuje się wspaniale:)

  3. Królowa Karo
    24 lipca 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam, w najbardziej klasycznej, nieudziwnionej wersji.

  4. Lukas
    28 lipca 2015
    Odpowiedz

    Wygląda nieźle.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *