Pulpety w sosie pomidorowym


Pulpety zwane też klopsami to ciekawa alternatywa dla zwykłych mielonych kotletów. Tutaj dodatkowo zyskujemy pyszny sos, w tym przypadku pomidorowy z marchewką. Danie to kojarzy mi się z okresem przedszkolnym. Jest jednak pyszne w swojej prostocie:)  Zamiast kaszy manny można dać wyłącznie bułkę tartą.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g dowolnego mielonego mięsa

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 marchew

– 1 jajko

– 3 łyżki bułki tartej (lub więcej w zależności od konsystencji mięsa)

– 2 łyżki kaszy manny

– mąka do obtoczenia pulpetów

– kostka rosołowa

– 1 liść laurowy

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 pełne łyżki mąki

– 2-3 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– świeży koper

– szczypta cukru

– sól, pieprz

 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. W razie potrzeby dodać bułki tartej. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.

Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół-plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut.

Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę  wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami bądź ryżem czy kaszą i surówką.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Zupa krem ze szparagów
Nastepny Marynowana papryka

39 komentarzy

  1. PT
    12 czerwca 2014
    Odpowiedz

    ale narobiłaś mi smaka na pulpeciki

    • Helen G.
      Helen G.
      12 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Cieszę się, polecam:)

  2. basia
    19 stycznia 2015
    Odpowiedz

    hmm, a ta kostka rosołowa to już chyba mocno nie na czasie ;P

    • danka
      3 marca 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję za przepis. Dla nas pycha. Nie szukam innego :-) Robię drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Teraz w kuchni pachnie, a ja czekam na przyjście rodzinki na obiad.

      • Helen G.
        Helen G.
        3 marca 2015
        Odpowiedz

        Bardzo cieszę się, że smakowało :)

  3. jaja
    20 maja 2015
    Odpowiedz

    pulpety to nie klopsy. Różnica jest taka, ze klopsy obsmażamy, a pulpety jedynie obgotowujemy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 maja 2015
      Odpowiedz

      Nie wiedziałam. Dziękuję za sugestię.

    • kasiula
      27 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Ja pulpeciki (pulpety)obsmażam,zawsze.Obojętnie czy do sosu pomidorowego,czy do sosu „pieczeniowego”,czy”pulpetowego”.Jak zwał tak zwał,ale zawsze obsmażam.Dla mnie klops=pulpet.Przepis jest super.Pychota ,nie daję kostki sztucznej ,bez niej jest też pycha.Dzięki.

      • Helen G.
        Helen G.
        27 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Można oczywiście obsmażyć pulpety, wedle uznania, choć ja osobiście tego nie robię, są wtedy lżej strawne.Kostkę rosołową podałam w przepisie ale nie zawsze ją daję.

  4. asia
    29 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czemu obtacza się pulpety w mące?

    • Helen G.
      Helen G.
      29 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Żeby były bardziej zwarte podczas gotowania.

  5. Gogash
    9 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Mąż i syn są zachwyceni :) tego właśnie szukaliśmy :) smacznie dziękujemy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło :-) Polecam się na przyszłość!

  6. Moniska
    20 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Przepis Najlepszy jaki dotychczas robiłam .Pycha :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć :-)

  7. emil
    25 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Przepis bez podania ilości wody do składników :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Wody powinno byc tyle, by ledwie zakrywala pulpety w garnku. Podalam tę informacje w przepisie.

  8. Mm
    26 stycznia 2016
    Odpowiedz

    A wie ktoś jaką surówkę można podawać? Czy tutaj na zdjęciu jest marchewka,kapusta kiszona oraz jabłko? :

    • Helen G.
      Helen G.
      26 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Tak, jest kapusta ale biała, marchewka, jabłko, cebula i koperek. Trochę oleju, sól, pieprz, szczypta cukru i gotowe! Kapustę można drobno poszatkować nożem lub jak pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach ;)

  9. Agnieszka
    25 marca 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten przepi i innego już nie szukam, pulpety są super. Jedynie co zmieniłam to zamiast przecieru dodałam całą puszkę pomidorów :) przepis na surówkę też wyprubuje

    • Helen G.
      Helen G.
      25 marca 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć :-) Jak najbardziej zamiast przecieru można dać pomidory z puszki :-)

  10. Megi;)
    20 lipca 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam ten przepisik dziś.Rewelacja polecam !!!! tylko surówke zmieniłam .

    • Helen G.
      Helen G.
      20 lipca 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że danie smakowało :-)

  11. anna
    29 września 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam wg przepisu… a Mama mówiła: „nie wkładaj warzyw do kwaśnego, bo się nie ugotują” – miała rację, marchewka była twarda, ale poza tym, pycha :)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 października 2016
      Odpowiedz

      Mnie się to nie zdarzyło, lecz jest na to rada, aby dopiero na koniec gotowania pulpetów razem z marchewką dodawać koncentrat pomidorowy.

  12. Ola
    2 października 2016
    Odpowiedz

    Pierwszy raz w zyciu robilam pulpety :) Pani przepis jest przepyszny :) smacznie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 października 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa:) Cieszę się, że danie smakowało :)

  13. lukaszmakeup.pl
    10 października 2016
    Odpowiedz

    Domowo smacznie :)

  14. Grabowska
    10 października 2016
    Odpowiedz

    Mamooo to wygląda tak rewelacyjnie i pysznie. Szkoda, że moje talenty kulinarne są marne. Na pewno bym coś spieprzyła w tym przepisie chociaż napisałaś go niezwykle przystępnie. Jestem antykurką ;( xD poprosze kogoś zeby mi zrobil na obiadek hi hi

  15. kosmetykofanki
    10 października 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam pulpety w takiej wersji :)

  16. mikrouszkodzenia
    10 października 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają nieziemską, a pewnie jeszcze lepiej smakują! :D

    • Helen G.
      Helen G.
      10 października 2016
      Odpowiedz

      To prawda, są bardzo smaczne:) Polecam wypróbować mój przepis :-)

  17. Justyna
    10 października 2016
    Odpowiedz

    Mniam :D
    Uwielbiam :)

  18. melodylaniella
    11 października 2016
    Odpowiedz

    Mam smaka na pulpeciki ale większej ochoty narobiłaś mi na kluski sląskie!

  19. Ewa
    27 listopada 2016
    Odpowiedz

    Prosty przepis na smaczny obiad.
    Cala rodzina zachwycona.
    Dziekuje!

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że mój przepis okazał się trafiony :) Polecam się na przyszłość :-) Pozdrawiam*)

  20. Justyna
    20 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Polpety gotować pod przykryciem czy nie? Właśnie je robię i tak się zastanawiam :)
    Przepis prosty, coś czuje że będą pyszne :)

    Pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Raczej pod przykryciem. Pokrywka może być lekko uchylona :-) Życzę smacznego!

  21. kasiula
    27 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wspaniale smaczny pomysł .Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym,te są bardzo ,bardzo smaczne.Chyba ważne jest doprawienie przecierem ,solą i cukrem.To daje taki właśnie fajny ,lekki smak.Dzięki.Marchewka ,bomba.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *