Pulpety w sosie grzybowym


Pulpety w sosie grzybowym

Wielu osobom pulpety czy klopsy kojarzą się z dzieciństwem. Mnie na pewno. Pulpetami byliśmy karmieni przez nasze mamy, babcie albo w przedszkolach. Dziś przestawiam wam mój sprawdzony przepis na pyszne pulpety w sosie grzybowym. Zachwycą najbardziej wybredne podniebienie, nawet u dzieci. Najmłodszym zwykle bardzo smakują. Sama mam związane z klopsami dobre wspomnienia z dzieciństwa. Pulpety to dla mnie uszlachetniona wersja dla klasycznych kotletów mielonych. Z racji aromatycznego kremowego grzybowego sosu, możecie podać klopsy zarówno z ziemniakami purée, ryżem, z różnymi kaszami, kluskami śląskimi czy nawet z kopytkami. Co kto lubi.

Potrawę tę możecie przyrządzić w garnku dusząc na wolnym ogniu, patelni albo też zapiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Szeroki wybór wszelkich akcesoriów kuchennych, m in. fajne patelnie czy garnki, także te przeznaczone do zapiekania, można znaleźć w sklepie Saturn.pl Jeśli chcecie oszczędzić czas i robić zakupy po atrakcyjnych cenach, polecam z kolei zajrzeć na portal Rabble.pl Znajdziecie tam liczne promocyjne kody rabatowe, kupony zniżkowe i bony promocyjne na wiele towarów.

Pulpety w sosie grzybowym są smaczną potrawą w swej prostocie i na szczęście niezbyt trudną w przygotowaniu. Dodatek suszonych grzybów podniesie walory smakowe sosu, nadając mu wyrazistego aromatu i koloru. Polecam dodać do sosu nieco mielonej gałki muszkatołowej, która dobrze komponuje się z aromatem grzybów. Pulpety to pomysł na obiad na każdą porę roku. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu :)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego)

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 1 czerstwa bułka namoczona w mleku

– nieco bułki tartej

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ok. ¼ łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

– mąka do obtoczenia pulpetów

Sos grzybowy:

– 4 szklanki wody

– 10 g suszonych grzybów

– 250g pieczarek lub innych grzybów

– 1 cebula

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 łyżka masła

– 2 pełne łyżki mąki

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– posiekana natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym?

Suszone grzyby zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie, odcisnąć z nadmiaru płynu, rozkruszyć i dodać do mięsa. Mięso mielone włożyć do miski. Małą cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie wbić jajko. Dodać do masy odciśniętą bułkę, papryki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wyrobić mięso na gładką masę. Dodać 2 łyżki kaszy manny i nieco bułki tartej, tyle by masa nie była zbyt luźna ani też zbyt twarda. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe klopsiki, następnie każdy obtoczy w mące. Pulpety wkładać delikatnie do wywaru grzybowego, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić plasterki. Na łyżce masła wpierw podsmażyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Smażyć kilka minut pod przykryciem, aż puszczą sok. Posolić i dodać do pulpetów. Pulpety dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut.

Po ugotowaniu wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz, by móc zagęścić sos. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki, aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i nieco gorącego wywaru, aby zahartować śmietanę. Zamieszać i dodać do sosu. Zagotować. Sos doprawić solą, czarnym pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dodać posiekaną natką pietruszki. Klopsy włożyć z powrotem do sosu. Pulpety w sosie grzybowym podawać z ziemniakami purée, ryżem, kaszą albo z kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Na zdjęciu przedstawiłam klopsy z dodatkiem kaszy kuskus.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pulpety-w-sosie-grzybowym5pulpety-w-sosie-grzybowym4pulpety-w-sosie-grzybowym3pulpety-w-sosie-grzybowym2pulpety-w-sosie-grzybowym1pulpety-w-sosie-grzybowym
loading...
Poprzedni Gołąbki tradycyjne
Nastepny Kluski leniwe z mąki jaglanej

6 komentarzy

  1. Agnes
    15 marca 2017
    Odpowiedz

    Pamiętam takie pulpety z dzieciństwa, robione przez mamę:) Pychotka!

  2. Irek
    15 marca 2017
    Odpowiedz

    Super danie:) Uwielbiam pulpety zwłaszcza z ziemniaczkami :)Saturna często odwiedzam.

  3. Ania
    15 marca 2017
    Odpowiedz

    Fajny przepis, robię podobne pulpety tylko zwykle dają same pieczarki :)

  4. Ewi
    15 marca 2017
    Odpowiedz

    Ja zapiekam pulpety w żaroodpornym naczyniu :-)

  5. Agata Kądziołka
    16 marca 2017
    Odpowiedz

    Ja głodna a u Ciebie takie pyszności :)

  6. Emma
    16 marca 2017
    Odpowiedz

    Jak dla mnie obiad doskonały :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *