Mięsa

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym

Smak dzieciństwa. Pulpetami byliśmy karmieni przez nasze mamy, babcie albo w przedszkolach. Dziś przestawiam wam mój sprawdzony przepis na pyszne domowe pulpety w sosie grzybowym. Zachwycą najbardziej wybredne podniebienie, nawet u dzieci. Najmłodszym zwykle bardzo smakują 🙂

Pulpety czy też klopsy to dla mnie uszlachetniona wersja dla klasycznych kotletów mielonych. Z racji aromatycznego kremowego grzybowego sosu, możecie podać klopsy zarówno z ziemniakami purée, ryżem, z różnymi kaszami, kluskami śląskimi czy nawet z kopytkami. Co kto lubi.

Pulpety w sosie możecie przyrządzić w garnku dusząc na wolnym ogniu, patelni albo też zapiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Jeśli chcecie oszczędzić czas i robić zakupy po atrakcyjnych cenach, polecam zajrzeć na stronę Rabble.pl Znajdziecie tam liczne promocyjne kody rabatowe, kupony zniżkowe i bony promocyjne na wiele towarów.

Klopsy w sosie grzybowym są smaczną potrawą w swej prostocie i na szczęście niezbyt trudną w przygotowaniu. Dodatek suszonych grzybów podniesie walory smakowe sosu, nadając mu wyrazistego aromatu i koloru. Polecam dodać do sosu nieco mielonej gałki muszkatołowej, która dobrze komponuje się z aromatem grzybów. Pulpety w sosie grzybowym to dobry pomysł na obiad na każdą porę roku. Spróbujcie koniecznie!

Zobacz takżepulpety w sosie pomidorowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego)

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 1 czerstwa bułka namoczona w mleku

– 3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– około ¼ łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

– mąka do obtoczenia pulpetów

Sos grzybowy:

– 4 szklanki wody

– 10 g suszonych grzybów

– 250g pieczarek lub innych grzybów

– 1 cebula

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 łyżka masła

– 2 pełne łyżki mąki

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– posiekana natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym?

Suszone grzyby zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie, odcisnąć z nadmiaru płynu, rozkruszyć i dodać do mięsa. Mięso mielone włożyć do miski.

Małą cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie wbić jajko. Dodać do masy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, papryki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wyrobić mięso na gładką masę.  Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe klopsiki, następnie każdy obtoczy w mące.

Pulpety wkładać delikatnie do wywaru grzybowego, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić plasterki. Na łyżce masła wpierw podsmażyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Smażyć kilka minut pod przykryciem, aż puszczą sok. Posolić i dodać do pulpetów. Pulpety dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.

Sos grzybowy: Po ugotowaniu wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz, by móc zagęścić sos. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki, aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i nieco gorącego wywaru, aby zahartować śmietanę. Zamieszać i dodać do sosu. Zagotować.

Sos grzybowy doprawić solą, czarnym pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Klopsy włożyć z powrotem do sosu. Pulpety w sosie grzybowym podawać z ziemniakami purée, ryżem, kaszą albo z kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Na zdjęciu przedstawiłam klopsy z dodatkiem kaszy kuskus.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety w sosie grzybowym
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button