Potrawy dla DzieciPotrawy mączneWegetariańskie

Kluski leniwe z mąki jaglanej

Kluski leniwe z mąki jaglanej

Najsmaczniejsze są polane zrumienioną bułką tartą z masłem, cukrem i cynamonem. Niektórzy podają kluski leniwe z mąki jaglanej polane gęstą śmietaną i posypują cukrem. Sposobów przyrządzania klusek leniwych jest kilka. To inaczej leniwe pierogi albo leniwce. Moja mama często robiła tradycyjne kluski leniwe. Mieszała twaróg z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną.

Dziś przedstawiam nieco inny przepis na tzw. leniwce – zdrowsze, bo na bazie mąki jaglanej, słynącej z prozdrowotnych właściwości. Mąka jaglana nie zawiera glutenu. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych mąk. Działa antyoksydacyjnie i zasadotwórczo (pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu). Ponadto jest bogata w sole mineralne, witaminy z grupy B, lecytynę, tryptofan, białko, złożone węglowodany oraz w krzemionkę.

Mąka jaglana ma delikatnie żółtą barwę i lekko słodki, orzechowy smak. Kluski leniwe z mąki jaglanej to ciekawa odmiana dla klasycznych leniwców. Zachęcam was gorąco do spróbowania. Nie pożałujecie :) Jest to przepis uniwersalny. Jeśli nie macie mąki jaglanej, możecie użyć ewentualnie mąki pszennej.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g twarogu półtłustego

– 2 jajka

– 1,5-2 szklanki mąki jaglanej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 3-4 łyżki bułki tartej

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka cukru

– szczypta cynamonu

Jak zrobić kluski leniwe z mąki jaglanej?

Ser rozdrobnić w misce widelcem. Wbić jajka, wsypać mąkę jaglaną i mąkę ziemniaczaną, sól oraz cukier waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. W zależności od rodzaju sera (czy jest bardzo mokry) dodać jeszcze mąki jaglanej. Nie przesadzajmy też z ilością mąki, bo wówczas kluski będą twarde. Stolnicę podsypać mąką jaglaną. Z ciasta formować niezbyt grube wałeczki.

Każdy spłaszczyć lekko nożem. Można zrobić szlaczek nożem, dotykając ostrzem raz w jedną stronę a potem w przeciwną. Wałek podzielić na kluseczki o szerokości 2-3 cm. W garnku zagotować wodę (osolić i dodać łyżeczkę oliwy aby kluski się nie sklejały). Wrzucać leniwe partiami na wrzątek. Gotować od momentu wypłynięcia przez 1 minutę. Wykładać kluski przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze.

W rondelku stopić masło, dodać bułkę tartą. Podsmażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać cukier wedle uznania oraz szczyptę cynamonu. Kluski leniwe podawać gorące polane bułką tartą z masełkiem lub polane śmietaną i posypane cukrem. Kluski leniwe z mąki jaglanej są również bardzo smaczne odsmażane na drugi dzień na maśle klarowanym z dodatkiem bułki tartej, cukru i cynamonu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

kluski-leniwe-z-maki-jaglanej1
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Wyglądają bardzo apetycznie:) Takiej wersji leniwych nie jadłam. Na pewno są zdrowsze od klasycznych na mące pszennej.

  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, pyzy i pierogi, więc myślę, że byłabym zachwycona taką jaglaną wersją :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close