Kluski leniwe z mąki jaglanej


Kluski leniwe – lubimy je wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Mięciutkie, polane zrumienioną bułką z masłem, cukrem i cynamonem. Niektórzy podają je polane gęstą śmietaną i posypują cukrem. Sposobów przyrządzania klusek leniwych jest kilka. W moim rodzinnym domu nazywano je pierogami leniwymi. Moja mama często robiła kluski leniwe, kiedy byłam dzieckiem. Mieszała twaróg z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną.

Dziś przedstawiam nieco inny przepis na tzw. leniwce – zdrowsze, bo na bazie mąki jaglanej, słynącej z prozdrowotnych właściwości. Mąka jaglana nie zawiera glutenu. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych mąk. Działa antyoksydacyjnie i zasadotwórczo (pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu). Ponadto jest bogata w sole mineralne, witaminy z grupy B, lecytynę, tryptofan, białko, złożone węglowodany oraz w krzemionkę. Mąka jaglana ma delikatnie żółtą barwę i lekko słodki, orzechowy smak. Kluski leniwe z mąki jaglanej to ciekawa odmiana dla klasycznych leniwców. Zachęcam was gorąco do spróbowania. Nie pożałujecie :)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g twarogu półtłustego

– 2 jajka

– 1,5-2 szklanki mąki jaglanej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 3-4 łyżki bułki tartej

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka cukru

– szczypta cynamonu

Ser rozdrobnić w misce widelcem. Wbić jajka, wsypać mąkę jaglaną i mąkę ziemniaczaną, sól oraz cukier waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. W zależności od rodzaju sera (czy jest bardzo mokry) dodać jeszcze mąki jaglanej. Nie przesadzajmy też z ilością mąki, bo wówczas kluski będą twarde. Stolnicę podsypać mąką jaglaną. Z ciasta formować niezbyt grube wałeczki. Każdy spłaszczyć lekko nożem. Można zrobić szlaczek nożem, dotykając ostrzem raz w jedną stronę a potem w przeciwną. Wałek podzielić na kluseczki o szerokości 2-3 cm. W garnku zagotować wodę (osolić i dodać łyżeczkę oliwy aby kluski się nie sklejały). Wrzucać leniwe partiami na wrzątek. Gotować od momentu wypłynięcia przez 1-2 minuty. Wykładać kluski przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze.

W rondelku stopić masło, dodać bułkę tartą. Podsmażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać cukier wedle uznania oraz szczyptę cynamonu. Kluski leniwe podawać gorące polane bułką tartą z masełkiem lub polane śmietaną i posypane cukrem. Kluski leniwe są również bardzo smaczne odsmażane na drugi dzień na maśle klarowanym z dodatkiem bułki tartej, cukru i cynamonu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kluski-leniwe-z-maki-jaglanej3kluski-leniwe-z-maki-jaglanej2kluski-leniwe-z-maki-jaglanej1kluski-leniwe-z-maki-jaglanejkluski-leniwe-z-maki-jaglanej4
loading...
loading...
Poprzedni Pulpety w sosie grzybowym
Nastepny Zupa-krem z papryki

6 komentarzy

  1. Emma
    19 marca 2017
    Odpowiedz

    Takich leniwych z mąką jaglaną jeszcze nie jadłam. Na pewno nieźle smakują, bo kasza jaglana jest smaczna :)

  2. Ada
    19 marca 2017
    Odpowiedz

    Jakie apetyczne! Oj zjadłabym takie kluseczki :)

  3. Danuta
    20 marca 2017
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo apetycznie:) Takiej wersji leniwych nie jadłam. Na pewno są zdrowsze od klasycznych na mące pszennej.

  4. Łukasz
    20 marca 2017
    Odpowiedz

    Lubię takie dania:)

  5. Ewelina Serafińska
    20 marca 2017
    Odpowiedz

    Jak ja dawno nie robiłam takich klusek/kopytek..Ale mi ochoty kochana narobiłaś ;p

  6. Basia
    20 marca 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, pyzy i pierogi, więc myślę, że byłabym zachwycona taką jaglaną wersją :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *