Proziaki – podkarpackie placki na sodzie


Proziaki – podkarpackie placki na sodzie

W tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Stąd  też poc wdzięczna nazwa proziaki. Inne określenia tych placków to prozioki, prołozioki, prołzioki, sodziaki prosioki, placki na sodzie oraz łosuchy. Dawniej pieczono je na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Tradycja wypiekania proziaków sięga 150 lat. Przyrządzano je na Podkarpaciu głównie wtedy, kiedy zabrakło chleba. Biedniejsi mieszkańcy wypiekali chleb raz na dwa tygodnie, zamożniejsi raz w tygodniu, zwykle w sobotę.

Przepisy na proziaki nieznacznie różnią się od siebie. Receptura tych placków opiera się głównie na mące pszennej (czasem też dodatku żytniej), sodzie, jajku oraz kwaśnym mleku/kefirze/maślance czy też zwykłej wodzie. Niektóre gospodynie dodają do ciasta również trochę twarogu, który z pewnością korzystnie wpłynie na smak bułeczek. Postanowiłam więc uwzględnić  go w moim przepisie na proziaki.

Proziaki bardzo posmakowały zarówno mnie, jak i mojemu mężowi. Robiłam je już kilka razy na śniadanie :-)  Swoim wyglądem przypominają bułeczki. Mają ciekawy posmak sody i do tego są lekko słodkawe. Niestety jak każde bułki, proziaki szybko tracą świeżość. Najsmaczniejsze się jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Najlepiej zjeść te placki jeszcze tego samego dnia. Na następny dzień tracą wilgotność, stają się suche i twardawe, choć też zjadliwe.

(około 20 sztuk)

Składniki:

– ½ kg mąki pszennej

– 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki (użyłam zsiadłego mleka)

– 100g twarogu (użyłam półtłustego)

– 1-2 jajka

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 płaska łyżeczka soli

– ½ łyżeczki cukru

Jak zrobić proziaki – podkarpackie placki na sodzie?

Do miski wlać zsiadłe mleko, kefir albo maślankę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. następnie rozwałkować je na grubość 1,5-2 cm i szklanką wykrawać kółka lub kwadraty o boku 5-7 cm. Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zarumienia z obu stron. Można także usmażyć proziaki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu pod przykryciem, do momentu zarumienienia. Ja wolę wersję z piekarnika. Proziaki podawać na śniadanie lub kolację zamiast pieczywa. Stanowią ciekawy zamiennik klasycznych bułek. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z posmarowane masłem, masłem czosnkowym lub twarogiem i miodem, popijane kubkiem mleka, kefiru albo maślanki. Proziaki można spożywać również z dżemem albo konfiturą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

proziaki-podkarpackie-placki-na-sodzie2proziaki-podkarpackie-placki-na-sodzie1proziaki-podkarpackie-placki-na-sodzieproziaki-podkarpackie-placki-na-sodzie4proziaki-podkarpackie-placki-na-sodzie3
loading...
Poprzedni Krokiety z szynką, pieczarkami i serem
Nastepny Kleik ryżowy na zatrucia

4 komentarze

  1. Ania
    4 maja 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię proziaki, ale nie robię ich zbyt często. Teraz mam na nie ochotę :)

  2. AnetaO
    7 maja 2017
    Odpowiedz

    Chętnie wypróbuję Twój przepis na proziaki :)

  3. Eeewelina
    7 maja 2017
    Odpowiedz

    mniam :)

  4. Chocolade
    11 maja 2017
    Odpowiedz

    Muszę wypróbować, bo wydają się być proste w przygotowaniu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *