Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem


Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem

To proste i smaczne danie. Bardzo lubię połączenie mięsa z kurczaka ze szpinakiem i żółtym serem. Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem to potrawa, która swoim kształtem przypomina nieduże ruloniki. Są bardzo chrupiące, z błyszczącą skórką. Przepis na kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem jest nieskomplikowany. Szpinak powinien być dobrze doprawiony. Polecam wam również wypróbować kurczaka w cieście francuskim oraz kurczaka w cieście francuskim z warzywami.

(12 sztuk)

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka (ok. 50 dag)
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego
– 10 dag startego żółtego sera
– 4 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 jajko
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 1-2 płaskie łyżeczki curry
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– sól, pieprz

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem?

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką, Podsmażyć na oliwie z oliwek. Pozostawić do ostygnięcia. Szpinak włożyć do garnka z roztopionym masłem, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać straty żółty ser i zamieszać. Pozostawić do ostudzenia. Ciasto francuskie jeśli używamy mrożonego wpierw rozmrozić. Jeśli jest świeże z lodówki, podzielić każde opakowanie na 6 równych prostokątów. Ponakłuwać każdy widelcem, by równomiernie wyrosło.

Na każdy prostokąt  ciasta nakładać porcję kurczaka i szpinaku. Złożyć boki i zawijać w rulon. Na każdym rulonie zrobić trzy nacięcia nożem. Wyłożyć ruloniki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy rulonik posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Nagrzać piekarnik do temperatury 200˚C i piec przez ok.15-20 minut, aż się zarumienią. Kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem podawać co najwyżej z surówką lub solo.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ruloniki-z-ciasta-francuskiego-z-kurczakiem-i-szpinakiemruloniki-z-ciasta-francuskiego-z-kurczakiem-i-szpinakiem1
loading...
Poprzedni Tabele kaloryczne
Nastepny Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym

3 komentarze

  1. DarkANGELika
    1 listopada 2011
    Odpowiedz

    Tak przeglądam te przepisy i robię sie głodna coraz bardziej, ale jak zobaczyłam te pyszności to już umarłam z głodu :D

  2. Joanna
    19 września 2012
    Odpowiedz

    a gdzie szpinak w składnikach?? ile go potrzeba??

  3. Helen
    19 września 2012
    Odpowiedz

    Dzięki za uwagę, nie zauważyłam. 1 opakowanie szpinaku mrożonego:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *