Kurczak w cieście francuskim


Kurczak w cieście francuskim

Cudownie chrupiący i lekko pikantny, czyli taki jak lubię. Rożki z kurczaka w cieście francuskim to danie na tyle sycące, iż nie wymaga dodatków. Mięso jest aromatyczne za sprawą przyprawy do gyrosa, curry i mielonej słodkiej papryki. Gorąco polecam! Kurczak w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację ;-) Przyrządzam go również na imprezy. To świetna przekąska na ciepło.

Serdecznie polecam wam również mój przepis na kurczaka w cieście francuskim z warzywami.

(16 sztuk)

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)

– 1 ząbek czosnku

– 15 dag żółtego sera

– 6 łyżek ketchupu pikantnego

– 1 czerwona papryka

– 5 łyżek kukurydzy z puszki

– 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

– 1 łyżeczka curry i mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka

– ostra papryka do posypania

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim?

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, curry oraz mieloną słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, by przyprawy równomiernie obtoczyły mięso. Kurczaka podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Paprykę  umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Zestawić patelnię z palnika. Dodać do mięsa kukurydzę. Ser zetrzeć do miseczki na tarce o dużych oczkach.

Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Ponakłuwać równomiernie widelcem, by ciasto równomiernie wyrosło. Środek każdego kwadratu posmarować  1 łyżeczką  ketchupu. Następnie nałożyć porcję sera żółtego i trochę farszu mięsnego. Sklejać kwadraty na kształt rożków. Kłaść je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy różek smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Na koniec posypać rożki szczyptą ostrej papryki. Kurczaka w cieście francuskim piec ok. 20-25 minut w temperaturze do 200˚C, do zarumienienia. Podawać gorący solo lub ewentualnie z surówką np. surówką Coleslaw.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

rozki-z-ciasta-francuskiego-kurczakiem2rozki-z-ciasta-francuskiego-kurczakiem1rozki-z-ciasta-francuskiego-kurczakiem
loading...
Poprzedni Shoarma drobiowa
Nastepny Wigilijny barszcz czerwony

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Robię podobne,sa bardzo pyszne:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *