Kurczak w cieście francuskim


Kurczak w cieście francuskim

W kształcie apetycznych różków wypełnionych dodatkowo papryką, kukurydzą i żółtym serem. Kurczak w cieście francuskim jest cudownie chrupiący i lekko pikantny, czyli taki jak lubię. To danie na tyle sycące, iż nie wymaga dodatków. Mięso z kurczaka jest aromatyczne za sprawą przyprawy do gyrosa, curry oraz mielonej słodkiej papryki. Polecam użyć świeżego ciasta francuskiego z lodówki, gdyż nie wymaga rozmrażania.

Kurczak w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację ;-) Przyrządzam go również na imprezy. Obok pasztecików z kapustą i grzybami, to świetna przekąska na ciepło.

Serdecznie polecam wam również inne pyszne przekąski:

kurczak w cieście francuskim z warzywami

kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem

(16 sztuk)

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)

– 1 ząbek czosnku

– 15 dag żółtego sera

–  8 łyżek ketchupu pikantnego

– 1 czerwona papryka

– 6 łyżek kukurydzy konserwowej

– 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (opcjonalnie)

– po 1 łyżeczce curry i mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka

–  mielona ostra papryka do posypania

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim?

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, curry oraz mieloną słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, by przyprawy równomiernie obtoczyły mięso. Kurczaka podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Paprykę  umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Zestawić patelnię z palnika. Dodać do mięsa kukurydzę. Ser zetrzeć do miseczki na tarce o dużych oczkach.

Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Środek każdego kwadratu posmarować 1 łyżeczką  ketchupu. Następnie nałożyć porcję sera żółtego i trochę farszu mięsnego. Sklejać kwadraty na kształt rożków (trójkątów). Kłaść je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy różek smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Na koniec posypać rożki szczyptą ostrej papryki. Kurczaka w cieście francuskim piec około 20 minut w temperaturze do 200˚C, do zarumienienia. Podawać gorący solo lub ewentualnie z surówką np. surówka Coleslaw.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Shoarma drobiowa
Nastepny Wigilijny barszcz czerwony

8 komentarzy

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Robię podobne,sa bardzo pyszne:)

  2. Magda
    22 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo kusząco wyglądają, uwielbiam ciasto francuskie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  3. Ania
    22 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo fajne danie, akurat na przystawkę karnawałową ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Oczywiście, jak najbardziej sprawdzi się na imprezę :)

  4. aknezz
    22 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Z chęcią skorzystam z przepisu i to w najbliższym czasie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :-)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    18 maja 2018
    Odpowiedz

    Lubię takie przekąski :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *