Mięsa

Kotlety po zbójnicku

Kotlety po zbójnicku

Zapieczone plastry schabu z boczkiem, cebulką, papryką i serem żółtym. Kotlety po zbójnicku to wspaniałe w smaku mięsne danie. Znane są również pod nazwą kotlety zbójeckie albo kotlety po zbóju. Obowiązkowym składnikami są tutaj boczek, cebula, czosnek i papryka. Można dać również pieczarki albo inne świeże grzyby.

Sekretem kotletów po zbójnicku jest kruche w smaku, usmażone na rumiano plastry mięsa ze schabu, które w trakcie smażenia warto skropić octem balsamicznym. Ocet ten pozytywnie wpływa na kruchość mięsa oraz na jego smak.

Serdecznie polecam kotlety zbójeckie zwłaszcza na rodzinny obiad, zwłaszcza jeśli chcecie miło zaskoczyć swoich bliskich.

Zobacz także → kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami i serem.

(6 porcji)

Składniki:

– 6 plastrów schabu

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 czerwona papryka

– 250g boczku parzonego

– 100-150g sera żółtego

– 200g pieczarek (opcjonalnie)

– mielona słodka papryka

– szczypta mielonej ostrej papryki lub kawałek papryczki chili

– czosnek granulowany

Dodatkowo:

– 2 łyżki smalcu do podsmażenia mięsa

– 1-2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)

– szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić kotlety po zbójnicku?

Jeśli kupujemy schab w kawałku, to należy pokroić mięso na 6 w miarę cienkich plastrów. Ja zwyklę proszę ekspedientkę o ukrojenie i rozbicie plastrów schabu przy użyciu specjalnej maszyny, dzięki czemu kotlety są duże i cienkie. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić, posypać czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki.

Na rozgrzanym smalcu obsmażyć kotlety sauté na dużym ogniu na rumiano, delikatnie skropić każdy octem balsamicznym.

Boczek pokroić małą kostkę, zaś paprykę w większą kostkę lub w paski. Jeśli dajemy pieczarki, to najlepiej je pokroić w plastry i podsmażyć na osobnej patelni na maśle, na koniec posolić i posypać pieprzem. Boczek stopić na suchej patelni, na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Na koniec dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Smażyć około 10 minut, aż papryka zmięknie. Dodać około ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i posiekany czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.

Usmażone kotlety schabowe przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każdy wyłożyć porcję boczku z cebulą i papryką oraz ewentualnie pieczarki. Wierzch posypać startym żółtym serem.

Kotelty zbójnickie wstawić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200⁰C do zarumienienia. Podawać gorące posypane posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Kotlety po zbójnicku
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close