Mięsa

Kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami i serem

Kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami i serem

Inne niż zwykle. Kotlety schabowe inaczej – czyli faszerowane pieczarkami i serem. Mięso jest kruche a farsz rozpływa się ustach. Kotlety schabowe inaczej to ciekawa odmiana tradycyjnych „schaboszczaków” – bardziej elegancka.

Kotlety schabowe inaczej z pieczarkami przypominają pękate rożki. Wystarczy złożyć wypełniony farszem z pieczarek i sera plaster schabu na pół, następnie obtoczyć w jajku i bułce, po czym smażyć pod przykryciem przez około 20 minut na malutkim ogniu.

Jak dla mnie kotlet schabowy inaczej jest naprawdę rewelacyjny w smaku. Serdecznie polecam podać go z ziemniaczkami i kapustą kiszoną.

Zobacz takżeKotlet Cordon Bleu (kotlet szwajcarski).

(6 sztuk)

Składniki:

– 1 kg schabu bez kości lub gotowych ubitych kotletów

– 1 cebula

– 400g pieczarek

– 2 ząbki czosnku

– mielona słodka papryka

– czosnek granulowany

– oregano i bazylia

– sól, pieprz

Panierka:

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej lub smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami?

Schab umyć pod zimną wodą oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na cienkie plastry o grubości 1 cm. Każdy rozbić jak najcieniej tłuczkiem. Kotlety posypać z obu stron solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem. Odstawić.

Cebulę pokroić w niedużą kostkę, po czym zeszklić na tłuszczu. Pieczarki umyć, obrać, następnie pokroić w kostkę albo na plasterki. Dołożyć do cebuli. Smażyć aż się zarumienią, do odparowania wody. Posolić i posypać pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Na każdy kotlet schabowy nakładać porcję farszu i składać go na pół, tworząc kształt rożka. Kotlety obtoczyć najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.

Kotlety schabowe inaczej smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zezłocenia. Kotlety podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Kotlety te świetnie nadają się odgrzewania w piekarniku, z uwagi na to że są grube.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Kotlety schabowe inaczej - z pieczarkami i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close