Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami


Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Najsmaczniejsza jest z lekko pikantnym farszem, z dodatkiem papryczki pepperoni i sosu tabasco. Podczas sezonu na cukinię warto skorzystać z szerokiej dostępności tego smacznego warzywa. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda jak zapiekanka, tylko że zamiast bułki mamy zdrowe warzywo. Jest dla mnie ciekawą odmianą dla tradycyjnych potraw. Jeśli obawiacie się nieco ostrzejszych smaków, możecie oczywiście pominąć dodatek papryczki i sosu tabasco.

Polecam też inne moje sprawdzone przepisy z cukinią:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 cukinie

– 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 czerwona papryka

– 1 średni pomidor

– 1 zielona papryczka pepperoni (opcjonalnie)

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej

– natka pietruszki

– 10 dag tartego żółtego sera

– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki tymianku

– kilka kropli sosu tabasco (opcjonalnie)

– 2 łyżki ketchupu

– sól, pieprz

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami?

Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić  około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Ja dodaję jeszcze kilka kropel sosu tabasco dla pikanterii.

Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pepperoni drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać farsz. Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Cukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywami podawać posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kotlety jajeczne z żółtym serem
Nastepny Pasta z suszonymi pomidorami i jajkiem

18 komentarzy

  1. Kuchnia u Krysi
    10 września 2015
    Odpowiedz

    Jaki piękny kolorowy farsz. Całość wygląda tak pysznie, że chętnie jedną cukinię zjadłabym teraz, zaraz. Natychmiast :)

  2. Łukasz
    12 września 2015
    Odpowiedz

    Dałbym zamiast mielonego tuńczyka :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      12 września 2015
      Odpowiedz

      Też fajnie by danie smakowało:)Następnym razem spróbuję z tuńczykiem.

  3. agata
    14 września 2015
    Odpowiedz

    Nigdy nie przyrządzałam cukinii :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2015
      Odpowiedz

      Polecam spróbować:) Tylko cukinia musi być miękka:)

    • Smok
      9 lipca 2016
      Odpowiedz

      super, jesteś najlepsza! trzymaj tak dalej!

  4. wioleta
    7 lipca 2016
    Odpowiedz

    Dziś robiłam wyszła przepyszna polecam :)

  5. rk
    4 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    juto robię mm smaka na cukinię

    • Helen G.
      Helen G.
      4 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Daj znać jak wyjdzie :)

  6. Kasia
    7 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    A z czym to się podaje? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Ja jem ją samą:)

  7. Patrycja
    10 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Najlepszy możliwy przepis na faszerowane cukinie! Testowałam ich już dość sporo i żaden nie okazał się lepszy :) bardzo za niego dziękuję, pozdrawiam serdecznie!

    • Helen G.
      Helen G.
      10 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:-) Polecam również inne moje domowe potrawy:) pozdrawiam!

  8. Kasia
    1 września 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam! Wyszło genialne, przepyszne danie! Dałam do spróbowania mamie, bratu i reszcie rodziny, od tej pory każą mi je robić na każde rodzinne spotkanie :).

  9. Joanna
    14 października 2016
    Odpowiedz

    napisalam komentarz ale mi nie przeszedl nie chce mi sie pisac drugi raz

  10. magda
    28 października 2016
    Odpowiedz

    Pytanie…bo chyba nie widziałam w tekście…. kiedy dodajemy kukurydzę? pozdrawiam serdecznie, magda

    • Helen G.
      Helen G.
      28 października 2016
      Odpowiedz

      Kukurydzę należy dodać na koniec przygotowywania farszu, wymieszać ją z podsmażonym farszem ale już nie smażyć.Następnie faszerować łódeczki cukinii ;-) Pozdrawiam.

  11. iza
    21 maja 2018
    Odpowiedz

    bardzo lubię takie faszerowane warzywa

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *