Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami


Sezon na cukinie trwa w pełni. Warto więc skorzystać z szerokiej dostępności tego smacznego warzywa. Dziś, Moi Drodzy proponuję ciekawe danie, mianowicie zapiekane łódeczki z cukinii, faszerowane mięsem mielonym i warzywami. Polecam jako odmianę dla tradycyjnych potraw. Mnie najbardziej smakuje na pikantnie z dodatkiem papryczki pepperoni i tabasco ;-) Można oczywiście pominąć te składniki.

Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów z cukinią:

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 cukinie

– 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 czerwona papryka

– 1 średni pomidor

– 1 zielona papryczka pepperoni (opcjonalnie)

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej

– natka pietruszki

– 10 dag tartego żółtego sera

– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki tymianku

– kilka kropli sosu tabasco (dla chętnych)

– 2 łyżki ketchupu

– sól, pieprz

Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić  około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Ja dodaję jeszcze kilka kropel sosu tabasco dla pikanterii.

Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pepperoni drobno posiekać, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać farsz. Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać „cukiniowe zapiekanki” posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-warzywami3cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-warzywami4cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-warzywami2cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-warzywamicukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-warzywami1
loading...
loading...
Poprzedni Kotlety jajeczne z żółtym serem
Nastepny Pasta z suszonych pomidorów z jajkiem

17 komentarzy

  1. Kuchnia u Krysi
    10 września 2015
    Odpowiedz

    Jaki piękny kolorowy farsz. Całość wygląda tak pysznie, że chętnie jedną cukinię zjadłabym teraz, zaraz. Natychmiast :)

  2. Łukasz
    12 września 2015
    Odpowiedz

    Dałbym zamiast mielonego tuńczyka :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      12 września 2015
      Odpowiedz

      Też fajnie by danie smakowało:)Następnym razem spróbuję z tuńczykiem.

  3. agata
    14 września 2015
    Odpowiedz

    Nigdy nie przyrządzałam cukinii :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2015
      Odpowiedz

      Polecam spróbować:) Tylko cukinia musi być miękka:)

    • Smok
      9 lipca 2016
      Odpowiedz

      super, jesteś najlepsza! trzymaj tak dalej!

  4. wioleta
    7 lipca 2016
    Odpowiedz

    Dziś robiłam wyszła przepyszna polecam :)

  5. rk
    4 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    juto robię mm smaka na cukinię

    • Helen G.
      Helen G.
      4 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Daj znać jak wyjdzie :)

  6. Kasia
    7 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    A z czym to się podaje? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Ja jem ją samą:)

  7. Patrycja
    10 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Najlepszy możliwy przepis na faszerowane cukinie! Testowałam ich już dość sporo i żaden nie okazał się lepszy :) bardzo za niego dziękuję, pozdrawiam serdecznie!

    • Helen G.
      Helen G.
      10 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:-) Polecam również inne moje domowe potrawy:) pozdrawiam!

  8. Kasia
    1 września 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam! Wyszło genialne, przepyszne danie! Dałam do spróbowania mamie, bratu i reszcie rodziny, od tej pory każą mi je robić na każde rodzinne spotkanie :).

  9. Joanna
    14 października 2016
    Odpowiedz

    napisalam komentarz ale mi nie przeszedl nie chce mi sie pisac drugi raz

  10. magda
    28 października 2016
    Odpowiedz

    Pytanie…bo chyba nie widziałam w tekście…. kiedy dodajemy kukurydzę? pozdrawiam serdecznie, magda

    • Helen G.
      Helen G.
      28 października 2016
      Odpowiedz

      Kukurydzę należy dodać na koniec przygotowywania farszu, wymieszać ją z podsmażonym farszem ale już nie smażyć.Następnie faszerować łódeczki cukinii ;-) Pozdrawiam.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *