Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami


Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Swoim kształtem przypomina zapiekankę, tylko jest dużo zdrowsza. Latem uwielbiam jeść warzywa faszerowane, jak cukinia czy papryka. Dziś pomysł na cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami. Smakuje wybornie polana ketchupem. Zachęcam was gorąco spróbowania mojego przepisu :-) Dla odmiany po przepisu :) Polecam również cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami. Ciekawe, która wersja zasmakuje wam bardziej? :) Fanom papryki polecam natomiast paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.

(dla 2 osób)

Składniki:

– 2 cukinie

– pojedyncza pierś z kurczaka (ok.300g)

– 5 pieczarek

– 10 dag żółtego sera

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki curry

– ⅓ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)

– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami?

Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Kurczaka umyć osuszyć. W miarę drobno pokroić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić małą kostkę. Cebulę również drobno pokroić i zeszklić na oleju, następnie dodać pieczarki. Dusić kilka minut, aż puszczą sok. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić z nadmiaru wody. Przełożyć na półmisek. Następnie podsmażyć kurczaka. Dodać drobno posiekany czosnek. Mięso doprawić solą, pieprzem, curry, kminem rzymskim i papryką mieloną. Połączyć mięso z pieczarkami i cebulą.

Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać gorące. Cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami podawać polaną ketchupem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

cukinia-faszerowana-kurczakiem-i-pieczarkamicukinia-faszerowana-kurczakiem-i-pieczarkami4cukinia-faszerowana-kurczakiem-i-pieczarkami3cukinia-faszerowana-kurczakiem-i-pieczarkami2cukinia-faszerowana-kurczakiem-i-pieczarkami1
loading...
Poprzedni Chleb orkiszowy dobrodziej
Nastepny Sałatka z kurczakiem i ananasem

11 komentarzy

  1. Agata
    27 lipca 2016
    Odpowiedz

    Takie zdrowe zapiekanki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 lipca 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  2. Łukasz
    28 lipca 2016
    Odpowiedz

    Wygląda nieźle.

    • Helen G.
      Helen G.
      28 lipca 2016
      Odpowiedz

      I nieźle smakuje :)

  3. Alicja Nagrodzka
    28 lipca 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis. Jeszcze trochę cukinii mam, to wykorzystam go. :)

  4. Marzena T (Mania)
    28 lipca 2016
    Odpowiedz

    Na pewno zrobię :) Bardzo lubię cukinie w połączeniu z czymś. Sama nie ma już tak dobrego smaku

  5. Królowa Karo
    28 lipca 2016
    Odpowiedz

    Do tej pory robiłam z mięsem mielonym. Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji.

    • Helen G.
      Helen G.
      28 lipca 2016
      Odpowiedz

      Spróbuj, ta z kurczakiem i pieczarkami też jest bardzo smaczna :)

  6. lukaszmakeup.blogspot.com
    29 lipca 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam cukinię !

  7. Akat Folia
    10 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Super przepis, pozdrawiam! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *