Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
To tylko na pozór zwyczajne danie. Jednakże geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem to potrawa prosta, by nie powiedzieć „przaśna” czy nie przekombinowana. Zasmakuje zdecydowanej większości osób. Wystarczy dodać jedynie ulubioną surówkę i mamy gotowy obiad! Czego chcieć więcej :) Dodam, że takie danie jest bardzo sycące. Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów z zapiekanymi ziemniakami:
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1-1,5kg ziemniaków
– 8-10 dag żółtego sera
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 ¼ szklanki zimnego mleka
– sól, biały pieprz
– mielona gałka muszkatołowa
– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
▌Jak zrobić ziemniaki zapiekane pod beszamelem?
Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Jeśli są duże, pokroić w pół-plasterki. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 5 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć do lekkiego zbrązowienia mąki. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem podawać z ulubioną surówką, np. z sałatą ze śmietaną :)
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć



Mój Łukasz zjadłby całą blaszkę na raz :)
PYSZNIE WYGLĄDA, na pewno zrobię, a dziś u mnie placuszki z cukinii:)
Też są pyszne. Dawno ich nie robiłam. Dzięki za przypomnienie :)
Wygląda smakowicie! Jakiego oleju najczęściej używasz?
Najczęściej używam masła klarowanego i smalcu, czasem też oleju kokosowego.
Jutro zrobię apetyczny pomysł
Daj znać, jak wrażenia:)
Jak cos zawiera maslo, mleko i ser olty to nie jest wegetarianskie taka mala uwaga (;
W sumie racja, jest to bardziej potrawa dla jaroszy ale w naszym społeczeństwie większość jaroszy uważa się za wegetarian.