WegetariańskieZapiekanki

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

To tylko na pozór zwyczajne danie. Jednakże geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem to potrawa prosta, by nie powiedzieć „przaśna” czy nie przekombinowana. Zasmakuje zdecydowanej większości osób. Wystarczy dodać jedynie ulubioną surówkę i mamy gotowy obiad! Czego chcieć więcej :) Dodam, że takie danie jest bardzo sycące. Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów z zapiekanymi ziemniakami:

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Pieczone ziemniaki

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1-1,5kg ziemniaków

– 8-10 dag żółtego sera

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– sól, biały pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić ziemniaki zapiekane pod beszamelem?

Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Jeśli są duże, pokroić w pół-plasterki. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 5 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć do lekkiego zbrązowienia mąki. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem podawać z ulubioną surówką, np. z sałatą ze śmietaną :)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

    1. W sumie racja, jest to bardziej potrawa dla jaroszy ale w naszym społeczeństwie większość jaroszy uważa się za wegetarian.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close