Ziemniaki zapiekane pod beszamelem


Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

To tylko na pozór zwyczajne danie. Jednakże geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem to potrawa prosta, by nie powiedzieć „przaśna” czy nie przekombinowana. Zasmakuje zdecydowanej większości osób. Wystarczy dodać jedynie ulubioną surówkę i mamy gotowy obiad! Czego chcieć więcej :) Dodam, że takie danie jest bardzo sycące. Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów z zapiekanymi ziemniakami:

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Pieczone ziemniaki

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1-1,5kg ziemniaków

– 8-10 dag żółtego sera

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– sól, biały pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić ziemniaki zapiekane pod beszamelem?

Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Jeśli są duże, pokroić w pół-plasterki. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 5 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć do lekkiego zbrązowienia mąki. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem podawać z ulubioną surówką, np. z sałatą ze śmietaną :)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ziemniaki-zapiekane-pod-beszamelemziemniaki-zapiekane-pod-beszamelem2ziemniaki-zapiekane-pod-beszamelem1
Poprzedni Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą
Nastepny Chleb orkiszowy dobrodziej

9 komentarzy

  1. Agata
    16 lipca 2016
    Odpowiedz

    Mój Łukasz zjadłby całą blaszkę na raz :)

  2. Beti
    17 lipca 2016
    Odpowiedz

    PYSZNIE WYGLĄDA, na pewno zrobię, a dziś u mnie placuszki z cukinii:)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 lipca 2016
      Odpowiedz

      Też są pyszne. Dawno ich nie robiłam. Dzięki za przypomnienie :)

  3. Zuzia
    20 lipca 2016
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie! Jakiego oleju najczęściej używasz?

    • Helen G.
      Helen G.
      20 lipca 2016
      Odpowiedz

      Najczęściej używam masła klarowanego i smalcu, czasem też oleju kokosowego.

  4. Gosia
    10 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jutro zrobię apetyczny pomysł

    • Helen G.
      Helen G.
      10 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Daj znać, jak wrażenia:)

  5. karol
    24 września 2016
    Odpowiedz

    Jak cos zawiera maslo, mleko i ser olty to nie jest wegetarianskie taka mala uwaga (;

    • Helen G.
      Helen G.
      24 września 2016
      Odpowiedz

      W sumie racja, jest to bardziej potrawa dla jaroszy ale w naszym społeczeństwie większość jaroszy uważa się za wegetarian.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *