Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą


Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą

To pyszne danie o włoskich korzeniach. Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą znajdują się w czołówce moich preferencji kulinarnych. Makaron, szpinak z dodatkiem delikatnego w smaku sera ricotta i mozarelli oraz aromatyczny sos pomidorowy. Wszystkie składniki razem wzięte dają wspaniały efekt końcowy. Serdecznie polecam również moje muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym.  Spróbujcie a nie pożałujecie ! :-)

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– około 25 muszli makaronowych conchiglioni

– 8-10 dag startego żółtego sera lub parmezanu

Nadzienie szpinakowo-serowe:

– 300g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 1 opakowanie sera ricotta (250g)

– 1 kulka mozarelli

– 1 jajko

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– puszka pomidorów krojonych (400g)

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– ¼ szklanki wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– bazylia, oregano

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą?

Muszle obgotować przez 5-6 minut w osolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli oleju. Delikatnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie: na łyżce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i dusić na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnke, sól, pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową. Następnie dodać ser ricotta oraz pokrojoną mozarellę, zamieszać. Chwilę dusić, aż mozarella się rozpuści. Zestawić z ognia. Wbić jajko i zamieszać. Napełniać muszle farszem.

Sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać puszkę pomidorów krojonych i koncentrat. Następnie podlać ¼ szklanki wody. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami oraz szczyptą cukru.

Dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, następnie ułożyć ciasno obok napełnione farszem muszle. Wierzch posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 30 minut, aż górą się zarumieni. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricottamuszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta4muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta3muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta2muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta1
loading...
Poprzedni Płatki orkiszowe z truskawkami i orzechami
Nastepny Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

5 komentarzy

  1. Agata
    11 lipca 2016
    Odpowiedz

    Ty takie pyszności pokazujesz a ja taka głodna jestem!

  2. MarlenaK
    13 lipca 2016
    Odpowiedz

    Pyszne i zdrowe. Dzięki za przepis;)

  3. Łukasz
    15 lipca 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają super :-).

  4. Marzena
    4 października 2017
    Odpowiedz

    Świetne danie :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 października 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *