Domowy majonez


Domowy majonez

Jest szybki, smaczny i przede wszystkim dużo zdrowszy od kupnego. Sklepowe majonezy niestety bazują na tanich, niskiej jakości olejach, zwykle rafinowanych. Poza tym znajdziemy w nich różne dodatki, jak ocet spirytusowy, zagęstniki czy konserwanty. Domowy majonez jest oparty wyłącznie na naturalnych składnikach. Co więcej możecie wzbogacić go o dodatek dobrego oleju, który zawiera  cenne kwasy NNKT. Dobrze, by był to olej tłoczony na zimno, nierafinowany. Najlepiej nadają się do tego celu oleje o w miarę neutralnym smaku, jak np. olej rzepakowy, słonecznikowy, olej lniany lub oliwa z oliwek. Raz zrobiłam majonez na bazie oleju kukurydzianego, lecz jego aromat gryzł się, psując efekt. Najczęściej wybieram olej rzepakowy albo lniany. Można też użyć oleju rzepakowego i oliwy z oliwek w ilości 1:1. Na podane w przepisie proporcje oleju daję 2 żółtka, gdyż preferuję gęsty majonez. Ale z powodzeniem możecie dać tylko 1 żółtko, jeśli wolicie rzadszy lub dać nieco więcej oleju. Zresztą na zdjęciach pokazuję majonez rzadszy (dwa pierwsze zdjęcia) i gęstszy (z dwoma żółtkami).

Do domowego majonezu najlepiej abyście użyli jaj kategorii z wolnego chowu (1) lub ekologicznych (0). Oprócz dobrego oleju możecie wzbogacić majonez dodatkiem soku z cytryny zamiast niezdrowego octu spirytusowego, dodać dobrą sól (morską albo himalajską) a biały cukier zastąpić ksylitolem albo miodem. Polecam oprócz tradycyjnego czarnego pieprzu dać również szczyptę chili, fajnie podkreśli smak. Niektórzy też dodają do majonezu chrzan albo ząbek czosnku, wedle waszego uznania i przeznaczenia majonezu. Taki domowy majonez jest moim zdaniem smaczniejszy od kupnego ale i też przede wszystkim zdrowszy. W zależności od rodzaju użytego oleju może przybierać barwę mniej lub bardziej żółtą. Zatem do dzieła!

(średniej wielkości słoik)

Składniki:

– 200ml dobrego oleju o neutralnym smaku, najlepiej tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, słonecznikowy, lniany, rzepak+ oliwa z oliwek pół na pół)

– 1-2 żółtka

– 1 łyżeczka musztardy

– ⅓ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka cukru/ksylitolu (u mnie miód)

– szczypta pieprzu

– szczypta chili

– 3 łyżki soku z cytryny

Dodatki (opcjonalnie):

– chrzan

– czosnek

– kapary

– zioła

Jak zrobić domowy majonez?

W osobnym naczyniu albo docelowym słoiku, w którym będziemy przechowywać majonez umieścić wpierw żółtka (jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), dodać olej, przyprawy i musztardę. Na koniec dodać sok z cytryny. Włożyć końcówkę blendera i miksować do uzyskania gładkiej emulsji z początku u dołu pojemnika. Po ok.30-40 sekundach powoli unosić blender ruchami góra-dół. Majonez będzie gotowy, kiedy będzie miał aksamitną, gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać którejś z przypraw. Przełożyć do słoika, jeśli przyrządzaliśmy go w osobnym naczyniu. Majonez domowy może być teoretycznie przechowywany do 2 tygodni w lodówce, chociaż ja osobiście staram się go zużyć w przeciągu 1 tygodnia, tak dla bezpieczeństwa (używamy surowych żółtek a majonez pozbawiony jest konserwantów). Domowy majonez stosować zarówno na kanapki z wędliną czy serem, jak i do jajek czy wszelkich sałatek.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowy-majonez1domowy-majonezdomowy-majonez3domowy-majonez2
loading...
Poprzedni Pasta kukurydziana z jajkami na kanapki
Nastepny Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem

9 komentarzy

  1. Królowa Karo
    17 marca 2016
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam domowego majonezu, ale pamiętam z dzieciństwa, że mama robiła często.

    • Helen G.
      Helen G.
      18 marca 2016
      Odpowiedz

      Tak, kiedyś robiło się majonez znacznie częściej, bo w sklepy często były puste :)

  2. Cyanna
    18 marca 2016
    Odpowiedz

    Ten przepis nie mógł pojawić się w lepszym momencie :) Tak sobie dzisiaj rano wymarzyłam domowy majonez do jajeczek :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 marca 2016
      Odpowiedz

      Ciekawa jestem jak Twoje wrażenia ;)

  3. Urszula
    19 marca 2016
    Odpowiedz

    Ostatnio też robiłam swój majonez, bo jak czytam etykietkę na tych kupnych, to mnie od nich odrzuca…

    • Helen G.
      Helen G.
      20 marca 2016
      Odpowiedz

      No niestety, kupne majonezy mają kiepskie składy.

  4. Łukasz
    20 marca 2016
    Odpowiedz

    Nieźle wygląda :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      20 marca 2016
      Odpowiedz

      I nieźle smakuje :-)

  5. Marg Domatores
    1 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Od lat nie robiłam domowego majonezu, muszę znów spróbować :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *