Domowy majonez
Jest szybki, smaczny i przede wszystkim dużo zdrowszy od kupnego. Sklepowe majonezy niestety bazują na tanich, niskiej jakości olejach, zwykle rafinowanych. Poza tym znajdziemy w nich różne dodatki, jak ocet spirytusowy, zagęstniki czy konserwanty.
Domowy majonez jest oparty wyłącznie na naturalnych składnikach. Co więcej możecie wzbogacić go o dodatek dobrego oleju, który zawiera cenne kwasy NNKT. Dobrze, by był to olej tłoczony na zimno, nierafinowany.
Najlepiej nadają się do tego celu oleje o w miarę neutralnym smaku, jak np. olej rzepakowy, słonecznikowy, olej lniany lub oliwa z oliwek. Raz zrobiłam majonez na bazie oleju kukurydzianego, lecz jego aromat gryzł się, psując efekt. Najczęściej wybieram olej rzepakowy albo lniany. Można też użyć oleju rzepakowego i oliwy z oliwek w ilości 1:1. Na podane w przepisie proporcje oleju daję 2 żółtka, gdyż preferuję gęsty majonez. Ale z powodzeniem możecie dać tylko 1 żółtko, jeśli wolicie rzadszy lub dać nieco więcej oleju. Zresztą na zdjęciach pokazuję majonez rzadszy (dwa pierwsze zdjęcia) i gęstszy (z dwoma żółtkami).
Do domowego majonezu najlepiej abyście użyli jaj kategorii z wolnego chowu (1) lub ekologicznych (0). Oprócz dobrego oleju możecie wzbogacić majonez dodatkiem soku z cytryny zamiast niezdrowego octu spirytusowego, dodać dobrą sól (morską albo himalajską) a biały cukier zastąpić ksylitolem albo miodem. Polecam oprócz tradycyjnego czarnego pieprzu dać również szczyptę chili, fajnie podkreśli smak.
Niektórzy też dodają do majonezu chrzan albo ząbek czosnku, wedle waszego uznania i przeznaczenia majonezu. Taki domowy majonez jest moim zdaniem smaczniejszy od kupnego ale i też przede wszystkim zdrowszy. W zależności od rodzaju użytego oleju może przybierać barwę mniej lub bardziej żółtą. Zatem do dzieła!
(średniej wielkości słoik)
Składniki:
– 200ml dobrego oleju o neutralnym smaku, najlepiej tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, słonecznikowy, lniany, rzepak+ oliwa z oliwek pół na pół)
– 1-2 żółtka
– 1 łyżeczka musztardy
– ⅓ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru/ksylitolu (u mnie miód)
– szczypta pieprzu
– szczypta chili
– 3 łyżki soku z cytryny
Dodatki (opcjonalnie):
◈ chrzan
◈ czosnek
◈ kapary
◈ zioła
▌Jak zrobić domowy majonez?
W osobnym naczyniu albo docelowym słoiku, w którym będziemy przechowywać majonez umieścić wpierw żółtka (jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), dodać olej, przyprawy i musztardę. Na koniec dodać sok z cytryny.
Włożyć końcówkę blendera i miksować do uzyskania gładkiej emulsji z początku u dołu pojemnika. Po około 30-40 sekundach powoli unosić blender ruchami góra-dół. Majonez będzie gotowy, kiedy będzie miał aksamitną, gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać którejś z przypraw.
Masę przełożyć do słoika, jeśli przyrządzaliśmy ją w osobnym naczyniu. Majonez domowy może być teoretycznie przechowywany do 2 tygodni w lodówce, chociaż ja osobiście staram się go zużyć w przeciągu 1 tygodnia, tak dla bezpieczeństwa (używamy surowych żółtek a majonez pozbawiony jest konserwantów). Domowy majonez stosować zarówno na kanapki z wędliną czy serem, jak i do jajek czy wszelkich sałatek.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nigdy nie robiłam domowego majonezu, ale pamiętam z dzieciństwa, że mama robiła często.
Tak, kiedyś robiło się majonez znacznie częściej, bo w sklepy często były puste 🙂
Ten przepis nie mógł pojawić się w lepszym momencie 🙂 Tak sobie dzisiaj rano wymarzyłam domowy majonez do jajeczek 🙂
Ciekawa jestem jak Twoje wrażenia 😉
Ostatnio też robiłam swój majonez, bo jak czytam etykietkę na tych kupnych, to mnie od nich odrzuca…
No niestety, kupne majonezy mają kiepskie składy.
Nieźle wygląda :-).
I nieźle smakuje 🙂
Od lat nie robiłam domowego majonezu, muszę znów spróbować 🙂