Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem


Jajka podczas Świąt Wielkanocnych grają pierwsze skrzypce. Czy to klasyczne ugotowane na twardo, w sałatce, czy też faszerowane. Wiele jest możliwości ich podania. Osobiście bardzo lubię faszerowane. Kiedyś robiłam jajka z pastą z tuńczyka i żółtego sera, zresztą bardzo smaczne. Niedawno naszło mnie na farsz z pieczarek i żółtego sera, w towarzystwie natki pietruszki. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu :) W zależności od ilości gości proporcje możemy zwiększyć.

 

(Dla ok. 6 osób)

Składniki:

– 5-6 jajek ugotowanych na twardo

– 4 małe pieczarki

– 1 łyżeczka masła (u mnie masło klarowane domowej roboty)

– ½ niedużej cebuli

– 5 dag żółtego sera

– pół pęczka natki pietruszki

– 1-2 łyżeczki majonezu (polecam domowy majonez)

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo (8 min.) Ostudzić. Obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Żółtka wydrążyć łyżeczką, przydadzą się do farszu. Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić nożem. Na maśle klarowanym zeszklić wpierw cebulę, następnie dodać starte pieczarki. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty na drobnych oczkach żółty ser, wymieszać.  Pieczarki połączyć z żółtkami, posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Napełniać łyżeczką farszem połówki jajek. Na każdym jajku dać kleks majonezu i udekorować pietruszką. Jajka podawać na wielkanocnym stole obok wędliny,  pieczonej białej kiełbasy, żurku i innych potraw.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

jajka-faszerowane-pieczarkami-i-zoltym-seremjajka-faszerowane-pieczarkami-i-zoltym-serem3jajka-faszerowane-pieczarkami-i-zoltym-serem2jajka-faszerowane-pieczarkami-i-zoltym-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Domowy majonez
Nastepny Przepis na kakao – napój idealny

6 komentarzy

  1. Królowa Karo
    22 marca 2016
    Odpowiedz

    Ja w tym roku chyba zrobię z łososiem.

    • Helen G.
      Helen G.
      23 marca 2016
      Odpowiedz

      Też będą pyszne :)

  2. agata
    23 marca 2016
    Odpowiedz

    Chapnęłabym takie jajeczko :)

  3. Marzena
    24 marca 2016
    Odpowiedz

    Jejku ! Wyglądają bardzo apetycznie ! Aż chce się je zjeść

    • Helen G.
      Helen G.
      24 marca 2016
      Odpowiedz

      Są bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis:)

  4. Łukasz
    25 marca 2016
    Odpowiedz

    Chyba już dawno (albo nigdy) nie jadłem połączenia jajka+pieczarki, ciekawe :-).

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *