MakaronyPrzekąskiSałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Orzo to makaron w kształcie ryżu, często określany jako makaron ryżowy. Sałatka z makaronem ryżowym orzo jest wspaniałą propozycja na smaczną potrawę na kolację. Świetnie sprawdza się także na przyjęciach domowych.

Po raz pierwszy sałatkę z makaronem orzo miałam okazję spróbować na urodzinach przyjaciółki. Wszyscy zachwycali się tą pyszną przekąską. Przepis na sałatkę z makaronem orzo i pieczarkami jest bardzo prosty. Ja dodałam od siebie również starty żółty ser, paprykę oraz czerwoną fasolkę. Pieczarki należy wcześniej podsmażyć na tłuszczu.

Inną równie ciekawą i bardzo smaczną propozycją kulinarną jest sałatka z makaronem orzo i ogórkiem konserwowym. Wtedy zamiast papryki i pieczarek można dać szynkę konserwową.

Sałatka z makaronem ryżowym fajnie się prezentuje salaterce, bowiem makaron wyglądem przypomina ryż i bardzo dobrze miesza się z pozostałymi składnikami potrawy. Pamiętajcie, że makaron orzo nie jest typowym makaronem ryżowym, który wytwarza się z mąki ryżowej, tylko tradycyjnie z mąki pszennej.

Zobacz takżesałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ½ szklanki makaronu w kształcie ryżu (orzo)

– 400g pieczarek

– 150g sera żółtego

– ½ czerwonej papryki

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 puszka czerwonej fasoli

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 3 łyżki majonezu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– masło klarowane lub olej do posmażenia cebuli i pieczarek

Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym orzo?

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i lekko ostudzić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Na koniec dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Smażyć jeszcze minutę. Pieczarki posolić.

Fasolę odsączyć i przelać na sicie wrzątkiem. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ugotowany makaron połączyć w misce z pozostałymi składnikami. Dodać majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Sałatkę makaronową z pieczarkami i fasolką schłodzić w lodówce przed podaniem przynajmniej 1 godzinę.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka z makaronem ryżowym orzo
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button