Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem i kukurydzą


Lubię wszelkiego rodzaju sałatki. Bardzo często je robię, zwykle żydowską (mąż ją uwielbia), czasem też sałatkę warstwową z tuńczykiem. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na sałatkę makaronową. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.  Użyłam do niej makaronu w kształcie  małych gwiazdek. Możecie wzbogacić sałatkę dodatkowo np. czerwoną papryką :-)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ½ szklanki drobnego makaronu np. gwiazdki, kółeczka, zacierka

– 4 jajka (ugotowane na twardo)

– ½ świeżego ogórka szklarniowego

– 10 dag żółtego sera (najlepiej ostrego)

– ½ pora

– ½ puszki kukurydzy

– majonez

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

– sól, pieprz

– suszony lubczyk (opcjonalnie)

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.  Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i posiekać nożem.  Por drobno pokroić. Zasypać obficie solą i pozostawić na 10 minut, następnie ugnieść dłońmi. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę.  Ugotowany makaron wraz jajkami przełożyć do miski, dodać por, odsączoną z zalewy kukurydzę, ogórek i ser. Wymieszać, dodać majonez, musztardę. Doprawić sałatkę do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-makaronowa-ze-swiezym-ogorkiem-i-kukurydza
loading...
loading...
Poprzedni Kurczak curry z mlekiem kokosowym i ananasem
Nastepny Chleb sitkowy

1 Comment

  1. magma
    18 lutego 2014
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *