Ciasta i ciasteczka

Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem

Szybkie i bardzo łatwe ciasteczka. Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem to pyszny deser, który przygotujecie w kilkanaście minut. Ciasto francuskie, starte jabłka, cukier i cynamon to bardzo udane połączenie. Zamiast białego cukru z powodzeniem możecie użyć cukru trzcinowego.

Polecam użyć świeżego ciasta francuskiego z lodówki. Te mrożone wymaga wcześniejszego rozmrożenia. Ślimaczki z ciasta z francuskiego na słodko to idealna przekąska dla niespodziewanych gości.

Zobacz takżepalmiery cynamonowe. 

(16-17 sztuk)

Składniki:

– 1 arkusz ciasta francuskiego

– 4 jabłka

– 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu

– 3 łyżki cukru

– 2 łyżki stopionego masła

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem?

Masło stopić w garnuszku. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cukier, cynamon oraz stopione masło.  Masę dokładnie wymieszać. Arkusz ciasta rozwinąć i na całą powierzchnię równomiernie wyłożyć nadzienie z jabłek. Ciasto zwinąć ciasno w rulon. Schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.

Schłodzone ciasto pokroić równe kawałki o grubości  około 1,5 cm. Ślimaczki z ciasta francuskiego ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach około 2 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 190°C do zarumienienia. Po ostudzeniu ślimaczki można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button