Ciasteczka owsiane z bananem


Ciasteczka owsiane z bananem

Są doskonałe do herbaty. Ciasteczka owsiane z bananem bardzo smakują mojemu mężowi. Czasem prosi mnie, by mu je upiec. Ciasteczka owsiane wzbogaciłam o dodatek bananów i wiórek kokosowych. Banan i kokos to moim zdaniem bardzo udane połączenie smakowe. Ciasteczka owsiane z bananem są nie tylko bardzo smaczne, bo kruche, mięsiste ale też i łatwe w przygotowaniu. Każdy będzie potrafił je upiec.

Jeśli banany są wystarczająco miękkie, możecie ugnieść je widelcem. Jeśli są twarde, najlepiej je zmiksować w blenderze. Serdecznie polecam. Domowe ciasteczka owsiane są o wiele smaczniejsze od tych kupnych. Zachęcam was do spróbowania także mojego przepisu na ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.

(2 blachy)

Składniki:

– 2,5 szklanki płatków owsianych

– 2 banany

– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka mąki pszennej

– 150g masła lub margaryny

– ¾ szklanki cukru

– 1 jajko

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 1 płaska łyżeczka sody

– szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka owsiane z bananem?

Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Banany obrać, pokroić w plasterki i jeśli są miękkie rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze. Do większej miski wyspać płatki owsiane, cukry, mąkę, sodę i szczyptę soli. Wbić jajko. Dodać zmiksowane banany. Na koniec wlać ostudzone masło. Masę dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub ewentualnie dłońmi. Ciasto będzie dosyć klejące.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować nieduże kulki i lekko spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układać w niedużych odstępach. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Ciasteczka piec około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzone ciasteczka owsiane z bananem przełożyć do pudełka. Będą dłużej świeże.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasteczka-owsiane-z-bananem2ciasteczka-owsiane-z-bananem1ciasteczka-owsiane-z-bananem3ciasteczka-owsiane-z-bananem
loading...
Poprzedni Marchewka z groszkiem
Nastepny Schab w sosie własnym

7 komentarzy

  1. Ervisha
    2 listopada 2017
    Odpowiedz

    Kiedyś je robiłam ale z dodatkiem kakao – w domu wszystkim smakowały :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 listopada 2017
      Odpowiedz

      Z kakao też są bardzo smaczne :-)

  2. Magda
    2 listopada 2017
    Odpowiedz

    Lubię owsiane ciasteczka, z bananem jeszcze nie robiłam, a wyglądają bardzo apetycznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 listopada 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję. Serdecznie polecam :)

  3. Ania
    2 listopada 2017
    Odpowiedz

    Rewelacyjnie się prezentują :) Uwielbiam takie ciasteczka :)

  4. Kuchnia MagdaLeny
    7 listopada 2017
    Odpowiedz

    Świetne ciasteczka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 listopada 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *