Sałatki i surówkiWegetariańskie

Marchewka z groszkiem na ciepło

Marchewka z groszkiem na ciepło

Jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Marchewka z groszkiem na ciepło, duszona z dodatkiem masła, pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i tych jarskich. To prawdziwa klasyka gatunku polskiej kuchni. Dla mnie jest cudownym wspomnieniem dzieciństwa.

Duszona marchewka z groszkiem to jedna z surówek, jaką bardzo często serwowano nam w przedszkolu. Nic dziwnego. Marchewka z groszkiem jest bogata w składniki odżywcze, jak beta karoten, witaminy grupy B, błonnik czy liczne minerały (m in. wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, miedź).

Najsmaczniejsza gotowana marchewka z groszkiem to taka słodkawa, gęsta o kremowej konsystencji. Do zagęszczenia oprócz mąki warto dodać też gęstą śmietanę. Surówka ta bardzo zyska na smaku, jeśli dodacie do niej również odrobinę soku z cytryny oraz szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Tak robiła moja mama. Marchewka z groszkiem według jej receptury, którą prezentuję na blogu jest przepyszna. Spróbujcie sami!

Najlepiej byłoby użyć świeżego groszku, lecz trudno go dostać w tej wersji. Sezon na groszek jest bardzo krótki. Najczęściej daję świeżą marchew, zaś groszek konserwowy z puszki. Możecie z powodzeniem użyć też mrożonych warzyw, wedle uznania.

Zobacz także → surówka z marchewki i jabłka.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 3-4 marchewki

– 1 puszka groszku konserwowego

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka mąki

– odrobina soku z cytryny

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 1-2 łyżki cukru

– szczypta soli i pieprzu (daję biały)

Jak zrobić marchewkę z groszkiem na ciepło?

Marchewki obrać, pokroić w małą kostkę. Zalać w rondelku niewielką ilością wody (nie powinna zakrywać całkowicie warzywa). Lekko posolić oraz posłodzić. Marchewkę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Woda powinna nieco odparować. Gdyby wody było wciąż za dużo, można jej trochę odlać. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek.

W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, aby całkowicie pozbyć się grudek. Dodać śmietanę i trochę gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw. Zagotować. Na koniec dodać masło i wymieszać ale już nie gotować. Marchewkę zestawić z palnika.

Marchewkę z groszkiem doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i białego pieprzu i w razie potrzeby jeszcze cukrem. Podawać do obiadu na ciepło.

Smacznego!

Helen G.

Marchewka z groszkiem na ciepło
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button