Marchewka z groszkiem


Marchewka z groszkiem

Jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Marchewka z groszkiem duszona na gęsto z dodatkiem masła, pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i tych jarskich. To prawdziwa klasyka gatunku polskiej kuchni. Dla mnie jest cudownym wspomnieniem dzieciństwa. To jedna z surówek, jaką bardzo często serwowano nam w przedszkolu. Nic dziwnego. Marchewka z groszkiem jest bogata w składniki odżywcze, jak beta karoten, witaminy grupy B, błonnik czy liczne minerały (m in. wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, miedź).

Najsmaczniejsza marchewka z groszkiem to taka słodkawa, gęsta o kremowej konsystencji. Do zagęszczenia oprócz mąki warto dodać też gęstą śmietanę. Surówka ta bardzo zyska na smaku, jeśli dodacie do niej również odrobinę soku z cytryny oraz szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Tak robiła moja mama. Marchewka z groszkiem według jej receptury, którą prezentuję na blogu jest przepyszna. Spróbujcie sami!

Najlepiej byłoby użyć świeżego groszku, lecz trudno go dostać w tej wersji. Sezon na groszek jest bardzo krótki. Najczęściej daję świeżą marchew, zaś groszek konserwowy z puszki. Możecie z powodzeniem użyć też mrożonych warzyw, wedle uznania. Polecam wam również surówkę z marchewki i kukurydzy oraz surówkę z marchewki i jabłka.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 3 marchewki

– 1 puszka groszku konserwowego

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka mąki

– odrobina soku z cytryny

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 1 łyżka cukru

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– szczypta soli i pieprzu (daję biały)

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

Marchewki obrać, pokroić w małą kostkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać marchewki, cukier i szczyptę soli. Zalać niewielką ilością wody (nie powinna zakrywać całkowicie warzywa). Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości marchewki. Woda powinna nieco odparować. Gdyby jej było wciąż za dużo, można jej trochę odlać. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek.

W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, aby całkowicie pozbyć się grudek. Dodać śmietanę i trochę gorącego wywaru. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw. Zagotować. Marchewkę z groszkiem doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny, szczyptą mielonego gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Podawać do obiadu na ciepło.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

marchewka-z-groszkiemmarchewka-z-groszkiem1marchewka-z-groszkiem2
loading...
Poprzedni Kotlety mielone z kurczaka
Nastepny Ciasteczka owsiane z bananem

13 komentarzy

  1. Ervisha
    30 października 2017
    Odpowiedz

    Niby klasyk a w moim domu nigdy się nie jadło :) Do obiadu jednak wolę sam groszek lub buraczki ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 października 2017
      Odpowiedz

      Też smacznie :)

  2. Magda
    30 października 2017
    Odpowiedz

    To był dodatek do obiadu, którego nie lubiłam w dzieciństwie i tak mi zostało do dziś :)

  3. agata
    30 października 2017
    Odpowiedz

    W dzieciństwie nienawidziłam tego połączenia :) bleh ;)

  4. Ania
    30 października 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię :) W moim domu była kiedyś częstym gościem, ale dawno już nie robiłam. Dzięki za przypomnienie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 października 2017
      Odpowiedz

      Spróbuj Aniu koniecznie :-)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    30 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam! Kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 października 2017
      Odpowiedz

      Mnie również :-)

  6. Ewelina Serafińska0
    31 października 2017
    Odpowiedz

    Często robię ;-) Uwielbiam takie połączenie :) Do tego często robie mielone z indyka i ziemniaczki z parowaru ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 października 2017
      Odpowiedz

      Mielone z indyka też bardzo lubię :)

  7. Panna Malwinna
    31 października 2017
    Odpowiedz

    Marchewka na słodko z groszkiem to prawdziwa zmora mojego dzieciństwa. I tak mi zostało do dziś.

  8. Beti
    31 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam :-)

  9. Ania
    2 listopada 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam marchewkę z groszkiem – wczoraj sama robiłam jako dodatek do mielonego kotleta :)
    Pozdrawiam!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *