Potrawy dla DzieciPotrawy kryzysowePotrawy mączneWegetariańskie

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Inaczej farszynki. Pyszne, w dodatku łatwe w przygotowaniu i do tego niedrogie kotlety z ziemniaków i pieczarek. Bardzo je lubię odsmażane lub zapieczone z piekarniku i podane z sosem czosnkowym.

Składniki farszynek z pieczarkami są łatwo dostępne. Należy jedynie pamiętać, aby ziemniaki były całkowicie wystudzone a nawet zimne, wtedy ciasto ziemniaczane będzie się znacznie łatwiej zagniatać, zaś kotlety lepiej formować.

Do farszu z pieczarek zawsze dodaję zieleninę, w tym przepisie jest to akutat koperek ale może być także świeża natka pietruszki. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami można wzbogacić dodając również trochę tartego sera żółtego.

Zobacz takżekotlety ryżowe z szynką i żółtym serem.

(16 sztuk)

Składniki:

Ciasto ziemniaczane:

– 1,2 kg ziemniaków

– około ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 jajko

– szczypta soli

Farsz z pieczarek:

– 350g pieczarek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2-3 łyżki oleju

– 2 łyżki posiekanego koperku

– sól

– pieprz ziołowy

Panierka:

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– szczypta soli

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, następnie dokładnie utłuc na gładką masę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ziemniaki można ugotować np. dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Farsz z pieczarek: pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek bardzo drobno posiekać. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę. Po chwili dodać pieczarki, smażyć aż woda całkowicie z nich wyparuje. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekany koperek. Patelnię zestawić z ognia. Pieczarki doprawić solą oraz pieprzem ziołowym.

Ciasto ziemniaczane: ugotowane całkowicie ostudzone ziemniaki zagnieść w dużej misce wraz jajkiem i mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli na gładkie, elastyczne ciasto. Podsypać mąką, by nie kleiło się do rąk.

Z ciasta ziemniaczanego formować nieduże kulki, każdą rozpłaszczać w dłoni nakładać porcję farszu i zlepiać w podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy kotlet ziemniaczany obtaczać napierw w rozmąconym jajku z mlekiem i szczyptą soli, a następnie w bułce tartej.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Kotlety z ziemniaków i pieczarek podawać z ulubioną surówką i np. z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. I to jest pomysł na jutro, bo własnie zastanawiałam się, co zrobić z pieczarkami, które mam w lodówce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button