Tortilla z kurczakiem


Tortilla z kurczakiem i warzywami to szybka przekąska. Świetnie sprawdzi się szczególnie na imprezach domowych. Wystarczy mieć placki pszenne (tortille), kurczaka i dowolne warzywa. Mięso powinno być aromatyczne i dobrze doprawione. Przed podaniem warto podgrzać tortille w piekarniku lub w mikrofalówce, by były ciepłe.

(4 sztuki)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 1 pomidor
– 4 liście sałaty lodowej
– 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
– 4 łyżki kukurydzy z puszki
– opakowanie placków tortilli pszennej (4 szt.)

Sos:
– 2 łyżki śmietany
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– sok z cytryny
– sól, pieprz, szczypta chili
– odrobina cukru
– ½ łyżeczki ostrej musztardy
– 2 łyżki posiekanego koperku

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa umyć. Pomidora pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Liście sałaty umyć. Sos przyrządzić z podanych składników. Kurczaka podsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Na każdy placek tortilli położyć liść sałaty, porcję warzyw i kurczaka. Polać niewielką ilością sosu. Część pozostawić na później. Zawinąć placek i spiąć wykałaczką. Tortille ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 5-7 minut, by się zagrzały. Przed podaniem usunąć wykałaczki i rogi owinąć folią aluminiową. Polać pozostałą częścią sosu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tortilla-z-kurczakiem
loading...
loading...
Poprzedni Żurek tradycyjny
Nastepny Sałatka jarzynowa

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *