Śledzie marynowane w occie


Śledzie marynowane w occie

Są uniwersalną, znaną  w wielu regionach Polski przekąską, zwłaszcza na Pomorzu. Śledzie marynowane w occie sprawdzają się idealnie na wszelkich przyjęciach, podczas Wielkiego Postu. Można je wykorzystać także jako bazę do sałatki śledziowej, jak i podać z sosem śmietanowym lub majonezowym. Przepis na śledzie marynowane jest bardzo prosty. Wymaga jedynie najlepiej 2 dób marynowania. Próbowałam też marynować śledzie 24 godziny. Również są dobre ale nie tak miękkie i kruche jak po 2 dobach. Na zdjęciach zaprezentowałam śledzie w salaterce zalane olejem rzepakowym. Tak między innymi może je zaserwować. Spróbujcie także innych wariantów śledzi:

śledzie w sosie musztardowym

śledzie w śmietanie

śledzie smażone w zalewie octowej

sałatka śledziowa

(1-litrowy słoik)

Składniki:

– 400g filetów śledziowych (typu matias, solonych)

– 1 spora cebula

Zalewa octowa:

– 400 ml wody

– ½ szklanki octu spirytusowego 10%

– 1 pełna łyżka cukru

– 1 liść laurowy

– 4 ziarenka pieprzu

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– ⅓ łyżeczki gorczycy białej

Jak zrobić śledzie marynowane w occie?

Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę ryby czy poziom zasolenia nam odpowiada. W międzyczasie przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Dodać przyprawy i cukier. Zagotować. Pozostawić zalewę do ostudzenia.

Wymoczone śledzie pokroić na nieduże 2-3-centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na dno słoika wykładać kolejno warstwę cebuli na przemian z kawałkami śledzi. Zakończyć warstwą cebuli. Lekko Docisnąć. Następnie zalać śledzie marynatą, pamiętając aby zalewa całkowicie je przykryła. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić na najlepiej 2 doby do lodówki, wtedy będą idealnie miękkie i kruche.

Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Odsączoną na sicie rybę wraz cebulą wyłożyć do salaterki warstwami, każdą posypać lekko pieprzem i polewać olejem rzepakowym. Śledzie podawać jako przekąskę do pieczywa zarówno na śniadanie, kolację albo na obiad z dodatkiem ziemniaków. Są również idealną przekąską na wszelkich przyjęciach oraz podczas świąt. Śledzie marynowane w occie przechowywać w lodówce 2 tygodni. Podawać w salaterce razem z cebulką, odsączone z marynaty, a zalane olejem rzepakowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sledzie-marynowane-w-occiesledzie-marynowane-w-occie1sledzie-w-occiesledzie-w-occie1
loading...
Poprzedni Kapusta z grochem na Wigilię i nie tylko
Nastepny Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem

3 komentarze

  1. Agata Kądziołka
    28 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Śledzie jem rzadko, musi mnie na nie konkretnie najść :)

  2. Brzeski
    28 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Lubie sledzie, ale ajbardziej te w oleju. Marnowane tez czasami, takie jak Twoje ale w smietanie i z dodatkiem jablka i ogorka plus osobno ziemniaki jako danie obiadowe. Na same w occie musze miec szczegolna ochote:-)

  3. Miritirllo
    29 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju octowe rzeczy :D A ryby szczególnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *