Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem


Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem

Są lubianą przekąską na wszelkiego typu przyjęciach. Na jedną imprez domowych przygotowałam właśnie muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem z dodatkiem jajek, papryki, ogórka kiszonego, sera żółtego oraz kukurydzy. Powiem wam, że zrobiły furorę wśród gości. Podoba mi się, że jest to tzw. „przekąska na raz”. Ilość muszli i nadzienia możecie modyfikować, w zależności od ilości gości. Ja zwykle robię 20 sztuk. Zachęcam was gorąco do spróbowania innej, równie smacznej wersji muszle makaronowe nadziewane pastą z wędzonego łososia.

Składniki:

– 20 muszli makaronowych conchiglioni

– 1 puszka tuńczyka w oleju

– 3 jajka ugotowane na twardo

– 1 nieduża czerwona papryka

– 2 ogórki kiszone

– 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej

– 8 dag sera żółtego startego na tarce

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– koperek

– sól, pieprz

Jak zrobić muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem?

Muszle makaronowe ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju al dente. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser żółty także zetrzeć na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozdrobnić widelcem. Dodać do jajek i sera. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ogórki również pokroić malutką kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i musztardę. Napełniać farszem każdą muszlę. Posypać posiekanym koperkiem. Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem położyć na talerzu pokrytym liśćmi sałaty. Podawać schłodzone jako przystawkę na przyjęciach i imprezach.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

muszle-makaronowe-nadziewane-tunczykiem-przekaska-na-imprezemuszle-makaronowe-nadziewane-tunczykiem-przekaska-na-impreze4muszle-makaronowe-nadziewane-tunczykiem-przekaska-na-impreze3muszle-makaronowe-nadziewane-tunczykiem-przekaska-na-impreze2muszle-makaronowe-nadziewane-tunczykiem-przekaska-na-impreze1
Poprzedni Śledzie marynowane w occie
Nastepny Chleb razowy

7 komentarzy

  1. Mela
    30 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo podoba mi się przepis i chętnie wypróbuję przepis ;) przystawka w sam raz na sylwestrową domówkę. Wyglądają wybornie!

  2. Ania
    30 grudnia 2016
    Odpowiedz

    gdzie można kupić taki makaron?:)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 grudnia 2016
      Odpowiedz

      W hipermarketach (np. Kaufland, Auchan, Tesco), supermarketach (np. Piotr i Paweł) oraz w delikatesach. W dyskontach widywałam go jedynie okazjonalnie.

  3. Ewelina Serafińska
    31 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Roku bez trosk i zmartwień,
    życia w miłości, przyjaźni i szczęściu.
    Oby najskrytsze marzenia znalazły urzeczywistnienie,
    a każdy dzień przynosił tylko radość i uśmiech

    Szczęśliwego NOWEGO ROKU kochana :*

    Buziaki :*:*

    Baw się dobrze :*:*:*

  4. Królowa Karo
    1 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam te muszle i często korzystam. Świetnie się sprawdzają na imprezach i wyglądają efektownie. Tuńczykiem ich jednak nigdy nie nadziewałam – muszę spróbować Twojej wersji.

  5. Marzena Szkodzińska
    25 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Też robię podobne na spotkania z przyjaciółmi, są pyszne i można je nadziać w zasadzie wszystkim :-)

  6. Iga Dietmap
    16 lutego 2017
    Odpowiedz

    o, będę miała kolejny pomysł na przekąski

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *