Chleb graham


Dziś kolejna propozycja własnego chleba – mianowicie graham. Akurat chleb graham dość rzadko kupuję sklepie, no może czasem bułki grahamki, być może dlatego, że nie przepadam za tym rodzajem mąki. Chlebek jest jak zwykle smaczny, bo swój:) Ma pyszną, chrupiącą skórkę. Posypałam go z wierzchu mieszanką ziaren Wileńską (pestki dyni, pestki słonecznika, czarnuszka). Trochę mi się kruszył, bo z łakomstwa zaczęłam go zbyt szybko kroić po upieczeniu. Chleb jest wyłącznie na bazie naturalnych składników, nie zawiera polepszaczy, GMO, konserwantów ani składników „E”.

Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb graham (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe
– woda
– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąka pszenna t1850, graham 60 %, mąka pszenna żytnia t750, mąka żytnia t720, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Opiszę Wam krok po kroku jak upiec chleb graham. Na opakowaniu mieszanki jest szczegółowa instrukcja, według której należy postępować, by wypiek nam się udał.
Opakowanie zawiera 3 torebki: małą, średnią  oraz dużą.

1.    Zawartość dużej torebki zalewamy ciepłą wodą (350g/40˚C) i odstawiamy na 2 godziny do namoczenia.

2.    Do naczynia dodajemy zawartość małej i średniej torebki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą 20 minut.

3.    Odstawiamy ciasto, przykrywając ściereczką na 30 minut.

4.    Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka), odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość na 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia. Ja dodatkowo posypałam ciasto mieszanką ziaren Wileńską.

5.    Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i od razu spryskujemy ciasto od góry ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 ˚C i pieczemy kolejne 35 minut (razem 38 minuty).

6.    Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-grahamchleb-graham3chleb-graham2
Poprzedni Cannelloni z mięsem mielonym
Nastepny Sok z owoców bzu czarnego sambuVital Oleofarm

4 komentarze

  1. Justyna Bąk
    4 listopada 2013
    Odpowiedz

    pysznie wygląda:)

  2. Jula G.
    4 listopada 2013
    Odpowiedz

    idealnie wygląda!

  3. Marie Bell
    4 listopada 2013
    Odpowiedz

    ja kupuję bułki grahamki, są bardzo dobre, a Twój chlebek prezentuje się świetnie :)

  4. Urszula - Proste potrawy
    6 listopada 2013
    Odpowiedz

    Jak ja lubię chlebek własnego wypieku, chętnie bym spróbowała tego Twojego grahama:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *