Pasta Tahini


Pasta Tahini

Powstaje ze zmielonych nasion sezamu. Pasta Tahini jest nazywana popularnie taniną albo pastą sezamową. Co prawda można ją kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością np. tutaj ale domowa pasta Tahini jest równie pyszna i nie wiem czy nie smaczniejsza. To bardzo zdrowy dodatek do pieczywa. Sezam jest skarbnicą witamin i minerałów. To przede wszystkim doskonałe źródło wapnia. Sezam zawiera też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6, omega-9, białko (w tym sporo tryptofanu, aminokwasu odpowiedzialnego za dobry nastrój), węglowodany, błonnik, a także fitosterole o działaniu antynowotworowym. Sezam podobnie jak orzechy, jest bardzo kaloryczny w 100 gramach zawiera 572 kalorii, zaś 1 łyżka nasion sezamu ma 63 kcal.

Pastę Tahini przygotowuje się zarówno z nasion sezamu łuskanych, jak i z niełuskanych (głównie na Bliskim Wschodzie). Ta druga wersja ma bardziej gorzki smak. Bardziej smakuje mi wersja tahiny z sezamu łuskanego, gdyż jest łagodniejsza. Przed zmieleniem nasion sezamu warto je wcześniej chwilkę uprażyć na suchej patelni, nabiorą wspaniałego aromatu. Zrobienie pasty Tahini jest bardzo proste. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość mieląc sezam w blenderze. Najlepiej robić to z krótkimi przerwami.

Z poniższego przepisu wychodzi nieduży słoiczek, taki jak na zdjęciach. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić pastę Tahini z podwójnej proporcji. Wiem, że w oryginale do tahiny nie dodaje się miodu ale mnie bardzo smakuje pasta sezamowa, kiedy jest lekko słodka. Polecam wam także domowe masło orzechowe oraz domowy krem Nutella.

(nieduży słoiczek)

Składniki:

– 200g sezamu

– 1 łyżka oleju np. oliwy z oliwek

– szczypta soli

– 1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie)

Jak zrobić pastę tachini?

Najpierw uprażyć sezam na suchej patelni. Patelnię rozgrzać, wsypać sezam, zmniejszyć ogień i chwilkę prażyć, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Sezam powinien być tylko lekko złocisty i ładnie pachnieć, nie zaś stać się brązowy. Nie można go zbyt długo prażyć bo stanie się gorzki w smaku i będzie miał zapach spalenizny. Zestawić patelnię z ognia, ostudzić sezam.

Uprażony sezam przełożyć do kielicha blendera i pastę miksować, robiąc przerwy co około 15 sekund, pomagając sobie popychaczem. W razie gdyby trudno było miksować, dodać łyżkę oleju. Kiedy masa stanie się jednolita miksować trochę dłużej. Pasta Tahini powinna mieć konsystencję masła, być kremowa i aksamitna. Pastę lekko posolić. Ja też dodaję trochę miodu, bo lubię kiedy jest słodkawa. Pastę Tahini przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-tahinipasta-tahini1pasta-tahini2pasta-tahini3
Poprzedni Sałata z pomidorami
Nastepny Knedle ze śliwkami

7 komentarzy

  1. Ania
    11 września 2017
    Odpowiedz

    Pyszna pasta :) Bardzo lubię, ale ostatnio kusi mnie zrobienie czarnej :)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 września 2017
      Odpowiedz

      Czarnej nie próbowałam :)

  2. Ervisha
    12 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam :)

  3. ...SZKATUŁKA...
    12 września 2017
    Odpowiedz

    Nigdy wcześniej nie próbowałam takiej PASTY.

    • Helen G.
      Helen G.
      12 września 2017
      Odpowiedz

      Pasta sezamowa jest pyszna, zwłaszcza z dodatkiem miodu. Polecam:)

  4. EllaCanto
    12 września 2017
    Odpowiedz

    Tahini nie gości często w mojej kuchni, ale sezam uwielbiam w postaci chałwy. Sama nigdy tahini nie robiłam, bo mój sprzęt jest na tyle słaby, że co najwyżej jest w stanie zrobić zbitą kulę z ziarenek sezamu – dlatego robię chałwy z miodem :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 września 2017
      Odpowiedz

      Chałwa też jest pyszna:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *