Knedle ze śliwkami


Knedle ze śliwkami

Robię je obowiązkowo każdego lata. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na śliwki, przygotowuję knedle przynajmniej ze dwa razy. Czasem też robię je z podwójnej proporcji i część mrożę. Do knedli najlepiej nadają się małe śliwki typu węgierki, słodkie z których łatwo odchodzą pestki. Ja wkładam do środka całą wypestkowaną śliwkę.

Moja mama zaś dawała jedynie połówkę, którą posypywała cukrem. Swoje knedle wzbogaciłam o dodatek pokruszonych orzechów włoskich, które dobrze komponują się ze śliwkami i cynamonem. Knedle ze śliwkami najlepiej smakują polane bułką z masełkiem. Dobrze też komponują się ze śmietaną i cukrem.

Zobacz też tarta ze śliwkami.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– ok.1,5 szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:
– 500g śliwek węgierek
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Do polania:
– 3 łyżki masła
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta cynamonu
– śmietana (opcjonalnie)

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę do ziemniaków lub porządnie ugnieść. Wbić jajka, dodać mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być w miarę luźne. Śliwki umyć, usunąć pestki. W miseczce wymieszać pokruszone orzechy z cukrem i cynamonem.

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą uformować w wałek. Nożem kroić 3-4 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć dłonią. Do śliwki wsypać około łyżeczkę mieszanki cukru, cynamonu i orzechów. Formować w dłoniach okrągłe kulki. Obtoczyć w mące.

Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić łyżką cedzakową. Knedle ze śliwkami podawać polane bułką tartą z masłem lub ze śmietaną, posypane cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

knedle-ze-sliwkami1
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Pasta Tahini
Nastepny Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

7 komentarzy

  1. Avatar
    Sue
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Ja nałogowo robię twarogowe. Są pyszne! :)

  2. Avatar
    Duś
    14 września 2017
    Odpowiedz

    ale dawno nie jadłem knedli!

  3. Avatar
    mania179
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Moje ulubione, mmm!

  4. Avatar
    Lovelykate
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam knedle, szczególnie ze śliwkami ;) Pychota.

  5. Avatar
    Ania
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam knedle :) Ze śliwkami na pewno są pyszne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2017
      Odpowiedz

      Innych wariantów knedli nie jadłam :)

  6. Avatar
    Ervisha
    15 września 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie lubiłam ale bym spróbowała ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *