Knedle ze śliwkami


Knedle to dla mnie potrawa obowiązkowa w sezonie letnim. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na śliwki, przygotowuję knedle przynajmniej ze dwa razy. Czasem też robię je z podwójnej porcji i część mrożę. Do knedli najlepiej nadają się małe śliwki typu węgierki; słodkie z których łatwo odchodzą pestki. Knedle najlepiej smakują polane bułką z masełkiem. Dobrze też komponują się ze śmietaną i cukrem.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– ok.1,5 szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– szczypta soli

Nadzienie:
– 1/2kg śliwek węgierek
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

Do polania:
– 3 łyżki masła
– 2-3 łyżki bułki tartej

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę do ziemniaków lub porządnie ugnieść. Wbić jajka, dodać mąki i zagnieść ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki. W miseczce wymieszać pokruszone orzechy z cukrem i cynamonem. Ciasto uformować w wałek, nożem kroić 3-4 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć dłonią i nałożyć pół śliwki i posypać odrobiną przygotowanej mieszanki cukru, orzechów i cynamonu. Formować okrągłe kulki. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić łyżką cedzakową. Knedle podawać polane bułką tartą z masłem lub ze śmietaną i cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

knedle-ze-sliwkamiknedle-ze-sliwkami1
Poprzedni Przekładaniec z polewą chałwową
Nastepny Surówka z marchewki i jabłka

4 komentarze

  1. Duś
    18 listopada 2011
    Odpowiedz

    ale dawno nie jadłem knedli!

  2. Sue
    18 listopada 2011
    Odpowiedz

    Ja nałogowo robię twarogowe. Są pyszne! :)

  3. Lovelykate
    18 listopada 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam knedle, szczególnie ze śliwkami ;) Pychota.

  4. mania179
    20 listopada 2011
    Odpowiedz

    Moje ulubione, mmm!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *