Knedle ze śliwkami


DSCN0269
*Przepis zaczerpnięty z  tego bloga.
DSCN0269
(Dla 3-4 osób)
Składniki: 
Ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– ok.1,5 szklanki mąki
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– szczypta soli
Nadzienie:
– 1/2kg śliwek węgierek
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
Do polania:
– ½ łyżki masła
– 1 łyżka bułki tartej
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę do ziemniaków lub porządnie ugnieść. Wbić jajka, dodać mąki i zagnieść ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki. W miseczce wymieszać pokruszone orzechy z cukrem i cynamonem. Ciasto uformować w wałek, nożem kroić 3-4 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć dłonią i nałożyć pół śliwki i posypać odrobiną przygotowanej mieszanki cukru, orzechów i cynamonu. Formować okrągłe kulki. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 6-7minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić łyżką cedzakową. Podawać polane bułką tartą z masłem lub ze śmietaną i cukrem. 
Smacznego!
Helen G. DSCN0268

 

Poprzedni Przekładaniec z polewą chałwową
Nastepny Surówka z marchewki i jabłka

4 komentarze

  1. Duś
    18 listopada 2011
    Odpowiedz

    ale dawno nie jadłem knedli!

  2. Sue
    18 listopada 2011
    Odpowiedz

    Ja nałogowo robię twarogowe. Są pyszne! :)

  3. Lovelykate
    18 listopada 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam knedle, szczególnie ze śliwkami ;) Pychota.

  4. mania179
    20 listopada 2011
    Odpowiedz

    Moje ulubione, mmm!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *