Knedle ze śliwkami


Knedle ze śliwkami

Robię je obowiązkowo każdego lata. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na śliwki, przygotowuję knedle przynajmniej ze dwa razy. Czasem też robię je z podwójnej proporcji i część mrożę. Do knedli najlepiej nadają się małe śliwki typu węgierki, słodkie z których łatwo odchodzą pestki. Ja wkładam do środka całą wypestkowaną śliwkę. Moja mama zaś dawała jedynie połówkę, którą posypywała cukrem. Swoje knedle wzbogaciłam o dodatek pokruszonych orzechów włoskich, które dobrze komponują się ze śliwkami i cynamonem. Knedle ze śliwkami najlepiej smakują polane bułką z masełkiem. Dobrze też komponują się ze śmietaną i cukrem. Fanom śliwek polecam również tartę ze śliwkami.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– ok.1,5 szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:
– 500g śliwek węgierek
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Do polania:
– 3 łyżki masła
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta cynamonu
– śmietana (opcjonalnie)

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę do ziemniaków lub porządnie ugnieść. Wbić jajka, dodać mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być w miarę luźne. Śliwki umyć, usunąć pestki. W miseczce wymieszać pokruszone orzechy z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą uformować w wałek. Nożem kroić 3-4 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć dłonią. Do śliwki wsypać około łyżeczkę mieszanki cukru, cynamonu i orzechów. Formować w dłoniach okrągłe kulki. Obtoczyć w mące. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić łyżką cedzakową. Knedle ze śliwkami podawać polane bułką tartą z masłem lub ze śmietaną, posypane cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

knedle-ze-sliwkamiknedle-ze-sliwkami1sliwki-do-knedliknedle-ze-sliwkami2knedle-ze-sliwkami3
loading...
Poprzedni Pasta Tahini
Nastepny Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

7 komentarzy

  1. Sue
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Ja nałogowo robię twarogowe. Są pyszne! :)

  2. Duś
    14 września 2017
    Odpowiedz

    ale dawno nie jadłem knedli!

  3. mania179
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Moje ulubione, mmm!

  4. Lovelykate
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam knedle, szczególnie ze śliwkami ;) Pychota.

  5. Ania
    14 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam knedle :) Ze śliwkami na pewno są pyszne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2017
      Odpowiedz

      Innych wariantów knedli nie jadłam :)

  6. Ervisha
    15 września 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie lubiłam ale bym spróbowała ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *