Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Lekkostrawny i aromatyczny za sprawą cynamonu i wanilii. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałam, kiedy mama podawała go na obiad. Do dziś z rozrzewnieniem wspominam te beztroskie czasy. Smak potrawy jest dokładnie taki sam jak dawniej. Do tego dania najlepiej sprawdzą się kwaskowate jabłka. Jeśli akurat takich nie macie, dajcie trochę soku z cytryny. Podałam przepis na dość duże, owalne naczynie do zapiekania. Jeśli posiadacie trochę mniejsze bądź okrągłe, wystarczy dać 1,5 szklanki ryżu na 3 szklanki płynu (2 mleka i 1 wody). W przypadku 1 szklanki ryżu trzeba użyć 2 szklanek płynu (np. 1 mleka i 1 wody). Polecam ugotować ryż częściowo na mleku. Będzie miał delikatniejszy smak. Tylko uważajcie, bo mleko może trochę przywierać do garnka. Masę jabłkową polecam wzbogacić o dodatek namoczonych chwilę wcześniej rodzynek.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem doskonale komponuje się podany z posłodzoną gęstą śmietaną (u mnie 18%). Możecie też użyć ewentualnie bitej śmietany. Zachęcam  was do spróbowania. Potrawa jest prosta i niewymajająca. Szczególnie dzieci będą nią zachwycone! :-) Polecam wam również klasyczny ryż z jabłkami (z dodatkiem bakalii) oraz makaron z serem na słodko.

(naczynie o wym. 19×31 cm)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 szklanki sypkiego ryżu (450g)

– 50g rodzynek (opcjonalnie)

– 2 szklanki* mleka

– 2 szklanki wody

– 2 łyżki cukru waniliowego**

– 2 łyżka cukru

– 1 łyżka masła

– szczypta soli

*1 szklanka to 250 ml

**można użyć także wydrążonej laski wanilii

Masa jabłkowa:

– 6 jabłek (najlepsze są te kwaskowate np. antonówka, szara reneta, papierówka)

– 1 łyżeczka cynamonu

– 3 łyżki cukru (w zależności od kwasowości jabłek)

– 1 łyżka masła

– trochę soku z cytryny (jeśli jabłka nie są zbyt kwaskowate)

Dodatkowo:

– mały kubek gęstej śmietany do polania z dodatkiem 1 łyżeczki cukru lub bita śmietana

– cynamon do posypania

– kasza manna lub bułka tarta do posypania natłuszczonego naczynia

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem?

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą na sicie. Wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem. Dodać 1 łyżkę masła, cukry i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Ryż po tym czasie powinien wchłonąć cały płyn, nie musi być bardzo miękki.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalać na kilka minut w miseczce wrzątkiem, by zmiękły i by pozbyć się dwutlenku siarki. Odcedzić. Na patelni stopić 1 łyżkę masła, uprażyć jabłka z 3 łyżkami cukru (można dać więcej w zależności od słodkości owoców). Dodać łyżeczkę cynamonu i rodzynki. Odstawić.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, Wyłożyć 1/3 ryżu, 1/2 masy jabłkowej, 1/3 ryżu, resztę masy jabłkowej i pozostałą część ryżu. Na wierzch zapiekanki położyć wiórki masła i posypać cynamonem. Ryż wstawić na nagrzanego do 190°C piekarnika i piec przez około 30 minut. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem podawać z dodatkiem gęstej śmietany wymieszanej z cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ryz-zapiekany-z-jablkami1ryz-zapiekany-z-jablkamiryz-zapiekany-z-jablkami2ryz-zapiekany-z-jablkami3ryz-zapiekany-z-jablkami4
loading...
Poprzedni Knedle ze śliwkami
Nastepny Ciasto z maślanką i owocami

12 komentarzy

  1. agata
    17 września 2017
    Odpowiedz

    Zapieczony ryż jest przepyszny! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2017
      Odpowiedz

      O tak :)

  2. Ania
    17 września 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię ryż na słodko. Pyszności wielkie 😊

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2017
      Odpowiedz

      Ja również Aniu :-)

  3. Ervisha
    17 września 2017
    Odpowiedz

    Dla nie jednej osoby to smak dzieciństwa :)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  4. EllaCanto
    18 września 2017
    Odpowiedz

    Smak mojego dzieciństwa – a do tego koniecznie kwaśna śmietana :) Muszę przygotować na dniach.

    • Helen G.
      Helen G.
      18 września 2017
      Odpowiedz

      Ja śmietanę dodatkowo słodzę. Zachęcam do spróbowania:)

  5. Marzena Szkodzińska
    18 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam taki ryż, dla mnie to smak z dzieciństwa :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 września 2017
      Odpowiedz

      Dla mnie też:)

  6. Beti
    21 września 2017
    Odpowiedz

    Pyszności, uwielbiam go :-)

  7. Królowa Karo
    23 września 2017
    Odpowiedz

    Och, to mój smak dzieciństwa! Uwielbiam!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *