Makaron z serem na słodko


Makaron z serem na słodko to jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa. Często prosiłam mamę, by mi ją przygotowywała, kiedy na obiad akurat były znienawidzone wtedy przeze mnie flaczki lub bigos z ziemniakami. Flaków nie lubię do dziś, natomiast do smaku bigosu dojrzałam. Makaron z serem możemy podać na dwa sposoby. Moja mama twaróg mieszała ze śmietaną i cukrem na talerzu, a dopiero potem z ugotowanym makaronem. Drugim sposobem jest wymieszanie makaronu z roztopionym masłem w garnku, przełożenie na talerz, wymieszanie z serem i następnie posłodzenie cukrem. Obie wersje są równie smaczne. Danie to może nie prezentuje się zbyt efektownie ale jest znakomite w swej prostocie :-) Jeśli nie macie w danym dniu ochoty lub czasu na typowy obiad, makaron z serem to dobra, smaczna i przede wszystkim szybka przekąska. W moim rodzinnym domu podawało się go głównie mnie i bratu na obiad ale można także na kolację, wedle ochoty. Skusicie się?

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 250g dowolnego makaronu

– 250 g sera białego

– 2 łyżki masła lub 2-3 łyżki śmietany

– 2-3 łyżki cukru (daję zdrowszy ksylitol)

– kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy

– cynamon do posypania

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, po czym przecedzić. W garnku, w którym wcześniej gotował się makaron rozpuścić masło, po chwili dodać makaron i dokładnie zamieszać. Przełożyć na talerz i wymieszać z twarogiem. Posłodzić wedle smaku i posypać cynamonem. Jeśli chcemy dać zamiast masła śmietanę, należy po prostu wymieszać ją z białym serem i cukrem na talerzu, następnie połączyć ze świeżo ugotowanym makaronem. Danie posypać cynamonem. Podawać ciepłe.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

makaron-z-serem-na-slodkomakaron-z-serem-na-slodko2makaron-z-serem-na-slodko1
loading...
loading...
Poprzedni Polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle
Nastepny Chleb wiejski słonecznikowy

13 komentarzy

  1. Izaa
    22 września 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam taki makaron ;)

  2. Aguś kulinarnie
    22 września 2013
    Odpowiedz

    Ja wersji na słodko nie znam,ale na słono z cebulką podsmażoną na maśle tak i bardzo lubię-smak dzieciństwa i danie awaryjne:)))

  3. W kuchni Uli
    22 września 2013
    Odpowiedz

    to również danie mojego dzieciństwa, przypomina mi przedszkole :)

  4. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu
    7 października 2013
    Odpowiedz

    Ach ten cynamon… Dobry do wszystkiego :).

  5. Kasiunia
    14 października 2013
    Odpowiedz

    To tez smaki mojego dzieciństwa :) nie byłam pewna jak to mama robiła a tu znalazłam. Pamietam najbardziej zapach smazonego maselka i nie wiedziałam czy ser na nim smazyla

  6. mare-k1961
    7 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    pyszne !!! ja czasami dla przełamania smaku dodaję obok łyżeczkę dżemu np truskawkowego.

  7. Marzena
    28 października 2014
    Odpowiedz

    smaki z dzieciństwa!!! dzisiaj próbuje – zobaczymy czy mojemu synkowi będzie smakować!

    • Helen G.
      Helen G.
      28 października 2014
      Odpowiedz

      Dokładnie:-) Mam nadzieję, że będzie smakować synkowi:-)

  8. Jurek
    25 grudnia 2014
    Odpowiedz

    A co to za Ciapaja na tym zdjęciu, przecież to nie smakuje na sam widok. Taki makaron inaczej wygląda.

    • Helen G.
      Helen G.
      25 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Może i „ciapaja” jak mówisz, ale pysznie smakuje:-)

  9. kaduha
    19 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Pamiętam jak babcia często w lato robiła taki makaron i często z ogródkowymi owocami takimi jak maliny, jagody czasem z musem jabłkowym :) ahhh aż się dzieciństwo przypomniało :D oprócz tego chlebek z masłem i cukrem albo racuchy, mam nadzieję że moje dzieciaki też będą się zajadały takimi „babcinymi” jedzonkami a nie jak zauważam – samymi fast foodami

    pozdrawiam :)

  10. Ewelka
    1 października 2015
    Odpowiedz

    Danie z mojego dzieciństwa. Właśnie poszukiwałam pomysłu na jutrzejszy obiad i wpadłam na Twoją stronę. Jednakże lekko zmodyfikuje przepis i zamiast śmietany u mnie zagości jogurt naturalny. Z cynamonem będę jadła pierwszy raz, ale sądzę, że doda wyrazistości. Cudownie jest powrócić prostych a jednak przepysznych smaków.

    • Helen G.
      Helen G.
      1 października 2015
      Odpowiedz

      Oczywiscie skladniki mozna modyfikowac :)To rowniez jeden z moich smakow dziecinstwa :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *