Mięsa

Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle

Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle

To pomysł na szybki, nietuzinkowy i bardzo smaczny obiad. Do smażenia polędwiczek wieprzowych polecam masło klarowane, gdyż w przeciwieństwie do klasycznego się nie przypala. Pamiętajcie, że polędwiczki wieprzowe nie lubią zbyt długiego smażenia, gdyż stają się wtedy twardawe.

Warto też skropić mięso odrobiną octu balsamicznego, nabierze kruchości i przyjemnego smaku. Zachęcam was także do wypróbowania mojego przepisu na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)

– 2 łyżki masła najlepiej klarowanego

– tymianek, majeranek, ostra papryka

– ocet balsamiczny (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe smażone na maśle?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ok.1,5 cm plastry. Każdy rozgnieć palcami. Obficie posolić (z dwóch stron), posypać czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem, majerankiem i ostrą papryką. Można skropić mięso odrobiną octu balsamicznego. Jeśli mamy czas to, warto włożyć mięso do lodówki na 30 minut, jeśli nie, to można smażyć od razu. Na patelni rozgrzać masło klarowane.

Polędwiczki smażyć na dużym ogniu aż do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszyć nieco gaz i smażyć jeszcze parę minut, by „doszły”. Nie należy smażyć ich zbyt długo, bo staną się twardawe. Na koniec posolić mięso. Po przekrojeniu mięsa powinien wyciekać bezbarwny płyn – wówczas mięso jest usmażone.

Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle podawać ziemniakami lub frytkami oraz z surówką (u mnie gotowany kalafior polany bułką tartą i masełkiem).

Smacznego!

Helen G.

Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button