Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle


Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle

To pomysł na szybki, nietuzinkowy i bardzo smaczny obiad. Do smażenia polędwiczek wieprzowych polecam masło klarowane, gdyż w przeciwieństwie do klasycznego się nie przypala. Pamiętajcie, że polędwiczki wieprzowe nie lubią zbyt długiego smażenia, gdyż stają się wtedy twardawe. Warto też skropić mięso odrobiną octu balsamicznego, nabierze kruchości i przyjemnego smaku. Zachęcam was także do wypróbowania mojego przepisu na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)

– 2 łyżki masła najlepiej klarowanego

– tymianek, majeranek, ostra papryka

– ocet balsamiczny (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe smażone na maśle?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ok.1,5 cm plastry. Każdy rozgnieć palcami. Obficie posolić (z dwóch stron) czarnym pieprzem, posypać suszonym tymiankiem, majerankiem i ostrą papryką. Można skropić odrobiną octu balsamicznego, gdyż podniesie smak mięsa. Jeśli mamy czas to, włożyć mięso do lodówki na 30 minut, jeśli nie, to można smażyć od razu. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Polędwiczki smażyć na dużym ogniu aż do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszyć nieco gaz i smażyć jeszcze parę minut, by „doszły”. Nie należy smażyć ich zbyt długo, bo staną się twardawe. Na koniec posolić mięso. Po przekrojeniu mięsa powinien wyciekać bezbarwny płyn – wówczas mięso jest usmażone. Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle podawać ziemniakami lub frytkami oraz z surówką (u mnie gotowany kalafior polany bułką tartą i masełkiem).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

poledwiczki-wieprzowe-z-ziolami-smazone-na-masle2poledwiczki-wieprzowe-z-ziolami-smazone-na-maslepoledwiczki-wieprzowe-z-ziolami-smazone-na-masle1
loading...
Poprzedni Spaghetti bolognese
Nastepny Makaron z serem na słodko

2 komentarze

  1. Ola
    9 września 2013
    Odpowiedz

    hmm już jakiś czas nie jadłam polędwiczek także chętnie spróbuję :)

  2. Schokolade Inspirationen
    9 września 2013
    Odpowiedz

    To bardzo delikatne mięso, więc nawet smakuje nieźle ;))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *