Spaghetti bolognese


Tyle przepisów już opublikowałam, a nie pojawiło się dotąd na blogu jedno z kluczowych dań, czyli słynne spaghetti bolognese z mięsem mielonym i pieczarkami w aromatycznym pomidorowym sosie pachnącym oregano, bazylią i tymiankiem. Zwyczajnie uszło to mojej uwadze. Wersja podstawowa nie zawiera pieczarek. Sos można oczywiście urozmaicić wedle uznania dodając także inne warzywa jak marchewka czy seler. Można przyrządzić go również ze świeżych pomidorów, tylko będzie wówczas bardziej czasochłonny lub dodając wodę i koncentrat pomidorowy.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego

– opakowanie makaronu do spaghetti (500g)

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 25 dkg pieczarek (ok.8 sztuk)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– karton zagęszczonego soku pomidorowego lub przecieru (500 ml) albo 2 puszki pomidorów krojonych

– sól, pieprz,chili

– bazylia, oregano, tymianek (można użyć też świeżych ziół)

– cukier do smaku

– ser żółty lub parmezan do posypania

 

 

1.    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć , obrać i pokroić w niedużą kostkę.
2.    Na patelni rozgrzać oliwę, wpierw podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pieczarki, przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Posolić. Następnie dodać mięso i smażyć. Rozdrobnić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
3.    Gdy mięso zmieni kolor posolić, dodać pieprz i przyprawy. Wlać  kartonik soku pomidorowego lub pomidory z puszki. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Na koniec dodać  do sosu nieco cukru i ewentualnie jeszcze doprawić.
4.    Makaron ugotować w osolonej wodzie  z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzić, przelać zimną wodą.
5.    Porcje makaronu wykładać na talerze. Nałożyć sos mięsny, posypać startym żółtym serem i udekorować świeżą bazylią.

Lubicie spaghetti? Często jadacie tę potrawę? Jak Wy przyrządzacie spaghetti?
Helen G.

Poprzedni Zupa-krem z porów
Nastepny Polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle

6 komentarzy

  1. Schokolade Inspirationen
    22 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Ja przeważnie robię jakiś własny sos pomidorowy, dosypuję dużo ziół i zajadam z makaronem xD

  2. Aguś kulinarnie
    22 września 2013
    Odpowiedz

    Pyszne,lubię takie jedzonko:)

  3. Aga
    1 lutego 2014
    Odpowiedz

    Według starych włoskich prawideł NIGDY nie dodaje się tłuszczu do gotowania makaronu, a wodę solimy dopiero gdy się zagotuje.

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2014
      Odpowiedz

      Nie wiedziałam ale taką informację znalazłam w książce kucharskiej.

  4. Asia
    2 marca 2015
    Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis, zrobiłam wersję z pieczarkami i bardzo mi smakuje ;-)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 marca 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się :) Pieczarki podnoszą smak sosu:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *