MakaronyMięsa

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

To prawdziwy klasyk kuchni włoskiej. Spaghetti bolognese podaje się z mięsem mielonym i warzywami w aromatycznym pomidorowym sosie pachnącym oregano, bazylią i tymiankiem. Od siebie dodałam pieczarki. Sos możecie oczywiście urozmaicić wedle uznania, dodając także inne warzywa jak marchewka czy seler. Pomidory z puszki możecie zastąpić świeżymi, a zamiast suszonych ziół użyć świeżych.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego

– opakowanie makaronu do spaghetti (500g)

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 25 dag pieczarek (ok.8 sztuk)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– kartonik przecieru pomidorowego (500 ml) albo 2 puszki pomidorów krojonych

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– ½ łyżeczki tymianku

– szczypta cukru do smaku

– sól, pieprz, chili

Dodatkowo:

– ser żółty lub parmezan do posypania

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wpierw podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pieczarki, przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Posolić. Następnie dodać mięso i smażyć. Rozdrobnić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mięso zmieni kolor posolić, dodać pieprz i przyprawy. Wlać  kartonik soku pomidorowego lub pomidory z puszki. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Na koniec dodać  do sosu nieco cukru i ewentualnie jeszcze doprawić. Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzić, przelać zimną wodą. Porcje makaronu wykładać na talerze. Nałożyć sos mięsny, posypać startym żółtym serem i udekorować świeżą bazylią.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

spaghetti-bolognese1
+ 2
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Według starych włoskich prawideł NIGDY nie dodaje się tłuszczu do gotowania makaronu, a wodę solimy dopiero gdy się zagotuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close