Spaghetti bolognese
To prawdziwy klasyk kuchni włoskiej. Spaghetti bolognese podaje się z mięsem mielonym i warzywami w aromatycznym pomidorowym sosie pachnącym oregano, bazylią i tymiankiem. Od siebie dodałam pieczarki.
Sos do spaghetti możecie oczywiście urozmaicić wedle uznania, dodając także inne warzywa jak marchewka czy seler. Pomidory z puszki możecie zastąpić świeżymi, a zamiast suszonych ziół użyć świeżych.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego
– opakowanie makaronu do spaghetti (500g)
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 25 dag pieczarek (ok.8 sztuk)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kartonik przecieru pomidorowego (500 ml) albo 2 puszki pomidorów krojonych
– po 1 łyżeczce bazylii i oregano
– ½ łyżeczki tymianku
– szczypta cukru do smaku
– sól, pieprz, chili
Dodatkowo:
– ser żółty lub parmezan do posypania
▌Jak zrobić spaghetti bolognese?
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wpierw podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pieczarki, przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Posolić. Następnie dodać mięso i smażyć. Rozdrobnić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mięso zmieni kolor posolić, dodać pieprz i przyprawy.
Wlać kartonik soku pomidorowego lub pomidory z puszki. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Na koniec dodać do sosu nieco cukru i ewentualnie jeszcze doprawić. Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzić, przelać zimną wodą. Porcje makaronu wykładać na talerze. Nałożyć sos mięsny, posypać startym żółtym serem i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja przeważnie robię jakiś własny sos pomidorowy, dosypuję dużo ziół i zajadam z makaronem xD
Pyszne,lubię takie jedzonko:)
Według starych włoskich prawideł NIGDY nie dodaje się tłuszczu do gotowania makaronu, a wodę solimy dopiero gdy się zagotuje.
Nie wiedziałam ale taką informację znalazłam w książce kucharskiej.
Bardzo dobry przepis, zrobiłam wersję z pieczarkami i bardzo mi smakuje 😉
Cieszę się 🙂 Pieczarki podnoszą smak sosu:)