Zupa-krem z porów


Dziś propozycja bardzo smacznej, taniej, a przede wszystkim zdrowej zupy o konsystencji kremu, mianowicie zupy-kremu z porów. Potrawa ta nie wymaga długiego gotowania. Zupa krem z porów najlepiej smakuje z domowymi grzankami albo z groszkiem ptysiowym. Wierzch można odrobiną startego żółtego sera oraz szczypiorkiem.  Jeśli nie macie bulionu a nie chcecie użyć kostki rosołowej, możecie ugotować zupę po prostu na wodzie, która i tak przejdzie aromatem gotowanych warzyw.

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 3  pory
– 1 cebula
– 4  średniej wielkości ziemniaki
– 1  mała marchew
– 1-2 ząbki czosnku
– 1,2-1,5 l bulionu (może być z kostki) w zależności od preferowanej gęstości zupy
– 2 łyżki masła (użyłam klarowanego)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 liść laurowy
– mielona gałka muszkatołowa
– sól, biały pieprz
– maggi (opcjonalnie)
– posiekany szczypiorek
– starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)
– grzanki lub groszek ptysiowy

 

1.    Pory umyć, pokroić w półksiężyce białe części. Cebulę  i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.

2.    W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć por z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i zalać bulionem. Dodać liść laurowy. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

3.    Wyjąć liść laurowy a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

4.    Na koniec dodać zahartowaną  wcześniej gorącym wywarem śmietanę.

5.    Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypaną startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Kluski leniwe
Nastepny Spaghetti bolognese

7 komentarzy

  1. CookingByFaksiu.
    15 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam pora- zwykle wolę normalne zupy, ale ta wygląda genialnie!

  2. W kuchni Uli
    15 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    wygląda PYSZNIE!!!

  3. Aguś kulinarnie
    22 września 2013
    Odpowiedz

    Zupy-kremy to jest TO:)

  4. Lovelydaughter
    29 listopada 2013
    Odpowiedz

    Zupka wyszła pysznie! Jedynie nie dodawałam śmietany, ale i tak na szóstkę:)

  5. Helen
    29 listopada 2013
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę, że smakowała:)

  6. Katarzyna
    2 lutego 2014
    Odpowiedz

    Super przepis super smak polecam !!!

    • Helen G.
      Helen G.
      2 lutego 2014
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *