Kluski leniwe


Kiedy byłam dzieckiem moja mama często robiła kluski leniwe, nazywała je pierogami leniwymi. Niektórzy określają tę potrawę po prostu „leniwcami”. Kluski są mięciutkie i bardzo smaczne. Ugotowane ziemniaki możecie zastąpić mąką ziemniaczaną, jak w przepisie na kluski leniwe z mąki jaglanej. Trzeba dać jej po prostu trochę więcej. Kluski leniwe najsmaczniejsze są polane bułką tartą z masłem, posypane cukrem i cynamonem. prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ½ kg twarogu półtłustego

– ½ kg (lub trochę mniej) ziemniaków

– 2 jajka

– ok. 2 szklanki mąki pszennej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki masła

– bułka tarta

– cukier do smaku

– cynamon (opcjonalnie)

Ziemniaki ugotować wcześniej. Przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić wyłożyć na stolnicę, dodać ziemniaki, mąki, sól i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ilość mąki regulować, tak, by ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Nie należy przesadzać z jej ilością, bo wtedy kluski będą twarde. Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej uformować wałek o szerokości ok.2 cm. Nożem zrobić szachownicę. Kroić ukośnie kawałki. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, by się nie posklejały. Gotować od wypłynięcia 3 minuty. Mnie najlepiej smakują kluski odgrzane na patelni z masełkiem, bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kluski-leniwekluski-leniwe3kluski-leniwe2kluski-leniwe1
loading...
loading...
Poprzedni Kasza manna z bananem i orzechami
Nastepny Zupa-krem z porów

3 komentarze

  1. Veggie
    7 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Rozleniwiłam się już zupełnie ;-)

  2. Ola
    7 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    kocham z cukrem i śmietaną :)

  3. Artur Budny
    20 listopada 2013
    Odpowiedz

    Ja to też

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *